Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chleb domowy

1
120 min
Średni

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mąka pszenna
500 ml
Woda
30 g
Drożdże
600 g
Mąka żytnia
400 ml
Woda
1 łyżka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
1.95 g
Węglowodany
122.11 g
Wartość energetyczna
576.55 kcal
Białko
17.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
5 min
Rozczyn: wszystkie składniki rozczynu (mąka pszenna 500 g, woda 500 ml i drożdże) dokładnie mieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Kiedy ciasto zacznie rosnąć i fermentować przełóż rozczyn do dzieży/misy i dopiero wtedy możesz zacząć przygotowywać ciasto właściwe.
Krok 3
10 min
Ciasto właściwe: do dzieży/misy z rozczynem dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego prócz mąki pszennej (500 g) i dokładnie wyrób na jednolitą masę o jednorodnej strukturze.
Krok 4
15 min
Po przygotowaniu ciasta odstaw je w dzieży/misie na 15 minut w ciepłym miejscu aby „odpoczęło”.
Krok 5
15 min
Po tym czasie ciasto odważ na porcję po 350 lub 500 g i ponownie odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 6
15 min
Po tym czasie każdą porcję formuj na podłużne lub okrągłe kształty, układaj na blaszkach, przykryj dokładnie lekko zwilżonymi ściereczkami w bardzo ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Krok 7
5 min
Ciasto w przypadku kiedy jest dobrze wyrośnięte powinno niemalże podwoić swoją objętość.
Krok 8
5 min
Piekarnik lub piec nagrzej do temperatury 240°C, którą należy zmniejszyć w trakcie pieczenia, w momencie zrumienienia się bochenków do temperatury 180°C.
Krok 9
40 min
Piecz dalej ok. 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Chleb domowy

Krok 1 z 9

Rozczyn: wszystkie składniki rozczynu (mąka pszenna 500 g, woda 500 ml i drożdże) dokładnie mieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Chleb domowy

Krok 2 z 9

Kiedy ciasto zacznie rosnąć i fermentować przełóż rozczyn do dzieży/misy i dopiero wtedy możesz zacząć przygotowywać ciasto właściwe.

Chleb domowy

Krok 3 z 9

Ciasto właściwe: do dzieży/misy z rozczynem dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego prócz mąki pszennej (500 g) i dokładnie wyrób na jednolitą masę o jednorodnej strukturze.

Chleb domowy

Krok 4 z 9

Po przygotowaniu ciasta odstaw je w dzieży/misie na 15 minut w ciepłym miejscu aby „odpoczęło”.

Chleb domowy

Krok 5 z 9

Po tym czasie ciasto odważ na porcję po 350 lub 500 g i ponownie odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut.

Chleb domowy

Krok 6 z 9

Po tym czasie każdą porcję formuj na podłużne lub okrągłe kształty, układaj na blaszkach, przykryj dokładnie lekko zwilżonymi ściereczkami w bardzo ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Chleb domowy

Krok 7 z 9

Ciasto w przypadku kiedy jest dobrze wyrośnięte powinno niemalże podwoić swoją objętość.

Chleb domowy

Krok 8 z 9

Piekarnik lub piec nagrzej do temperatury 240°C, którą należy zmniejszyć w trakcie pieczenia, w momencie zrumienienia się bochenków do temperatury 180°C.

Chleb domowy

Krok 9 z 9

Piecz dalej ok. 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.

Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika