Chleb domowy
2 godz
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
17.11 g
Węglowodany
122.11 g
Tłuszcze
1.95 g
Wartość energetyczna
576.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
5 min
Rozczyn: wszystkie składniki rozczynu (mąka pszenna 500 g, woda 500 ml i drożdże) dokładnie mieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Kiedy ciasto zacznie rosnąć i fermentować przełóż rozczyn do dzieży/misy i dopiero wtedy możesz zacząć przygotowywać ciasto właściwe.
Krok 3
10 min
Ciasto właściwe: do dzieży/misy z rozczynem dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego prócz mąki pszennej (500 g) i dokładnie wyrób na jednolitą masę o jednorodnej strukturze.
Krok 4
15 min
Po przygotowaniu ciasta odstaw je w dzieży/misie na 15 minut w ciepłym miejscu aby „odpoczęło”.
Krok 5
15 min
Po tym czasie ciasto odważ na porcję po 350 lub 500 g i ponownie odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 6
15 min
Po tym czasie każdą porcję formuj na podłużne lub okrągłe kształty, układaj na blaszkach, przykryj dokładnie lekko zwilżonymi ściereczkami w bardzo ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Krok 7
5 min
Ciasto w przypadku kiedy jest dobrze wyrośnięte powinno niemalże podwoić swoją objętość.
Krok 8
5 min
Piekarnik lub piec nagrzej do temperatury 240°C, którą należy zmniejszyć w trakcie pieczenia, w momencie zrumienienia się bochenków do temperatury 180°C.
Krok 9
40 min
Piecz dalej ok. 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.
Komentarze 2