Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka majonezowa

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5 szklanka
Mąka pszenna
1 trochę
Aromat Cytrynowy
200 g
Cukier puder
2 łyżek
Sok z cytryny
2 łyżek
Woda
16 g
Cukier wanilinowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.38 g
Węglowodany
25.42 g
Tłuszcze
25.07 g
Wartość energetyczna
253.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
2 min
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
Krok 3
3 min
Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Krok 4
5 min
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Krok 5
3 min
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
Krok 6
2 min
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
Krok 7
40 min
Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
Krok 8
5 min
Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.
Krok 9
5 min
Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.
Babka majonezowa

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Babka majonezowa

Krok 2 z 9

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.

Babka majonezowa

Krok 3 z 9

Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.

Babka majonezowa

Krok 4 z 9

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.

Babka majonezowa

Krok 5 z 9

Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 6 z 9

Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 7 z 9

Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.

Babka majonezowa

Krok 8 z 9

Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.

Babka majonezowa

Krok 9 z 9

Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika