Chleb dostępny w sklepie jest coraz droższy, a jego skład pozostawia wiele do życzenia? Nie musisz już godzić się na kiepskie kompromisy - za pomocą naszego przepisu samodzielnie przygotujesz pyszny, pachnący, domowy chleb. Pyszny, pszenny chleb na kefirze i drożdżach przygotujesz z zaledwie kilku składników i zajmie Ci to niewiele więcej, niż półtorej godziny. To wspaniała alternatywa dla sklepowego chleba!
Pyszny chleb na kefirze z Twojego piekarnika
Dlaczego warto samodzielnie przygotować chleb? Oprócz czystej satysfakcji z poprawnie wykonanego zadania, gwarantuje Ci to także 100% znajomość składu - Ty decydujesz o tym, co konkretnie znajdzie się w takim bochenku. Zyskasz więc produkt pozbawiony sztucznych barwników czy konserwantów. Dziś proponujemy Ci prosty, aczkolwiek niezwykle smaczny chleb na kefirze. Z jego wykonaniem poradzisz sobie nawet, jeśli nigdy wcześniej nie upiekłeś ani jednego bochenka własnego pieczywa.
Chleb pszenny - przysmak naszych przodków
Czy wiedziałeś, że pierwszy chleb pszenny upieczono prawdopodobnie około 8-9 tysięcy lat temu? Od tego czasu stał się on jednym z podstawowych źródeł pożywienia dla człowieka, a przepis na jego przygotowanie przechodził wiele różnych modyfikacji. Jednym z ciekawszych wariantów jest chleb na drożdżach i kefirze, choć jeśli chcesz, ten drugi składnik zastąpić możesz maślanką. Chleb na maślance i drożdżach smakuje równie wybornie, jak ten przygotowany na kefirze - przekonać się możesz o tym po prostu piekąc dwa bochenki: jeden z wykorzystaniem kefiru, a drugi z dodatkiem maślanki.
Własnoręczne pieczenie chleba i tego zalety
Własnoręcznie przygotowany chleb po prostu smakuje lepiej - i wbrew pozorom jego wyrabianie i pieczenie wcale nie jest trudne. Nie można też pominąć kilku ewidentnych zalet, które ma chleb na kefirze i drożdżach. Odpowiednio przygotowany bochenek jest mięciutki i puszysty, bardzo miły w dotyku. Poprawnie wykonany chleb pszenny nie obciąża przewodu pokarmowego - jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i lekkostrawny. Jego zalety można by wymieniać bez końca, ale jak go właściwie przygotować?
Autorski chleb na kefirze i drożdżach to nic trudnego
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz bochenek chleba na kefirze, czy też chleb na maślance i drożdżach, przepis jest taki sam. Po pierwsze, dobrze wymieszaj drożdże oraz cukier. Następnie do miski z przesianą mąką dodaj płatki owsiane oraz pszenne otręby, a także kefir (lub maślankę) i drożdże. Stopniowo dodawaj także wodę. Tak przygotowaną masę przełóż na wyłożony mąką blat i porządnie zagnieć - ciasto powinno być lepkie i sprężyste. Wsadź ciasto do miski i odczekaj dłuższą chwilę do jego wyrośnięcia, po czym uformuj z niego okrągły bochenek. Przygotuj naoliwioną miskę, wstaw do niej chleb i posyp otrębami. Pozostaw chleb do wyrośnięcia, przykryty ściereczką. Po podwojeniu przez chleb objętości przełóż zawierającą go miskę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrożnie odwróć ją do góry dnem. Natnij wierzch chleba i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Twój chleb na kefirze i drożdżach jest już gotowy - pozostaje Ci teraz jedynie poczekać na jego wystygnięcie.
Komentarze 1