Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

0
71 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Ciasto Francuskie
0.25 szklanka
Cukier
350 ml
Mleko
1 łyżka
Mąka pszenna
1 pęczek
Truskawki
100 g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
883.83 kcal
Węglowodany
66.86 g
Białko
10.94 g
Tłuszcze
60.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadrat folii aluminiowej złóż trzykrotnie w prostokąt, a następnie zwiń go w rożek. Przygotuj 8-10 takich form.
Krok 2
5 min
Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski (8-10 pasków).
Krok 3
10 min
Każdy rożek z folii aluminiowej zawiń ostrożnie w ciasto francuskie, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
15 min
Piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 5
5 min
0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mąką.
Krok 6
5 min
Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
10 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 8
10 min
Przełóż krem do małej torebki foliowej albo rękawa, odetnij końcówkę i nakładaj do każdego rożka z ciasta francuskiego porcję kremu. Dla lepszego efektu możesz przygotować także drugi krem – czekoladowy.
Krok 9
1 min
Wyłóż na talerz, udekoruj ulubionymi owocami.
Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kwadrat folii aluminiowej złóż trzykrotnie w prostokąt, a następnie zwiń go w rożek. Przygotuj 8-10 takich form.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 2 z 9

Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski (8-10 pasków).

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 3 z 9

Każdy rożek z folii aluminiowej zawiń ostrożnie w ciasto francuskie, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 4 z 9

Piecz przez około 15 minut, aż ciasto będzie złociste.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 5 z 9

0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mąką.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 6 z 9

Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 7 z 9

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 8 z 9

Przełóż krem do małej torebki foliowej albo rękawa, odetnij końcówkę i nakładaj do każdego rożka z ciasta francuskiego porcję kremu. Dla lepszego efektu możesz przygotować także drugi krem – czekoladowy.

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Krok 9 z 9

Wyłóż na talerz, udekoruj ulubionymi owocami.

Rożki z ciasta francuskiego łączą w sobie kruchy smak przypieczonego ciasta ze słodkim smakiem kremu waniliowego lub czekoladowego. Rożki z ciasta francuskiego przygotujesz bardzo prosto przy pomocy form zrobionych z folii aluminiowej. Waniliowy lub czekoladowy krem przygotuj na bazie Budyniów bez cukru WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika