Babka majonezowa z czekoladą i malinami
60min
Łatwy
4
Jajko
0.5 szklanka
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
2 łyżeczek
Proszek do pieczenia
0.75 szklanka
Cukier
1
Czekolada
1 trochę
Aromat cytrynowy
1 trochę
Maliny
.
Wartości odżywcze
Białko
4.12 g
Węglowodany
29.69 g
Tłuszcze
14.74 g
Wartość energetyczna
264.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
15 min
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Na końcu ubijania dodać żółtka i cukier. Miksując dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat i majonez. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części.
Krok 2
10 min
Do połowy ciasta dodać pół tabliczki rozpuszczonej czekolady i wylać obie części na wysmarowaną foremkę do babki. W środek włożyć mrożone maliny.
Krok 3
30 min
Piec 30-35 minut w temp.170 st. C.
Krok 4
5 min
Po upieczeniu polać polewą czekoladową (roztopiona czekolada z kilkoma łyżkami mleka). Udekorować.
Wilgotna babka majonezowa z czekoladą i malinami
Komentarze 0