Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Puszysta słodycz z orzeźwiającą nutką, czyli ucierana babka cytrynowa z dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym. Do ciasta można dodać skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny (limonki) oraz rodzynki (przed dodaniem do ciasta należy przesypać je mąką, aby nie opadały na dno podczas pieczenia). Bardzo pyszna z polewą z deserowej czekolady z kroplą aromatu cytrynowego.
Przygotowanie
81 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Krok 2
10 min
Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
Krok 3
10 min
Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
Krok 5
50 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.
Krok 1
z
5
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Krok 2
z
5
Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
Krok 3
z
5
Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
Krok 4
z
5
Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
Krok 5
z
5
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
D
Daria
Wymiary blaszki poproszę ;)
A
Aga
Czy rzeczywiście ma być cała paczka proszku do pieczenia?
Winiary
Expert
Aga, dziękujemy za pytanie. Doprecyzowaliśmy ilość proszku w przepisie - wystarczy oczywiście 1-1,5 łyżeczki proszku.
Komentarze 2