Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rożki z ciasta francuskiego łączą w sobie kruchy smak przypieczonego ciasta ze słodkim smakiem kremu waniliowego lub czekoladowego. Rożki z ciasta francuskiego przygotujesz bardzo prosto przy pomocy form zrobionych z folii aluminiowej. Waniliowy lub czekoladowy krem przygotuj na bazie Budyniów bez cukru WINIARY.
Przygotowanie
71 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadrat folii aluminiowej złóż trzykrotnie w prostokąt, a następnie zwiń go w rożek. Przygotuj 8-10 takich form.
Krok 2
5 min
Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski (8-10 pasków).
Krok 3
10 min
Każdy rożek z folii aluminiowej zawiń ostrożnie w ciasto francuskie, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
15 min
Piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 5
5 min
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mąką.
Krok 6
5 min
Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
10 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
10 min
Przełóż krem do małej torebki foliowej albo rękawa, odetnij końcówkę i nakładaj do każdego rożka z ciasta francuskiego porcję kremu. Dla lepszego efektu możesz przygotować także drugi krem – czekoladowy.
Krok 9
1 min
Wyłóż na talerz, udekoruj ulubionymi owocami.
Krok 1
z
9
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadrat folii aluminiowej złóż trzykrotnie w prostokąt, a następnie zwiń go w rożek. Przygotuj 8-10 takich form.
Krok 2
z
9
Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski (8-10 pasków).
Krok 3
z
9
Każdy rożek z folii aluminiowej zawiń ostrożnie w ciasto francuskie, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
z
9
Piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 5
z
9
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mąką.
Krok 6
z
9
Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
z
9
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
z
9
Przełóż krem do małej torebki foliowej albo rękawa, odetnij końcówkę i nakładaj do każdego rożka z ciasta francuskiego porcję kremu. Dla lepszego efektu możesz przygotować także drugi krem – czekoladowy.
Krok 9
z
9
Wyłóż na talerz, udekoruj ulubionymi owocami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0