Babka gotowana
105min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżeczek
250 g
Masło
6
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
1
Cytryna
1 łyżka
Bułka tarta
1 łyżka
Masło
1 tabliczka
Czekolada mleczna
.
Wartości odżywcze
Białko
6.49 g
Węglowodany
45.65 g
Tłuszcze
23.07 g
Wartość energetyczna
407.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Cytrynę wyparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
2 min
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
Krok 3
3 min
Masło utrzyj z cukrem, wbij po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
2 min
Dodaj Cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Krok 5
3 min
Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
4 min
Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką posmarowaną masłem i posypaną bułką.
Krok 7
75 min
Zagotuj wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
Krok 8
10 min
Po wyłączeniu gazu ciasto zostaw w otwartej formie ok. 10 min.
Krok 9
1 min
Udekoruj stopioną czekoladą.
Babka gotowana jest świetnym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia. Do zrobienia ciasta nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy garnek z gotującą się wodą. Jeśli użyjesz Cukru wanilinowego WINIARY, Twoja babka zyska piękny waniliowy aromat. Jako polewy możesz użyć zarówno gorzkiej jak i mlecznej czekolady. Babka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, ale bardzo szybko znika!
Komentarze 0