Chleb pszenny na kefirze i drożdżach
1 godz 49 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.54 g
Węglowodany
39.09 g
Tłuszcze
2.07 g
Wartość energetyczna
205.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
109 min
Krok 1
2 min
Drożdże wymieszać z cukrem.
Krok 2
5 min
Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.
Krok 3
5 min
Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.
Krok 4
40 min
Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.
Krok 5
5 min
Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6
5 min
Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.
Krok 7
45 min
Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
Krok 8
2 min
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Samodzielnie zrobiony chleb pszenny, przygotowany na kefirze i drożdżach. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. A jego aromat zachwyca podwójnie! Zastosowanie płatków owsianych i otrębów pszennych sprawia, że zyskujemy dodatkowe walory smakowe oraz zdrowotne! Warte każdej włożonej pracy!
Komentarze 1