Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
8.3g / 14%
Węglowodany
14g / 24%
Tłuszcze
15.7g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

+

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Wróć

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

(0)
1 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Kropaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  opakowań
Ciasto francuskie
3  łyżek
Przecier pomidorowy
1 
Jajko
trochę
Bazylia
trochę
Oregano
50  g
Ser żółty
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.33 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
15.66 g
Wartość energetyczna
227.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na ciasto francuskie na słono, czyli w formie rogalików z mięsem mielonym, ciągnącym się serem żółtym i pieczarkami. Rogaliki z mięsem mielonym smakują doskonale, bo ich smak wzmacniamy dodatkami przecieru pomidorowego, bazylii i oregano. Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas imprezy!

Przygotowanie

97 min
  • Krok 1

    15 min
    Cebulę kroimy i podsmażamy na masełku.
  • Krok 2

    15 min
    Gdy cebula się zarumieni dodajemy, pokrojone pieczarki i smażymy około 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy je do mięsa. Całość smażymy razem około 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy i smażymy jeszcze 5 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Na stolnicę wykładamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty (wielkość zależy od własnych upodobań).
  • Krok 7

    5 min
    Na tarce ścieramy ser żółty.
  • Krok 8

    10 min
    Na wycięte z ciasta prostokąty nakładamy nasz farsz, posypujemy go żółtym serem, zawijamy na kształt rogalika i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Krok 9

    25 min
    Nasze rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Po upływie czasu wyciągamy jedną partię naszych rogalików i wsadzamy drugą (chyba, że zmieściliśmy na brytfannie wszystkie rogaliki). Rogaliki podajemy z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 10

Cebulę kroimy i podsmażamy na masełku.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 10

Gdy cebula się zarumieni dodajemy, pokrojone pieczarki i smażymy około 15 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 10

Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 10

Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy je do mięsa. Całość smażymy razem około 5 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 10

Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy i smażymy jeszcze 5 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 10

Na stolnicę wykładamy ciasto francuskie i kroimy w prostokąty (wielkość zależy od własnych upodobań).

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 7 z 10

Na tarce ścieramy ser żółty.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 8 z 10

Na wycięte z ciasta prostokąty nakładamy nasz farsz, posypujemy go żółtym serem, zawijamy na kształt rogalika i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 9 z 10

Nasze rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Rogaliki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 10 z 10

Po upływie czasu wyciągamy jedną partię naszych rogalików i wsadzamy drugą (chyba, że zmieściliśmy na brytfannie wszystkie rogaliki). Rogaliki podajemy z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

    Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

    35 min Łatwy
  • Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

    Roladki z ciasta francuskiego z pieczarkami i z szynką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami

    Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami

    35 min Łatwy
  • Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

    Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu