Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka cytrynowa
Dodaj do CookBook

Babka cytrynowa

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  opakowań
Kisiel o smaku cytrynowym WINIARY
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia
125  g
Masło
1  szklanka
Cukier
4 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna
1  szklanka
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.4 g
Wartość energetyczna
311.1 kcal
Tłuszcze
13.5 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Puszysta słodycz z orzeźwiającą nutką, czyli ucierana babka cytrynowa z dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym. Do ciasta można dodać skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny (limonki) oraz rodzynki (przed dodaniem do ciasta należy przesypać je mąką, aby nie opadały na dno podczas pieczenia). Bardzo pyszna z polewą z deserowej czekolady z kroplą aromatu cytrynowego.

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
  • Krok 3

    10 min
    Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
  • Krok 4

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
  • Krok 5

    50 min
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.
Babka cytrynowa

Krok 1 z 5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Babka cytrynowa

Krok 2 z 5

Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.

Babka cytrynowa

Krok 3 z 5

Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.

Babka cytrynowa

Krok 4 z 5

Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.

Babka cytrynowa

Krok 5 z 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
22
00
00
00

Opinie

4

Daria

Wymiary blaszki poproszę ;)
Anonim (niezweryfikowany) 05/01/2021-04:47 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Aga

Czy rzeczywiście ma być cała paczka proszku do pieczenia?
Anonim (niezweryfikowany) 03/30/2021-07:00 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-02:27 CEST
Aga, dziękujemy za pytanie. Doprecyzowaliśmy ilość proszku w przepisie - wystarczy oczywiście 1-1,5 łyżeczki proszku.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka majonezowa

    Babka majonezowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka adwokatowa

    Babka adwokatowa

    1 godz 35 min Łatwy
  • Babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

    2 godz 7 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu