Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

(0)
42min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
60  g
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
40  g
Boczek wędzony
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Chrzan tarty
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
trochę
Ziele angielskie mielone
250  mg
Zakwas na żurek
4 
Kiełbasa wieprzowa
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.21 g
Węglowodany
6.7 g
Tłuszcze
74.67 g
Wartość energetyczna
859.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Do żurku na zakwasie dodajemy białą kiełbasę, wysmażony na chrupko boczek oraz chrzan i majeranek. Kto lubi, może posypać żurek na zakwasie siekaną natką, a białą kiełbasę przed dodaniem do kwaśnego żurku pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    5 min
    W 1 litrze wrzącej wody rozpuść bulion grzybowy i warzywny.
  • Krok 2

    10 min
    Obierz cebulę i czosnek, dodaj do wywaru razem z liściem laurowym i zielem. Gotuj przez 10 min.
  • Krok 3

    1 min
    Boczek wysmaż na rumiano.
  • Krok 4

    3 min
    Do wywaru wlej zakwas energicznie mieszając.
  • Krok 5

    2 min
    Włóż kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotuj żurek.
  • Krok 6

    2 min
    Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 1 z 6

W 1 litrze wrzącej wody rozpuść bulion grzybowy i warzywny.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 2 z 6

Obierz cebulę i czosnek, dodaj do wywaru razem z liściem laurowym i zielem. Gotuj przez 10 min.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 3 z 6

Boczek wysmaż na rumiano.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 4 z 6

Do wywaru wlej zakwas energicznie mieszając.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 5 z 6

Włóż kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotuj żurek.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Krok 6 z 6

Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biały barszcz świąteczny

    Biały barszcz świąteczny

    18 min Łatwy
  • Zupa grochowa z boczkiem

    Zupa grochowa z boczkiem

    40 min Łatwy
  • Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    31 min Łatwy
  • Barszcz biały z kiełbasą

    Barszcz biały z kiełbasą

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu