Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka majonezowa

2
70 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5 szklanka
Mąka pszenna
1 trochę
Aromat Cytrynowy
200 g
Cukier puder
2 łyżek
Sok z cytryny
2 łyżek
Woda
16 g
Cukier wanilinowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
253.42 kcal
Węglowodany
25.42 g
Tłuszcze
25.07 g
Białko
3.38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
2 min
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
Krok 3
3 min
Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Krok 4
5 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Krok 5
3 min
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
Krok 6
2 min
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
Krok 7
40 min
Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
Krok 8
5 min
Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.
Krok 9
5 min
Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.
Babka majonezowa

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Babka majonezowa

Krok 2 z 9

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.

Babka majonezowa

Krok 3 z 9

Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.

Babka majonezowa

Krok 4 z 9

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.

Babka majonezowa

Krok 5 z 9

Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 6 z 9

Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 7 z 9

Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.

Babka majonezowa

Krok 8 z 9

Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.

Babka majonezowa

Krok 9 z 9

Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.

Klasyczna babka cytrynowa to bardzo uniwersalna propozycja, gdy dopada nas ochota na „coś słodkiego”. Babkę taką można dowolnie udekorować cukrem pudrem, cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową, obsypując ją dodatkowo np. bakaliami, wiórkami kokosowymi czy kandyzowaną skórką cytrynową (zanim polewa zastygnie). Można ją też śmiało zaserwować w towarzystwie lodów i bitej śmietany. To sprawdzony przepis na zawsze udany wypiek i poprawę samopoczucia. A gdyby tak do tradycyjnej wersji dodać… majonez?!

Dlaczego nie? W końcu do odważnych świat należy! Jak się okazuje, niebanalne i często na pierwszy rzut oka wprost niemożliwe połączenia smaków dają wyjątkowo pyszne efekty. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY do ciasta czyni je jeszcze delikatniejszym i smaczniejszym. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj ten przepis już teraz!

Przygotowanie babki majonezowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach takie składniki jak ubite białka, cukier, żółtka, mąka i oczywiście majonez. W czasie, gdy babka będzie się piekła, wykonaj lukier cytrynowy lub polewę czekoladową – w zależności od tego, na jaki dodatek masz dzisiaj ochotę. Możesz też ograniczyć się do posypania wystudzonego ciasta cukrem pudrem. Babka z majonezem to niecodzienne rozwiązanie, które może jednak na stałe zagościć w Twojej kuchni i zyskać wielu zwolenników wśród domowników i gości!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika