Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Przekąski z ciasta francuskiego nie są trudne w przygotowaniu i bardzo szybko się je przygotowuje. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Co można zrobić z ciasta francuskiego, by danie z skradło serca naszych bliskich?

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami są smakowitą propozycją na obiad lub kolację. Ciasto francuskie i szparagi to duet idealny! W zaledwie pół godziny można wyczarować znakomite, sycące danie. Zdecydowanie warto wykorzystać szparagi, póki trwa na nie sezon.

Czego potrzebujemy do wykonania przepisu? Należy przygotować opakowanie ciasta francuskiego, zielone szparagi, kremowy serek, wędzoną szynkę oraz jajko.

W pierwszej kolejności z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i rozsmarowujemy na nich serek. Szparagi zawijamy w szynkę i kładziemy na cieście francuskim. Całość zawijamy tak, aby szparagi były widoczne, przekładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez około 20-25 minut.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego są wprost wymarzone na imprezę. Bardzo szybko się je robi i świetnie prezentują się na stole. Do wykonania przepisu będziemy potrzebować jednego opakowania ciasta francuskiego, żółtego sera, jajka, pomidorków koktajlowych, cebuli, sezamu, szczypiorku oraz słodkiej papryki. Z podanych składników przyrządzimy dwie wersje przekąsek.

W pierwszej wersji ciasto w temperaturze pokojowej należy pokroić na plastry, posmarować ketchupem i zawinąć w nie kawałki parówek. W drugim przepisie kładziemy na ciasto francuskie starty żółty ser, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cebulą.

Tak przygotowane przekąski smarujemy jajkiem i pieczemy 15 minut do uzyskania złotego koloru. Przekąski znakomicie smakują z dipem majonezowym – wystarczy połączyć Majonez Dekoracyjny Winiary z jogurtem greckim, czosnkiem oraz ostrą papryką. Palce lizać!

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

A teraz coś dla miłośników słodkich smaków. Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami są niezwykle efektowne, dlatego warto je przygotować na nadejście gości. Wykorzystamy jedno opakowanie ciasta francuskiego, folię aluminiową oraz składniki na krem, czyli Budyń o smaku waniliowym bez cukru Winiary, cukier, zimne mleko, mąkę pszenną, ulubione owoce, a także masło.

W pierwszej kolejności należy przygotować formy do ciasta francuskiego – kwadrat w folii aluminiowej należy trzykrotnie złożyć w prostokąt, a następnie zawinąć go w rożek. Następnie każdy rożek zawijamy w plastry ciasta francuskiego i pieczemy w piekarniku do momentu aż ciasto stanie się złociste. Następnie przygotowujemy krem, pozostawiamy do ostygnięcia i nakładamy do każdego rożka z ciasta francuskiego. Deser można udekorować ulubionymi owocami.

Wszystkie przekąski będą znakomicie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. W przepisach z ciasta francuskiego można wykorzystać dowolne warzywa i owoce. Możliwości są nieograniczone!

Polecane artykuły

12 pomysłów na ciasta i desery
12 pomysłów na ciasta i desery
ciasta z budyniem
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
10 wspaniałych ciast na wyjątkową okazję
10 wspaniałych ciast na wyjątkową okazję
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu