Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mocny, czekoladowy smak przełamany delikatnością masy budyniowej oraz słodkością malin.
Przygotowanie
311 min
Krok 1
1 min
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund).
Krok 2
10 min
Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem.
Krok 3
5 min
Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Spokojnie, masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia :)
Krok 4
50 min
Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.
Krok 5
240 min
Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę.
Krok 6
5 min
Maliny podsmażamy na patelni, wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzone wylewamy na babkę. SMACZNEGO!
Krok 1
z
6
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej lub w mikrofali (mieszając co kilkanaście sekund).
Krok 2
z
6
Kiedy masa przestygnie dodajemy kefir, jajka i cukier i mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką, aż pozbędziemy się grudek i wylewamy do formy wysmarowanej masłem.
Krok 3
z
6
Wszystkie składniki na masę budyniową mieszamy trzepaczką na gładką masę i łyżką delikatnie wylewamy na ciasto czekoladowe. Spokojnie, masa budyniowa przejdzie na spód podczas pieczenia :)
Krok 4
z
6
Formę z ciastem wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do około 2-3 cm wysokości, wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka.
Krok 5
z
6
Studzimy w foremce, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem foremkę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie i wykładamy na paterę.
Krok 6
z
6
Maliny podsmażamy na patelni, wciąż mieszając do zgęstnienia, przestudzone wylewamy na babkę. SMACZNEGO!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Magdalena
Chciałabym zrobić. Ale składniki na masę budyniową i na ciasto są wymieszane. Nie wiem które są do której części przepisu.
X
XYZ
Ktoś robił i podzieli się opinią, czy warto?
Winiary
Expert
Można śmiało zaryzykować - słodki smak ryzyka... :)
Komentarze 2