Wypróbuj prosty i szybki przepis na delikatne
naleśniki . Lekką konsystencję usmażonych naleśników osiągniesz dzięki dodaniu do ciasta gazowanej wody mineralnej. Z tym przepisem na pewno ci się uda!
Aby przygotować
delikatne naleśniki , potrzebne będą: mąka (1 szklanka), mleko (1 szklanka), woda gazowana (0,5 szklanki), jajko (1 sztuka) oraz cukier wanilinowy WINIARY (1 łyżeczka). Z tej ilości usmażysz około 10 naleśników. Możesz łatwo zwiększyć lub zmniejszyć ilość ciasta, zachowując odpowiednie proporcje. Jeśli przygotowujesz mniejszą porcję naleśników, użyj połowy podanych objętości składników, ale pozostaw całe jajko. Nie ma potrzeby redukowania tego składnika, naleśniki nadal wyjdą wyśmienite.
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj je na jednolitą, lejącą masę. Jeśli będziesz serwować naleśniki w wersji wytrawnej, na przykład z żółtym serem i szynką, pomiń cukier wanilinowy i dodaj szczyptę soli. Zmiksowane ciasto odstaw na 15 minut.
Rozgrzej na patelni z cienkim dnem odrobinę oleju. Następnie nalewaj chochelką niewielkie porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni. Smaż
delikatne naleśniki do zarumienienia z obu stron.
Delikatne naleśniki możesz podawać zarówno w wersji słodkiej – na przykład posypane cukrem pudrem lub owocami, jak i wytrawnej – na przykład z farszem meksykańskim, ze szpinakiem lub szynką i żółtym serem.
Komentarze 4