Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami
57min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.31 g
Węglowodany
52.22 g
Tłuszcze
52.85 g
Wartość energetyczna
733.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
57 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
Krok 3
5 min
Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
Krok 4
10 min
Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
25 min
Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 6
2 min
Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.
Chrupkie, złociste i delikatne kieszonki z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką i pysznymi szparagami to doskonały pomysł na smaczną i ciepłą kolację.
Zapiekane ciasto francuskie ze szparagami owiniętymi szynką pasuje do różnych sałatek na zimno i na ciepło. Dodatkowych walorów smakowych doda Ketchup Chili Ostry lub Łagodny WINIARY, a kremowy serek uraczy podniebienie delikatnością.
Komentarze 0