Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Samosas (samosy) - indyjskie pierożki
Dodaj do CookBook

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

(0)
53 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest lesa
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 Sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  ząbek
Czosnek
40  g
Cebula szalotka
trochę
2-cm kawałek imbiru
2  łyżek
Olej rzepakowy
200  g
Mielona jagnięcina Zobacz naszą wskazówkę
1  łyżeczka
Kminek mielony
0.5  łyżeczka
Garam masala
5 
Płaty ciasta filo
300  g
Mango
250  ml
Woda
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… Curry z tego, co zostało
1  łyżka
Orzechy nerkowca
1  łyżka
Rodzynki sułtańskie
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.5 g
Wartość energetyczna
53.5 kcal
Tłuszcze
2.3 g
Białko
1.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Samosas to popularna przekąska wywodząca się z kuchni indyjskiej. Trójkątne pierożki smaży się na głębokim oleju i podaje, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Chcesz wiedzieć, jak przygotować to małe co nieco? Sprawdź nasz przepis. Podpowiemy Ci krok po kroku, jak je zrobić.


Indyjskie samosy – przekąska na co dzień i na specjalne okazje

Jeśli lubisz kuchnię indyjską, nie możesz przegapić tego przepisu. Nazwa „samosa” oznacza dosłownie „trójkątne ciasto”, bo taki właśnie kształt mają te pierożki. Obecnie istnieje wiele wariacji na temat tego dania – wykorzystuje się na przykład różne farsze, w zależności od regionu czy kucharza. Klasycznie do farszu dodaje się łatwo dostępne warzywa, jak ziemniaki, cebula, groszek, soczewica i chili. W wersji mięsnej, można też dodać np. mięso mielone. Smak nadzienia dodatkowo podkreślają aromatyczne przyprawy. Pierożki samosas podaje się najczęściej z rozmaitymi sosami lub chutneyem (jest to określenie dla gęstych sosów typowych dla kuchni indyjskiej).

Brzmi ciekawie? Przygotuj razem z nami samosy dla Ciebie i Twoich bliskich. Smacznego!

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1 NADZIENIE

    5 min
    Obierz ząbek czosnku i szalotkę, pokrój oba warzywa w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim czosnek i szalotkę, aż będą szkliste.
  • Krok 2 NADZIENIE

    12 min
    Dodaj mieloną jagnięcinę, smaż do zarumienienia, dodaj imbir, dopraw kminkiem i garam masala. Całość duś przez około 7-10 minut, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Dopraw solą i odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 3

    12 min
    Ułóż płaty ciasta filo jeden na drugim i pokrój na równe kwadraty. Każdy kwadrat ciasta złóż w trójkąt. Następnie zagnij lewy róg tak, aby lewy róg i końcówka trójkąta znajdowały się na sobie. Złóż powstały trójkąt ponownie w prawo. Posmaruj prawą stronę letnią wodą, złóż w torebkę i mocno dociśnij. Otwórz torebkę i dodaj łyżeczkę nadzienia. Posmaruj czubek torebki letnią wodą, zawiń zwilżony kawałek ciasta na lewą stronę i użyj go do zaklejenia torebki. Naciśnij dobrze. Zrób to samo z pozostałymi kwadratami ciasta.
  • Krok 4

    15 min
    W wysokim, szerokim rondlu rozgrzej olej i smaż samosy z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierze kuchennym.
  • Krok 5 SOS

    5 min
    Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Obierz i pokrój kolejną szalotkę. W rondelku podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim szalotkę i mango.
  • Krok 6

    4 min
    Do rondelka wlej wodę. Dodaj WINIARY Pomysł na… Curry, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1 min. Sos zmiksuj blenderem. Orzechy nerkowca grubo posiekaj. Do sosu dodaj rodzynki i orzechy nerkowca. Samosy podawaj z sosem.
Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Krok 1 NADZIENIE z 6

Obierz ząbek czosnku i szalotkę, pokrój oba warzywa w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim czosnek i szalotkę, aż będą szkliste.

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Krok 2 NADZIENIE z 6

Dodaj mieloną jagnięcinę, smaż do zarumienienia, dodaj imbir, dopraw kminkiem i garam masala. Całość duś przez około 7-10 minut, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Dopraw solą i odstaw do ostygnięcia.

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Krok 3 z 6

Ułóż płaty ciasta filo jeden na drugim i pokrój na równe kwadraty. Każdy kwadrat ciasta złóż w trójkąt. Następnie zagnij lewy róg tak, aby lewy róg i końcówka trójkąta znajdowały się na sobie. Złóż powstały trójkąt ponownie w prawo. Posmaruj prawą stronę letnią wodą, złóż w torebkę i mocno dociśnij. Otwórz torebkę i dodaj łyżeczkę nadzienia. Posmaruj czubek torebki letnią wodą, zawiń zwilżony kawałek ciasta na lewą stronę i użyj go do zaklejenia torebki. Naciśnij dobrze. Zrób to samo z pozostałymi kwadratami ciasta.

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Krok 4 z 6

W wysokim, szerokim rondlu rozgrzej olej i smaż samosy z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierze kuchennym.

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Krok 5 SOS z 6

Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Obierz i pokrój kolejną szalotkę. W rondelku podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim szalotkę i mango.

Samosas (samosy) - indyjskie pierożki

Krok 6 z 6

Do rondelka wlej wodę. Dodaj WINIARY Pomysł na… Curry, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1 min. Sos zmiksuj blenderem. Orzechy nerkowca grubo posiekaj. Do sosu dodaj rodzynki i orzechy nerkowca. Samosy podawaj z sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Kuchnia indyjska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu