Burtek
Magdalena
tadek
Józefa
Józefa
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba domowego na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami. Przepis na chleb domowy może mieć różne oblicza, jednak najważniejsze, żeby zabrać się za to z sercem.
Ucząc się przepisu na chleb domowy, można stale dopracowywać detale, żeby osiągnąć idealną miękkość, rozmiar albo poziom chrupkości skórki. Miłośnicy domowego wypieku mogą godzinami rozmawiać o różnych detalach i niuansach, które mają wpływ na finalny efekt. Zacznijmy jednak od podstawowej receptury.
Proponowany przepis przygotowuje się z połączenia mąki pszennej i żytniej i używa drożdży, co jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż przygotowywanie chleby na zakwasie. Jeśli jednak interesuje Cię ta druga opcja przeczytaj najpierw przydatny poradnik: Błędy przy pieczeniu chleba na zakwasie.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Sprawdź również inne przepisy:
· Bułeczki drożdżowe z kajmakiem
Karolina