Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

(0)
1 godz 49 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Mąka pszenna chlebowa
50  g
Płatki owsiane
2  łyżek
Otręby pszenne
260  g
Maślanka
100  g
Woda
30  g
Drożdże
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.74 g
Węglowodany
35.82 g
Tłuszcze
1.77 g
Wartość energetyczna
186.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chleb dostępny w sklepie jest coraz droższy, a jego skład pozostawia wiele do życzenia? Nie musisz już godzić się na kiepskie kompromisy - za pomocą naszego przepisu samodzielnie przygotujesz pyszny, pachnący, domowy chleb. Pyszny, pszenny chleb na kefirze i drożdżach przygotujesz z zaledwie kilku składników i zajmie Ci to niewiele więcej, niż półtorej godziny. To wspaniała alternatywa dla sklepowego chleba!


Pyszny chleb na kefirze z Twojego piekarnika

Dlaczego warto samodzielnie przygotować chleb? Oprócz czystej satysfakcji z poprawnie wykonanego zadania, gwarantuje Ci to także 100% znajomość składu - Ty decydujesz o tym, co konkretnie znajdzie się w takim bochenku. Zyskasz więc produkt pozbawiony sztucznych barwników czy konserwantów. Dziś proponujemy Ci prosty, aczkolwiek niezwykle smaczny chleb na kefirze. Z jego wykonaniem poradzisz sobie nawet, jeśli nigdy wcześniej nie upiekłeś ani jednego bochenka własnego pieczywa.


Chleb pszenny - przysmak naszych przodków

Czy wiedziałeś, że pierwszy chleb pszenny upieczono prawdopodobnie około 8-9 tysięcy lat temu? Od tego czasu stał się on jednym z podstawowych źródeł pożywienia dla człowieka, a przepis na jego przygotowanie przechodził wiele różnych modyfikacji. Jednym z ciekawszych wariantów jest chleb na drożdżach i kefirze, choć jeśli chcesz, ten drugi składnik zastąpić możesz maślanką. Chleb na maślance i drożdżach smakuje równie wybornie, jak ten przygotowany na kefirze - przekonać się możesz o tym po prostu piekąc dwa bochenki: jeden z wykorzystaniem kefiru, a drugi z dodatkiem maślanki.


Własnoręczne pieczenie chleba i tego zalety

Własnoręcznie przygotowany chleb po prostu smakuje lepiej - i wbrew pozorom jego wyrabianie i pieczenie wcale nie jest trudne. Nie można też pominąć kilku ewidentnych zalet, które ma chleb na kefirze i drożdżach. Odpowiednio przygotowany bochenek jest mięciutki i puszysty, bardzo miły w dotyku. Poprawnie wykonany chleb pszenny nie obciąża przewodu pokarmowego - jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i lekkostrawny. Jego zalety można by wymieniać bez końca, ale jak go właściwie przygotować?


Autorski chleb na kefirze i drożdżach to nic trudnego

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz bochenek chleba na kefirze, czy też chleb na maślance i drożdżach, przepis jest taki sam. Po pierwsze, dobrze wymieszaj drożdże oraz cukier. Następnie do miski z przesianą mąką dodaj płatki owsiane oraz pszenne otręby, a także kefir (lub maślankę) i drożdże. Stopniowo dodawaj także wodę. Tak przygotowaną masę przełóż na wyłożony mąką blat i porządnie zagnieć - ciasto powinno być lepkie i sprężyste. Wsadź ciasto do miski i odczekaj dłuższą chwilę do jego wyrośnięcia, po czym uformuj z niego okrągły bochenek. Przygotuj naoliwioną miskę, wstaw do niej chleb i posyp otrębami. Pozostaw chleb do wyrośnięcia, przykryty ściereczką. Po podwojeniu przez chleb objętości przełóż zawierającą go miskę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrożnie odwróć ją do góry dnem. Natnij wierzch chleba i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Twój chleb na kefirze i drożdżach jest już gotowy - pozostaje Ci teraz jedynie poczekać na jego wystygnięcie.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    2 min
    Drożdże wymieszać z cukrem.
  • Krok 2

    5 min
    Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.
  • Krok 3

    5 min
    Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.
  • Krok 4

    40 min
    Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.
  • Krok 7

    45 min
    Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 1 z 8

Drożdże wymieszać z cukrem.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 2 z 8

Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 3 z 8

Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 4 z 8

Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 5 z 8

Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 6 z 8

Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 7 z 8

Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 8 z 8

Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
R Radek

To kefir czy maślankę mam kupić? Jestem żółtodziobem wypiekowym no ale chyba można podać precyzyjne skoro już się zabieracie za podawanie przepisów.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Entrant
  • Grill
  • Kanapki
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Rodzinne spotkanie
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Zwykłe pszenne bułeczki

    Zwykłe pszenne bułeczki

    2 godz 5 min Średni
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu