Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka majonezowa
Dodaj do CookBook

Babka majonezowa

(4)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
4 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5  szklanka
Mąka pszenna
trochę
Aromat Cytrynowy
200  g
Cukier puder
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Woda
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.1 g
Wartość energetyczna
250.1 kcal
Tłuszcze
8.1 g
Białko
3.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Klasyczna babka cytrynowa to bardzo uniwersalna propozycja, gdy dopada nas ochota na „coś słodkiego”. Babkę taką można dowolnie udekorować cukrem pudrem, cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową, obsypując ją dodatkowo np. bakaliami, wiórkami kokosowymi czy kandyzowaną skórką cytrynową (zanim polewa zastygnie). Można ją też śmiało zaserwować w towarzystwie lodów i bitej śmietany. To sprawdzony przepis na zawsze udany wypiek i poprawę samopoczucia. A gdyby tak do tradycyjnej wersji dodać… majonez?!

Dlaczego nie? W końcu do odważnych świat należy! Jak się okazuje, niebanalne i często na pierwszy rzut oka wprost niemożliwe połączenia smaków dają wyjątkowo pyszne efekty. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY do ciasta czyni je jeszcze delikatniejszym i smaczniejszym. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj ten przepis już teraz!

Przygotowanie babki majonezowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach takie składniki jak ubite białka, cukier, żółtka, mąka i oczywiście majonez. W czasie, gdy babka majonezowa będzie się piekła, wykonaj lukier cytrynowy lub polewę czekoladową – w zależności od tego, na jaki dodatek masz dzisiaj ochotę. Możesz też ograniczyć się do posypania wystudzonego ciasta cukrem pudrem. Babka z majonezem to niecodzienne rozwiązanie, które może jednak na stałe zagościć w Twojej kuchni i zyskać wielu zwolenników wśród domowników i gości! Wypróbuj nasz przepis na majonezową babkę wielkanocną.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    2 min
    Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  • Krok 2

    5 min
    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  • Krok 4

    5 min
    Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
  • Krok 5

    3 min
    Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 6

    2 min
    Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
  • Krok 7

    40 min
    Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
  • Krok 8

    5 min
    Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.
  • Krok 9

    5 min
    Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.
Babka majonezowa

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Babka majonezowa

Krok 2 z 9

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.

Babka majonezowa

Krok 3 z 9

Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.

Babka majonezowa

Krok 4 z 9

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.

Babka majonezowa

Krok 5 z 9

Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 6 z 9

Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.

Babka majonezowa

Krok 7 z 9

Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.

Babka majonezowa

Krok 8 z 9

Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.

Babka majonezowa

Krok 9 z 9

Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.6 z 5
4.5714285714286
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
44
33
00
00
00

Opinie

4

EWA

Mam problem ze szklanką. Szklanki są różnej pojemności. lepiej byłoby podawać gramaturę. Jakiej pojemności szklanki mam użyć?
ewa_642bf3287cecd 04/04/2023-12:03 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/05/2023-05:19 CEST
Ewo, przyjmujemy, że szklanka ma pojemność 250 ml
4

4444

Łyżka.
Anonim (niezweryfikowany) 04/05/2021-01:39 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Alicjaewa

Wszystko fajnie ale mam problem z tymi łyżkami - ma byc płaska czy inna ?
Alicjaewa56 03/07/2021-01:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-10:40 CEST
Alicjaewa, może być z lekką "górką". :) Daj znać, czy ciasto się udało. Pozdrawiamy.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy
  • Babka marchewkowa z majonezem

    Babka marchewkowa z majonezem

    58 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu