Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleb domowy
Dodaj do CookBook

Chleb domowy

(3)
2 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mąka pszenna
30  g
Drożdże
600  g
Mąka żytnia
1  łyżka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
122.1 g
Wartość energetyczna
576.6 kcal
Tłuszcze
1.9 g
Białko
17.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba domowego na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    5 min
    Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 3

    5 min
    Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.
  • Krok 5

    15 min
    Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
  • Krok 6

    40 min
    Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Chleb domowy

Krok 1 z 6

Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chleb domowy

Krok 2 z 6

Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Chleb domowy

Krok 3 z 6

Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Chleb domowy

Krok 4 z 6

Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.

Chleb domowy

Krok 5 z 6

Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.

Chleb domowy

Krok 6 z 6

Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
33
66
00
00
11

Opinie

5

Karolina

Czy w liście składników podane jest 30g drożdży suchych czy świeżych
Anonim (niezweryfikowany) 01/26/2024-01:20 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-11:05 CET
Karolino, dodajemy świeże drożdże.
5

Burtek

Od kilku miesięcy też piekę chleb.Robię z ziarnami... Cudowny smak!!! Wcześniej myślałam, że pieczenie chleba jest b.trudne i nie zabierałam się za to. Teraz wiem, że jest to łatwe. Zachęcam wszystkich do pieczenia własnego chleba!!!
Burtek 01/24/2024-12:59 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-11:08 CET
Burtek, najtrudniej jest zacząć 😊 faktycznie pieczenie chleba może wydawać się trudne, ale wystarczy znaleźć odpowiedni przepis.
4

Magdalena

A kiedy dodać resztę mąki pszennej?
Anonim (niezweryfikowany) 12/05/2021-02:56 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-03:11 CEST
Magdalena, w drugim kroku dodajemy resztę mąki. Pozdrawiamy!
4

tadek

a gdzie cukier? Jak chcesz by ciasto ci wyrosło,
Anonim (niezweryfikowany) 09/01/2021-04:20 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Józefa

A co z resztą 500g mąki pszennej?

Józefa
Anonim (niezweryfikowany) 03/28/2021-12:07 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-03:12 CEST
Józefa, resztę mąki dodajemy w drugim kroku. Pozdrawiamy!
4

Radek

A co z zakwasem , który robiłem 5 dni?
Anonim (niezweryfikowany) 02/20/2021-12:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/19/2022-03:13 CEST
Radek, w tym przepisie zakwas nie jest potrzebny. Ale możesz go wykorzystać do przygotowania innego pieczywa.
4

Dorora

Za dużo zabawy z tym chlebem ,nie będę nawet próbować go zrobić
Anonim (niezweryfikowany) 02/13/2021-11:44 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/15/2021-09:41 CET
Rozumiemy :) To przepis dla cierpliwych - ale może spróbujesz naszych innych, mniej wymagających wypieków?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Inne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Przekąski
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu