Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach
Dodaj do CookBook

Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

(0)
1 godz 49 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Mąka pszenna chlebowa
50  g
Płatki owsiane
2  łyżek
Otręby pszenne
260  g
Maślanka
100  g
Woda
30  g
Drożdże
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.8 g
Wartość energetyczna
186.4 kcal
Tłuszcze
1.8 g
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chleb dostępny w sklepie jest coraz droższy, a jego skład pozostawia wiele do życzenia? Nie musisz już godzić się na kiepskie kompromisy - za pomocą naszego przepisu samodzielnie przygotujesz pyszny, pachnący, domowy chleb. Pyszny, pszenny chleb na kefirze i drożdżach przygotujesz z zaledwie kilku składników i zajmie Ci to niewiele więcej, niż półtorej godziny. To wspaniała alternatywa dla sklepowego chleba!


Pyszny chleb na kefirze z Twojego piekarnika

Dlaczego warto samodzielnie przygotować chleb? Oprócz czystej satysfakcji z poprawnie wykonanego zadania, gwarantuje Ci to także 100% znajomość składu - Ty decydujesz o tym, co konkretnie znajdzie się w takim bochenku. Zyskasz więc produkt pozbawiony sztucznych barwników czy konserwantów. Dziś proponujemy Ci prosty, aczkolwiek niezwykle smaczny chleb na kefirze. Z jego wykonaniem poradzisz sobie nawet, jeśli nigdy wcześniej nie upiekłeś ani jednego bochenka własnego pieczywa.


Chleb pszenny - przysmak naszych przodków

Czy wiedziałeś, że pierwszy chleb pszenny upieczono prawdopodobnie około 8-9 tysięcy lat temu? Od tego czasu stał się on jednym z podstawowych źródeł pożywienia dla człowieka, a przepis na jego przygotowanie przechodził wiele różnych modyfikacji. Jednym z ciekawszych wariantów jest chleb na drożdżach i kefirze, choć jeśli chcesz, ten drugi składnik zastąpić możesz maślanką. Chleb na maślance i drożdżach smakuje równie wybornie, jak ten przygotowany na kefirze - przekonać się możesz o tym po prostu piekąc dwa bochenki: jeden z wykorzystaniem kefiru, a drugi z dodatkiem maślanki.


Własnoręczne pieczenie chleba i tego zalety

Własnoręcznie przygotowany chleb po prostu smakuje lepiej - i wbrew pozorom jego wyrabianie i pieczenie wcale nie jest trudne. Nie można też pominąć kilku ewidentnych zalet, które ma chleb na kefirze i drożdżach. Odpowiednio przygotowany bochenek jest mięciutki i puszysty, bardzo miły w dotyku. Poprawnie wykonany chleb pszenny nie obciąża przewodu pokarmowego - jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i lekkostrawny. Jego zalety można by wymieniać bez końca, ale jak go właściwie przygotować?


Autorski chleb na kefirze i drożdżach to nic trudnego

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz bochenek chleba na kefirze, czy też chleb na maślance i drożdżach, przepis jest taki sam. Po pierwsze, dobrze wymieszaj drożdże oraz cukier. Następnie do miski z przesianą mąką dodaj płatki owsiane oraz pszenne otręby, a także kefir (lub maślankę) i drożdże. Stopniowo dodawaj także wodę. Tak przygotowaną masę przełóż na wyłożony mąką blat i porządnie zagnieć - ciasto powinno być lepkie i sprężyste. Wsadź ciasto do miski i odczekaj dłuższą chwilę do jego wyrośnięcia, po czym uformuj z niego okrągły bochenek. Przygotuj naoliwioną miskę, wstaw do niej chleb i posyp otrębami. Pozostaw chleb do wyrośnięcia, przykryty ściereczką. Po podwojeniu przez chleb objętości przełóż zawierającą go miskę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrożnie odwróć ją do góry dnem. Natnij wierzch chleba i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Twój chleb na kefirze i drożdżach jest już gotowy - pozostaje Ci teraz jedynie poczekać na jego wystygnięcie.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    2 min
    Drożdże wymieszać z cukrem.
  • Krok 2

    5 min
    Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.
  • Krok 3

    5 min
    Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.
  • Krok 4

    40 min
    Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.
  • Krok 7

    45 min
    Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 1 z 8

Drożdże wymieszać z cukrem.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 2 z 8

Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 3 z 8

Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 4 z 8

Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 5 z 8

Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 6 z 8

Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 7 z 8

Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 8 z 8

Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Radek

To kefir czy maślankę mam kupić? Jestem żółtodziobem wypiekowym no ale chyba można podać precyzyjne skoro już się zabieracie za podawanie przepisów.
Anonim (niezweryfikowany) 02/20/2021-12:10 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Entrant
  • Grill
  • Kanapki
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Śniadanie
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    Pasta z tuńczyka na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    Pasta z białej fasoli na chrupkach chlebowych

    15 min Łatwy
  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    Zupa chlebowa z Dolnego Śląska

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu