Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chleb domowy

Chleb domowy

(3)
2 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mąka pszenna
30  g
Drożdże
600  g
Mąka żytnia
1  łyżka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.11 g
Węglowodany
122.11 g
Tłuszcze
1.95 g
Wartość energetyczna
576.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba domowego na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    5 min
    Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 3

    5 min
    Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 4

    5 min
    Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.
  • Krok 5

    15 min
    Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
  • Krok 6

    40 min
    Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Chleb domowy

Krok 1 z 6

Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chleb domowy

Krok 2 z 6

Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Chleb domowy

Krok 3 z 6

Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

Chleb domowy

Krok 4 z 6

Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.

Chleb domowy

Krok 5 z 6

Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.

Chleb domowy

Krok 6 z 6

Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 5

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Magdalena

A kiedy dodać resztę mąki pszennej?

Winiary
Expert

Magdalena, w drugim kroku dodajemy resztę mąki. Pozdrawiamy!

t tadek

a gdzie cukier? Jak chcesz by ciasto ci wyrosło,

J Józefa

A co z resztą 500g mąki pszennej? Józefa

Winiary
Expert

Józefa, resztę mąki dodajemy w drugim kroku. Pozdrawiamy!

R Radek

A co z zakwasem , który robiłem 5 dni?

Winiary
Expert

Radek, w tym przepisie zakwas nie jest potrzebny. Ale możesz go wykorzystać do przygotowania innego pieczywa.

D Dorora

Za dużo zabawy z tym chlebem ,nie będę nawet próbować go zrobić

Winiary
Expert

Rozumiemy :) To przepis dla cierpliwych - ale może spróbujesz naszych innych, mniej wymagających wypieków?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Inne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Pieczenie
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu