Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosta babka budyniowa

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
1 kubek
Cukier
1 kubek
Mąka
1 łyżka
Masło
0.5 
Masło
1 Płaska łyżka
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
118.33 kcal
Białko
3.04 g
Tłuszcze
2.55 g
Węglowodany
19.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
12 min
Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Krok 2
2 min
Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj roztopione masło.
Krok 5
4 min
Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Krok 6
45 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-­50 minut.
Krok 7
2 min
Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.
Prosta babka budyniowa

Krok 1 z 7

Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

Prosta babka budyniowa

Krok 2 z 7

Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.

Prosta babka budyniowa

Krok 3 z 7

Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.

Prosta babka budyniowa

Krok 4 z 7

Na koniec dodaj roztopione masło.

Prosta babka budyniowa

Krok 5 z 7

Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Prosta babka budyniowa

Krok 6 z 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-­50 minut.

Prosta babka budyniowa

Krok 7 z 7

Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.

Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w świecie wypieków i stawiasz w nim dopiero pierwsze kroki, koniecznie wypróbuj prosty przepis na babkę budyniową. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut, co czyni z babki idealną propozycję na coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też zawsze wtedy, gdy goście zaskoczą Cię zapowiedzianą na ostatni moment wizytą. Ty i Twoja rodzina pokochacie ją za delikatny, słodki smak. Ze względu na ograniczoną ilość cukru docenią ją także wszystkie osoby, które dbają o linię.

Wykonanie perfekcyjnej babki z budyniem zacznij od ubicia 5 jajek z cukrem – ubijaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę połącz z Budyniem o smaku śmietankowym bez dodatku cukru WINIARY i z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając łyżką. Na sam koniec wlej roztopione masło. Tak uzyskaną masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut. Babkę po upieczeniu i wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem i dowolną posypką.

Ten nieskomplikowany przepis możesz z powodzeniem wykorzystać zupełnie bez okazji, jako deser na co dzień, ale równie dobrze sprawdzi się jako świąteczny wypiek. Weź ją pod uwagę na święta Wielkiej Nocy, podczas których tradycyjnie podaje się właśnie babki!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika