
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Chleb pszenny na kefirze i drożdżach

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
40 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
45 minKrok 8
2 minKrok 1 z 8
Drożdże wymieszać z cukrem.
Krok 2 z 8
Do miski przesiać mąkę, dodać płatki, otręby. Odłożyć 1 łyżeczkę na spód i sól. Dodać drożdże i kefir (w temperaturze pokojowej) i dodawać stopniowo wodę. Drewnianą łyżką połączyć składniki.
Krok 3 z 8
Masę przełożyć na omączony blat i zagnieść ciasto do chwili, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się lepić.
Krok 4 z 8
Ciasto umieścić w misce i odstawić do rośnięcia na około 40 minut.
Krok 5 z 8
Podrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować okrągły bochenek (składając go kilkakrotnie) i włożyć do naoliwionej dobrze miski, wierzch posypać otrębami, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6 z 8
Kiedy chleb podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie odwracając miskę do góry dnem). Wierzch chlebka naciąć.
Krok 7 z 8
Blaszkę wstawić do naparowanego i nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut.
Krok 8 z 8
Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1