Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rogaliki z marmoladą

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Martaa1986
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  Płaska łyżka
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  płaskich łyżek
Kwaśna śmietana
3  płaskich łyżek
Masło
1 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Marmolada pomarańczowa
trochę
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, jajka, cukier, masło). Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm. Pokroić na trójkąty.
Krok 2
10 min
Na środku wykładać po łyżeczce marmolady. Zwinąć i uformować kształt rogalika. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem rogaliki.
Krok 3
0 min
Piec w piekarniku ok 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
Rogaliki z marmoladą

Krok 1 z 3

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki (śmietanę, jajka, cukier, masło). Dokładnie wymieszać, zagnieść i zostawić w lodówce na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3mm. Pokroić na trójkąty.

Rogaliki z marmoladą

Krok 2 z 3

Na środku wykładać po łyżeczce marmolady. Zwinąć i uformować kształt rogalika. Układać na blaszce przykrytej i natłuszczonym pergaminem. Posmarować roztrzepanym jajkiem rogaliki.

Rogaliki z marmoladą

Krok 3 z 3

Piec w piekarniku ok 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Rogaliki z marmoladą nie tylko na tłusty czwartek! Deser, którym będziecie się zajadać razem ze swoimi dziećmi i resztą rodziny. Świetnie nadają się do zabrania na przykład na wycieczkę lub popołudniową kawę. Oczekiwanie w trakcie pieczenia może sprawić, że zrobicie się głodni ale gwarantujemy – każda minuta jest tego warta. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha