Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka majonezowa

Babka majonezowa

(4)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
4 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5  szklanka
Mąka pszenna
trochę
Aromat Cytrynowy
200  g
Cukier puder
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Woda
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.4 g
Węglowodany
42.05 g
Tłuszcze
8.1 g
Wartość energetyczna
250.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyczna babka cytrynowa to bardzo uniwersalna propozycja, gdy dopada nas ochota na „coś słodkiego”. Babkę taką można dowolnie udekorować cukrem pudrem, cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową, obsypując ją dodatkowo np. bakaliami, wiórkami kokosowymi czy kandyzowaną skórką cytrynową (zanim polewa zastygnie). Można ją też śmiało zaserwować w towarzystwie lodów i bitej śmietany. To sprawdzony przepis na zawsze udany wypiek i poprawę samopoczucia. A gdyby tak do tradycyjnej wersji dodać… majonez?!

Dlaczego nie? W końcu do odważnych świat należy! Jak się okazuje, niebanalne i często na pierwszy rzut oka wprost niemożliwe połączenia smaków dają wyjątkowo pyszne efekty. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY do ciasta czyni je jeszcze delikatniejszym i smaczniejszym. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj ten przepis już teraz!

Przygotowanie babki majonezowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach takie składniki jak ubite białka, cukier, żółtka, mąka i oczywiście majonez. W czasie, gdy babka majonezowa będzie się piekła, wykonaj lukier cytrynowy lub polewę czekoladową – w zależności od tego, na jaki dodatek masz dzisiaj ochotę. Możesz też ograniczyć się do posypania wystudzonego ciasta cukrem pudrem. Babka z majonezem to niecodzienne rozwiązanie, które może jednak na stałe zagościć w Twojej kuchni i zyskać wielu zwolenników wśród domowników i gości! Wypróbuj nasz przepis na majonezową babkę wielkanocną.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    2 min
    Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  • Krok 2

    5 min
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  • Krok 4

    5 min
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
  • Krok 5

    3 min
    Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 6

    2 min
    Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
  • Krok 7

    40 min
    Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
  • Krok 8

    5 min
    Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.
  • Krok 9

    5 min
    Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.
Babka majonezowa

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Babka majonezowa

Krok 2 z 9

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.

Babka majonezowa

Krok 3 z 9

Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.

Babka majonezowa

Krok 4 z 9

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.

Babka majonezowa

Krok 5 z 9

Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 6 z 9

Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 7 z 9

Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.

Babka majonezowa

Krok 8 z 9

Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.

Babka majonezowa

Krok 9 z 9

Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
4 4444

Łyżka.

A Alicjaewa

Wszystko fajnie ale mam problem z tymi łyżkami - ma byc płaska czy inna ?

Winiary
Expert

Alicjaewa, może być z lekką "górką". :) Daj znać, czy ciasto się udało. Pozdrawiamy.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babeczki wielkanocne do święconki

    Babeczki wielkanocne do święconki

    1 godz 3 min Łatwy
  • Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

    Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym

    1 godz 5 min Łatwy
  • Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

    Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

    1 godz 38 min Łatwy
  • Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu