Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
rogaliki

Jak zwijać rogaliki?

Któż z nas nie lubi rogalików? Od innych ciastek wyróżnia je nie tylko nadzienie, lecz także wyjątkowy kształt, przypominający księżyc. W zależności od rodzaju ciasta, rogaliki zwijamy w nieco inny sposób, by po upieczeniu mogły zachować wszystkie walory.

Jak zwijać rogaliki drożdżowe?

Ciasto drożdżowe podczas pieczenia lubi mocno wyrastać, dlatego też zrobione z niego rogaliki powinny być odpowiednio zawinięte, tak aby nie rozpadły pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku. Jak zwinąć rogaliki drożdżowe? To bardzo proste!

Rozwałkowujemy połowę wyrośniętego ciasta na cienki placek. Za pomocą radełka albo noża dzielimy je na nieduże cienkie trójkąty. Na środku każdego trójkąta układamy troszkę nadzienia (np. powidła) i zawijamy od podstawy do najdalszego wierzchołka, dociskając boki tak, aby nadzienie w trakcie pieczenia nie wypłynęło.

Rogi powstałego ruloniku lekko zawijamy, formując w ten sposób proporcjonalny rogalik. Warto pamiętać o tym, że rogaliki z ciasta drożdżowego muszą jeszcze poleżeć pod przykryciem przez kilkanaście minut zanim trafią do piekarnika. Po 10 minutach pieczenia i chwili stygnięcia możemy delektować się pachnącymi, puszystymi rogalikami ze słodkim nadzieniem.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zwinąć rogaliki z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie charakteryzuje się warstwową strukturą, składającą się z cienkich, niemal przezroczystych płatów. Tę właściwość zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu oraz naprzemiennym składaniu i rozwałkowywaniu ciasta. Aby dobrze zwinąć rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą jako nadzieniem, należy arkusz takiego ciasta podzielić na równe trójkąty o wymiarach mniej więcej 8 cm na 12 cm.

Na szerszej stronie każdego trójkącika kładziemy krem czekoladowy. Kawałki ciasta zawijamy do węższej strony, lekko przygniatając rogi i formując półksiężyce. Rogaliki pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem. Rogaliki z ciasta francuskiego są chrupiące, puszyste, delikatne i niesamowicie smaczne!

Jak zwijać rogaliki z czekoladą?

Jeśli chcemy przygotować malutkie rogaliki, najlepiej nada się do tego ciasto z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany oraz proszku do pieczenia jako spulchniacza. Sprężysta i gładka konsystencja takiego ciasta pozwoli na wykrawanie maleńkich trójkącików. Poniżej propozycja, jak przygotować małe i słodkie rogaliki z czekoladą.

Najpierw do miski należy wsypać 3 szklanki mąki pszennej, dodać kostkę margaryny, 2 łyżeczki cukru wanilinowego (takiego jak Cukier wanilinowy WINIARY), łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szklankę gęstej śmietany 18%. Wszystkie składniki należy zagniatać tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Następnie odkładamy je do lodówki na około godzinę, żeby się schłodziło.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Na posypanej mąką stolnicy wykładamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je na grubość około 1cm. Teraz czas na zwijanie rogali. Nożem lub radełkiem należy wykrawać niewielkie, dość szerokie trójkąty, ułożyć przy dłuższym boku nutellę i ciasno zawijać w kształtne półksiężyce. Przygotowane rogale wystarczy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po wystudzeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.

W niemal identyczny sposób można przygotować wyjątkowo mięciutkie i delikatne rogaliki z marmoladą. A jak zwijać takie rogale? Dokładnie tak samo jak te z nadzieniem czekoladowym.

Chociaż rogaliki cechują się wymyślnym kształtem, to tak naprawdę ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko wiedzieć, jak zwijać rogaliki w zależności od ich typu, a już po kilkudziesięciu minutach pracy możemy cieszyć się pachnącymi wypiekami pełnymi naszego ulubionego nadzienia!

Polecane artykuły

12 pomysłów na ciasta i desery
12 pomysłów na ciasta i desery
Co można zrobić z ciasta francuskiego?
Co można zrobić z ciasta francuskiego?
klejące się do wałka ciasto
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu