Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka gotowana jest świetnym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia. Do zrobienia ciasta nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy garnek z gotującą się wodą. Jeśli użyjesz Cukru wanilinowego WINIARY, Twoja babka zyska piękny waniliowy aromat. Jako polewy możesz użyć zarówno gorzkiej jak i mlecznej czekolady. Babka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, ale bardzo szybko znika!
Przygotowanie
105 min
Krok 1
5 min
Cytrynę wyparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
2 min
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
Krok 3
3 min
Masło utrzyj z cukrem, wbij po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
2 min
Dodaj Cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Krok 5
3 min
Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
4 min
Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką posmarowaną masłem i posypaną bułką.
Krok 7
75 min
Zagotuj wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
Krok 8
10 min
Po wyłączeniu gazu ciasto zostaw w otwartej formie ok. 10 min.
Krok 9
1 min
Udekoruj stopioną czekoladą.
Krok 1
z
9
Cytrynę wyparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
z
9
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miseczki.
Krok 3
z
9
Masło utrzyj z cukrem, wbij po jednym całym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
z
9
Dodaj Cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
Krok 5
z
9
Formę do babki posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
z
9
Przełóż ciasto do formy, przykryj pokrywką posmarowaną masłem i posypaną bułką.
Krok 7
z
9
Zagotuj wodę w garnku, powinna sięgać do połowy formy. Babkę gotuj na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę i 15 minut.
Krok 8
z
9
Po wyłączeniu gazu ciasto zostaw w otwartej formie ok. 10 min.
Krok 9
z
9
Udekoruj stopioną czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0