Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w świecie wypieków i stawiasz w nim dopiero pierwsze kroki, koniecznie wypróbuj prosty przepis na babkę budyniową. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut, co czyni z babki idealną propozycję na coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też zawsze wtedy, gdy goście zaskoczą Cię zapowiedzianą na ostatni moment wizytą. Ty i Twoja rodzina pokochacie ją za delikatny, słodki smak. Ze względu na ograniczoną ilość cukru docenią ją także wszystkie osoby, które dbają o linię.
Wykonanie perfekcyjnej babki z budyniem zacznij od ubicia 5 jajek z cukrem – ubijaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę połącz z Budyniem o smaku śmietankowym bez dodatku cukru WINIARY i z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając łyżką. Na sam koniec wlej roztopione masło. Tak uzyskaną masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut. Babkę po upieczeniu i wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem i dowolną posypką.
Ten nieskomplikowany przepis możesz z powodzeniem wykorzystać zupełnie bez okazji, jako deser na co dzień, ale równie dobrze sprawdzi się jako świąteczny wypiek. Weź ją pod uwagę na święta Wielkiej Nocy, podczas których tradycyjnie podaje się właśnie babki!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
70 min
Krok 1
12 min
Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Krok 2
2 min
Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
Krok 3
3 min
Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
Krok 4
2 min
Na koniec dodaj roztopione masło.
Krok 5
4 min
Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem (1 łyżką) i posypanej bułką tartą.
Krok 6
45 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-50 minut.
Krok 7
2 min
Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Krok 2
z
7
Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
Krok 3
z
7
Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
Krok 4
z
7
Na koniec dodaj roztopione masło.
Krok 5
z
7
Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem (1 łyżką) i posypanej bułką tartą.
Krok 6
z
7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-50 minut.
Krok 7
z
7
Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
K
Kallina
A jak zrobić żeby to ciasto było w takim kształcie jak na zdjęciu powyżej ?
Winiary
Expert
Kallino, potrzebna jest forma na babkę :)
K
Kallina
A jak zrobić żeby to ciasto było w takim kształcie jak na zdjęciu?
T
Tomasz
Można dodać do tego jeszcze trochę wiórków kokosowych. Dobrze smakuje :)
Winiary
Expert
Oczywiście :) Babka jest wdzięcznym tematem do eksperymentów :)
M
Magda
Jednostki miary nie są czytelne np.kubek mąki ( jaka pojemność?).
Winiary
Expert
Przepraszamy za nieścisłość i dziękujemy za słuszną uwagę. Poprawiamy kubek na szklankę.
Komentarze 4