Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka gotowana

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
250 g
Masło
6 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
1 
Cytryna
1 łyżka
Bułka tarta
1 łyżka
Masło
1 tabliczka
Czekolada mleczna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
23.07 g
Wartość energetyczna
407.26 kcal
Węglowodany
45.65 g
Białko
6.49 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
5 min
Cytrynę wyparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
2 min
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
Krok 3
3 min
Masło utrzyj z cukrem, wbij po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
2 min
Dodaj Cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Krok 5
3 min
Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
4 min
Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką posmarowaną masłem i posypaną bułką.
Krok 7
75 min
Zagotuj wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
Krok 8
10 min
Po wyłączeniu gazu ciasto zostaw w otwartej formie ok. 10 min.
Krok 9
1 min
Udekoruj stopioną czekoladą.
Babka gotowana

Krok 1 z 9

Cytrynę wyparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Babka gotowana

Krok 2 z 9

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.

Babka gotowana

Krok 3 z 9

Masło utrzyj z cukrem, wbij po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Babka gotowana

Krok 4 z 9

Dodaj Cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową.

Babka gotowana

Krok 5 z 9

Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.

Babka gotowana

Krok 6 z 9

Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką posmarowaną masłem i posypaną bułką.

Babka gotowana

Krok 7 z 9

Zagotuj wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.

Babka gotowana

Krok 8 z 9

Po wyłączeniu gazu ciasto zostaw w otwartej formie ok. 10 min.

Babka gotowana

Krok 9 z 9

Udekoruj stopioną czekoladą.

Babka gotowana jest świetnym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia. Do zrobienia ciasta nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy garnek z gotującą się wodą. Jeśli użyjesz Cukru wanilinowego WINIARY, Twoja babka zyska piękny waniliowy aromat. Jako polewy możesz użyć zarówno gorzkiej jak i mlecznej czekolady. Babka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, ale bardzo szybko znika!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika