Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  opakowań
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
125  g
Masło
1  szklanka
Cukier
4 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.54 g
Węglowodany
43.39 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
311.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Puszysta słodycz z orzeźwiającą nutką, czyli ucierana babka cytrynowa z dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym. Do ciasta można dodać skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny (limonki) oraz rodzynki (przed dodaniem do ciasta należy przesypać je mąką, aby nie opadały na dno podczas pieczenia). Bardzo pyszna z polewą z deserowej czekolady z kroplą aromatu cytrynowego.

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
  • Krok 3

    10 min
    Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
  • Krok 4

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
  • Krok 5

    50 min
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.
Babka cytrynowa

Krok 1 z 5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Babka cytrynowa

Krok 2 z 5

Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.

Babka cytrynowa

Krok 3 z 5

Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.

Babka cytrynowa

Krok 4 z 5

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.

Babka cytrynowa

Krok 5 z 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Daria

Wymiary blaszki poproszę ;)

A Aga

Czy rzeczywiście ma być cała paczka proszku do pieczenia?

Winiary
Expert

Aga, dziękujemy za pytanie. Doprecyzowaliśmy ilość proszku w przepisie - wystarczy oczywiście 1-1,5 łyżeczki proszku.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto jogurtowe z owocami

    Ciasto jogurtowe z owocami

    1 godz 9 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Babka jogurtowa

    Babka jogurtowa

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu