Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.
Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 2