Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

0
92 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Ciasto francuskie
200 g
Ser żółty
1 pęczek
Zielone szparagi
2 łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.51 g
Tłuszcze
31.34 g
Wartość energetyczna
428.87 kcal
Białko
13.56 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
30 min
Ciasto wyjmij z lodówki pół godziny przed pieczeniem.
Krok 2
15 min
Rozwiń na blacie lekko posypanym mąką i delikatnie rozwałkuj. Następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natnij brzegi ciasta na całej długości ostrym nożykiem, ale delikatnie. Nakłuj też całą powierzchnię ciasta widelcem, żeby zbyt nie urosło.
Krok 3
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C i podpiecz ciasto przez około 15 minut.
Krok 4
7 min
W międzyczasie przygotuj szparagi – umyj, usuń zdrewniałe końcówki. Zetrzyj ser.
Krok 5
5 min
Wyjmij ciasto z piekarnika, posyp sererem, Ziarenkami Smaku i wyłóż szparagi jako jedną warstwę. Skrop oliwą.
Krok 6
20 min
Włóż z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Piecz, aż tarta będzie złocista.
Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Krok 1 z 6

Ciasto wyjmij z lodówki pół godziny przed pieczeniem.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Krok 2 z 6

Rozwiń na blacie lekko posypanym mąką i delikatnie rozwałkuj. Następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natnij brzegi ciasta na całej długości ostrym nożykiem, ale delikatnie. Nakłuj też całą powierzchnię ciasta widelcem, żeby zbyt nie urosło.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Krok 3 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C i podpiecz ciasto przez około 15 minut.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Krok 4 z 6

W międzyczasie przygotuj szparagi – umyj, usuń zdrewniałe końcówki. Zetrzyj ser.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Krok 5 z 6

Wyjmij ciasto z piekarnika, posyp sererem, Ziarenkami Smaku i wyłóż szparagi jako jedną warstwę. Skrop oliwą.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Krok 6 z 6

Włóż z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Piecz, aż tarta będzie złocista.

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem swoją prostotę zawdzięcza ciastu francuskiemu, które wystarczy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, ponacinać i piec tylko przez kwadrans. Na przypieczone ciasto wysypujesz starty żółty ser i oczyszczone szparagi, doprawiasz tartę ze szparagami Ziarenkami Smaku WINIARY i delikatnie skrapiasz oliwą, następnie znów podpiekasz – i tarta ze szparagami i żółtym serem jest gotowa! Złocista i chrupiąca, delikatna w smaku, z ciągnącym się żółtym serem i miękkimi szparagami, pachnącymi smaczną przyprawą – polecamy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika