Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Prosta babka budyniowa
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Prosta babka budyniowa

(7)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
5 
Jajko
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka
1  łyżka
Masło lub olej do wysmarowania formy
1  łyżka
Bułka tarta
0.5  kostka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.26 g
Węglowodany
20.26 g
Tłuszcze
7.59 g
Wartość energetyczna
158.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w świecie wypieków i stawiasz w nim dopiero pierwsze kroki, koniecznie wypróbuj prosty przepis na babkę budyniową. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut, co czyni z babki idealną propozycję na coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też zawsze wtedy, gdy goście zaskoczą Cię zapowiedzianą na ostatni moment wizytą. Ty i Twoja rodzina pokochacie ją za delikatny, słodki smak. Ze względu na ograniczoną ilość cukru docenią ją także wszystkie osoby, które dbają o linię.

Wykonanie perfekcyjnej babki z budyniem zacznij od ubicia 5 jajek z cukrem – ubijaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę połącz z Budyniem o smaku śmietankowym bez dodatku cukru WINIARY i z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając łyżką. Na sam koniec wlej roztopione masło. Tak uzyskaną masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut. Babkę po upieczeniu i wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem i dowolną posypką.

Ten nieskomplikowany przepis możesz z powodzeniem wykorzystać zupełnie bez okazji, jako deser na co dzień, ale równie dobrze sprawdzi się jako świąteczny wypiek. Weź ją pod uwagę na święta Wielkiej Nocy, podczas których tradycyjnie podaje się właśnie babki!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    12 min
    Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
  • Krok 2

    2 min
    Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
  • Krok 3

    3 min
    Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
  • Krok 4

    2 min
    Na koniec dodaj roztopione masło.
  • Krok 5

    4 min
    Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem (1 łyżką) i posypanej bułką tartą.
  • Krok 6

    45 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-­50 minut.
  • Krok 7

    2 min
    Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.
Prosta babka budyniowa

Krok 1 z 7

Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

Prosta babka budyniowa

Krok 2 z 7

Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.

Prosta babka budyniowa

Krok 3 z 7

Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.

Prosta babka budyniowa

Krok 4 z 7

Na koniec dodaj roztopione masło.

Prosta babka budyniowa

Krok 5 z 7

Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem (1 łyżką) i posypanej bułką tartą.

Prosta babka budyniowa

Krok 6 z 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-­50 minut.

Prosta babka budyniowa

Krok 7 z 7

Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kallina

A jak zrobić żeby to ciasto było w takim kształcie jak na zdjęciu powyżej ?

Winiary
Expert

Kallino, potrzebna jest forma na babkę :)

K Kallina

A jak zrobić żeby to ciasto było w takim kształcie jak na zdjęciu?

T Tomasz

Można dodać do tego jeszcze trochę wiórków kokosowych. Dobrze smakuje :)

Winiary
Expert

Oczywiście :) Babka jest wdzięcznym tematem do eksperymentów :)

M Magda

Jednostki miary nie są czytelne np.kubek mąki ( jaka pojemność?).

Winiary
Expert

Przepraszamy za nieścisłość i dziękujemy za słuszną uwagę. Poprawiamy kubek na szklankę.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka śmietankowa

    Babka śmietankowa

    1 godz 12 min Łatwy
  • Babka śmietanowa z majonezem

    Babka śmietanowa z majonezem

    1 godz 27 min Łatwy
  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu