Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

0
42 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 g
Boczek wędzony
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Chrzan tarty
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
1 trochę
Ziele angielskie mielone
250 mg
Zakwas na żurek
4 
Kiełbasa wieprzowa
1 trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.7 g
Tłuszcze
74.67 g
Białko
35.21 g
Wartość energetyczna
859.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
W 1 litrze wrzącej wody rozpuść bulion grzybowy i warzywny.
Krok 2
10 min
Obierz cebulę i czosnek, dodaj do wywaru razem z liściem laurowym i zielem. Gotuj przez 10 min.
Krok 3
1 min
Boczek wysmaż na rumiano.
Krok 4
3 min
Do wywaru wlej zakwas energicznie mieszając.
Krok 5
2 min
Włóż kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotuj żurek.
Krok 6
2 min
Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 1 z 6

W 1 litrze wrzącej wody rozpuść bulion grzybowy i warzywny.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 2 z 6

Obierz cebulę i czosnek, dodaj do wywaru razem z liściem laurowym i zielem. Gotuj przez 10 min.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 3 z 6

Boczek wysmaż na rumiano.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 4 z 6

Do wywaru wlej zakwas energicznie mieszając.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 5 z 6

Włóż kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotuj żurek.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 6 z 6

Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Do żurku na zakwasie dodajemy białą kiełbasę, wysmażony na chrupko boczek oraz chrzan i majeranek. Kto lubi, może posypać żurek na zakwasie siekaną natką, a białą kiełbasę przed dodaniem do kwaśnego żurku pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika