Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczenie chleba to prawdziwe misterium - trzeba to robić powoli, w ciszy i skupieniu. Chleb domowy najlepiej udaje się w ciepłej kuchni, w weekendowy poranek, kiedy nigdzie się nie spieszymy i możemy poświęcić mu należny czas i uwagę. Nagrodą za nasz trud będzie bochenek cudownie chrupiącego, najsmaczniejszego chleba domowego na świecie! Eksperymentatorzy mogą podczas wyrabiania ciasta właściwego dodać garść aromatycznych ziół, nasiona słonecznika albo siekane orzechy. A tradycjonaliści przed wstawieniem do piekarnika posypią swoje bochenki makiem, czarnuszką lub dowolnymi nasionami.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
120 min
Krok 1
5 min
Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
5 min
Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
5 min
Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.
Krok 5
15 min
Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
Krok 6
40 min
Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Krok 1
z
6
Zacznij od przygotowania zaczynu: 500 g mąki pszennej wymieszaj dokładnie z 500 ml wody i drożdżami. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
z
6
Po wyrośnięciu przełóż zaczyn do dużej miski. Dodaj do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i 400 ml wody. Wyrób ciasto na jednolitą masę i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
z
6
Podziel ciasto na porcje o wadze 300 g lub 500 g, w zależności od tego, jak duże bochenki chcesz uzyskać i ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4
z
6
Następnie każdą porcję ciasta uformuj w pożądany kształt chleba i ułóż na blaszkach do pieczenia (jeśli na jednej - pozostaw duże odstępy). Każdą przykryj dokładnie lekko wilgotną ściereczką i odstaw w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 240°C.
Krok 5
z
6
Wstaw surowe bochenki do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią.
Krok 6
z
6
Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz chleb jeszcze około 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
M
Magdalena
A kiedy dodać resztę mąki pszennej?
Winiary
Expert
Magdalena, w drugim kroku dodajemy resztę mąki. Pozdrawiamy!
t
tadek
a gdzie cukier? Jak chcesz by ciasto ci wyrosło,
J
Józefa
A co z resztą 500g mąki pszennej?
Józefa
Winiary
Expert
Józefa, resztę mąki dodajemy w drugim kroku. Pozdrawiamy!
R
Radek
A co z zakwasem , który robiłem 5 dni?
Winiary
Expert
Radek, w tym przepisie zakwas nie jest potrzebny. Ale możesz go wykorzystać do przygotowania innego pieczywa.
D
Dorora
Za dużo zabawy z tym chlebem ,nie będę nawet próbować go zrobić
Winiary
Expert
Rozumiemy :) To przepis dla cierpliwych - ale może spróbujesz naszych innych, mniej wymagających wypieków?
Komentarze 5