Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

(1)
30min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8  kawałków
Pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym
50  g
Ser kozi
15 
Pomidorki kolorowe
2  łyżek
Oliwa z oliwek
5  ząbków
1  pęczek
Bazylia świeża
1  słoik
Pesto bazyliowe
4  łyżek
1  pęczek
Kolendra świeża
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.39 g
Węglowodany
49.87 g
Tłuszcze
50.3 g
Wartość energetyczna
738.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Latem na naszym stole zdecydowanie króluje pomidor. Ten czerwony, ale też zielony, żółty, różowe, pomarańczowe, wszelkiej maści... Pokażemy Wam fajny sposób na niecodzienną kanapkę z grillowanymi pomidorami i dressingiem na bazie lekkiego majonezu.
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Pieczywo kroimy na duże kromki i smarujemy pesto (jeśli jest za gęste rozrzedzamy je z oliwą). Następnie kromki grillujemy z obu stron aż będą chrupkie.
Krok 2
10 min
Pomidory kroimy na dosyć grube plastry. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnie grillową mocno rozgrzewamy i dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Układamy pomidory i krótko smażymy z obu stron tak aby zdążyły się zarumienić ale się nie rozpadły
Krok 3
5 min
Czosnek rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do majonezu z posiekanymi ziołami (lub pesto). Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
5 min
Grzankę posmaruj majonezem. Dodaj pomidory, kawałki sera oraz świeże zioła.
Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Krok 1 z 4

Pieczywo kroimy na duże kromki i smarujemy pesto (jeśli jest za gęste rozrzedzamy je z oliwą). Następnie kromki grillujemy z obu stron aż będą chrupkie.

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Krok 2 z 4

Pomidory kroimy na dosyć grube plastry. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Patelnie grillową mocno rozgrzewamy i dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek. Układamy pomidory i krótko smażymy z obu stron tak aby zdążyły się zarumienić ale się nie rozpadły

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Krok 3 z 4

Czosnek rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do majonezu z posiekanymi ziołami (lub pesto). Całość dopraw solą i pieprzem.

Grillowane pomidory na toście z serem dojrzewającym

Krok 4 z 4

Grzankę posmaruj majonezem. Dodaj pomidory, kawałki sera oraz świeże zioła.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika