Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ryceszz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Mleko
2 
Jajko
50  g
Drożdże
120  g
Masło
4  szklanek
Mąka
5  łyżek
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
1  opakowanie
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
400  ml
Mleko
2  łyżek
Cukier
1 
Jajko
1  szklanka
Cukier puder
3  łyżek
Sok pomarańczowy
18  g
Skórka z pomarańczy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.7 g
Węglowodany
65.5 g
Tłuszcze
13.41 g
Wartość energetyczna
423.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne rogaliki z aksamitnym budyniem idealnie się komponują z pomarańczowym lukrem.
Pokochasz je !

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp 5 łyżek cukru. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Krok 2

    15 min
    Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, pokrojone miękkie masło i wbij jajka. Wlej wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
  • Krok 4

    40 min
    Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj budyń. Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki i wsyp zawartość saszetki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gorącego mleka wlej rozdrobniony proszek cały czas mieszając, aż budyń stanie się kremowy. Odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 6

    10 min
    Stolnicę posyp mąkę. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i podziel radełkiem na 8 części - trójkątów.
  • Krok 7

    5 min
    Na każdym trójkącie ułóż porcję czekoladowego budyniu Winiary i zwiń rogaliki. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    20 min
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Krok 9

    20 min
    Wszystkie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 - 25 minut.
  • Krok 10

    3 min
    Cukier puder energicznie wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
  • Krok 11

    2 min
    Rogaliki posmaruj pomarańczowym lukrem i posyp drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.
Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 1 z 11

Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże i wsyp 5 łyżek cukru. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 2 z 11

Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 3 z 11

Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, pokrojone miękkie masło i wbij jajka. Wlej wcześniej przygotowany zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 4 z 11

Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 5 z 11

Przygotuj budyń. Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki i wsyp zawartość saszetki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gorącego mleka wlej rozdrobniony proszek cały czas mieszając, aż budyń stanie się kremowy. Odstaw do ostygnięcia.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 6 z 11

Stolnicę posyp mąkę. Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła i podziel radełkiem na 8 części - trójkątów.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 7 z 11

Na każdym trójkącie ułóż porcję czekoladowego budyniu Winiary i zwiń rogaliki. Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 8 z 11

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 9 z 11

Wszystkie rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 - 25 minut.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 10 z 11

Cukier puder energicznie wymieszaj z sokiem z pomarańczy.

Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

Krok 11 z 11

Rogaliki posmaruj pomarańczowym lukrem i posyp drobno pokrojoną skórką z pomarańczy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu