Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka cytrynowa

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  opakowań
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1.5  łyżeczek
125  g
Masło
1  szklanka
Cukier
4 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szklanka
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.54 g
Węglowodany
43.39 g
Tłuszcze
13.48 g
Wartość energetyczna
311.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Krok 2
10 min
Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
Krok 3
10 min
Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
Krok 5
50 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.
Babka cytrynowa

Krok 1 z 5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Babka cytrynowa

Krok 2 z 5

Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.

Babka cytrynowa

Krok 3 z 5

Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.

Babka cytrynowa

Krok 4 z 5

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.

Babka cytrynowa

Krok 5 z 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Puszysta słodycz z orzeźwiającą nutką, czyli ucierana babka cytrynowa z dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym. Do ciasta można dodać skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny (limonki) oraz rodzynki (przed dodaniem do ciasta należy przesypać je mąką, aby nie opadały na dno podczas pieczenia). Bardzo pyszna z polewą z deserowej czekolady z kroplą aromatu cytrynowego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha