Żurek na zakwasie z białą kiełbasą
42min
Łatwy
1 kostka
40 g
Boczek wędzony
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Chrzan tarty
1
Cebula
1
Liść laurowy
1 trochę
Ziele angielskie mielone
250 mg
Zakwas na żurek
4
Kiełbasa wieprzowa
1 trochę
Majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
35.21 g
Węglowodany
6.7 g
Tłuszcze
74.67 g
Wartość energetyczna
859.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
5 min
W 1 litrze wrzącej wody rozpuść bulion grzybowy i warzywny.
Krok 2
10 min
Obierz cebulę i czosnek, dodaj do wywaru razem z liściem laurowym i zielem. Gotuj przez 10 min.
Krok 3
1 min
Boczek wysmaż na rumiano.
Krok 4
3 min
Do wywaru wlej zakwas energicznie mieszając.
Krok 5
2 min
Włóż kiełbasę, boczek, chrzan i majeranek. Zagotuj żurek.
Krok 6
2 min
Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.
Pyszny, pachnący żurek na zakwasie z białą kiełbasą możemy przygotować w niecały kwadrans, jeżeli do przyrządzenia aromatycznego i intensywnego w smaku wywaru użyjemy Bulionu warzywnego WINIARY oraz Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia, z cebulą, czosnkiem oraz listkiem laurowym i zielem angielskim. Do żurku na zakwasie dodajemy białą kiełbasę, wysmażony na chrupko boczek oraz chrzan i majeranek. Kto lubi, może posypać żurek na zakwasie siekaną natką, a białą kiełbasę przed dodaniem do kwaśnego żurku pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni.
Komentarze 0