Babka jest nieodzownym elementem wielkanocnego stołu. Możesz też przygotować ją bez okazji. Babka z majonezem, jogurtem naturalnym, drożdżami, czekoladą, cytryną, budyniem. A może spróbujesz wytrawnej babki? Możliwości jest bardzo wiele. Poznaj nasze najlepsze przepisy na babki!
Babka drożdżowa to tradycyjny wielkanocny przysmak, polecamy jednak pieczenie babek i babeczek nie tylko od święta, ale zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Nasze przepisy zadowolą zarówno miłośników babek na słodko, jak i wielbicieli tych bardziej wytrawnych.
Każdy przepis na słodką babkę jest nieco inny. Począwszy od babek piaskowych i drożdżowych, przez kremowe wypieki z majonezem i te jogurtowe lub śmietanowe, aż do tych z budyniem. Znajdzie się coś dla fanów babek z nutą alkoholu, czekoladowym nadzieniem z malinami czy dodatkiem kakao lub kokosa. Zwolennicy owocowych smaków zachwyceni będą babką cytrynową lub kolorową babką z kisielem wiśniowym.
Jeśli nie możesz skorzystać z piekarnika, wciąż możesz przygotować wyśmienitą babkę. Majonezowa babka gotowana będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnie pieczonego w piekarniku przysmaku. Do jej przygotowania wystarczy duży garnek z wodą oraz foremka do ciasta. W gorący dzień doskonałym pomysłem będzie natomiast schłodzona malinowo-kokosowa babka galaretkowa.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać babkę na obiad! Zapiecz starte ziemniaki, jajka, mąkę, olej i przyprawy w naczyniu żaroodpornym a zaskoczysz wszystkich sytą ziemniaczaną babką. Podaj ją z aksamitnym sosem, na przykład pieczarkowym i ulubioną surówką. Sprawdź wszystkie nasze pomysły i ciesz się pysznymi babkami nie tylko od święta!