Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

0
109 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Mąka pszenna chlebowa
50 g
Płatki owsiane
2 łyżek
Otręby pszenne
260 g
Maślanka
100 g
Woda
30 g
Drożdże
1 łyżeczka
Cukier
1 łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
7.54 g
Węglowodany
39.09 g
Wartość energetyczna
205.82 kcal
Tłuszcze
2.07 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

109 min
Krok 1
2 min
Drożdże wymieszać z cukrem.
Krok 2
5 min
Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.
Krok 3
5 min
Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.
Krok 4
40 min
Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.
Krok 5
5 min
Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6
5 min
Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.
Krok 7
45 min
Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
Krok 8
2 min
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 1 z 8

Drożdże wymieszać z cukrem.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 2 z 8

Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 3 z 8

Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 4 z 8

Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 5 z 8

Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 6 z 8

Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 7 z 8

Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.

Chleb pszenny na kefirze  i drożdżach

Krok 8 z 8

Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.

Samodzielnie zrobiony chleb pszenny, przygotowany na kefirze i drożdżach. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. A jego aromat zachwyca podwójnie! Zastosowanie płatków owsianych i otrębów pszennych sprawia, że zyskujemy dodatkowe walory smakowe oraz zdrowotne! Warte każdej włożonej pracy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika