Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka ucierana

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mamamysia
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżeczek
1  opakowanie
20  dag
Margaryna
20  dag
Cukier puder
4 
Jajko
15  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
10  dag
Mąka ziemniaczana
4  łyżek
Mleko
1 
Sok z cytryny
200  g
Rodzynki
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
50  g
Skórka z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.23 g
Węglowodany
49.06 g
Tłuszcze
15.74 g
Wartość energetyczna
343.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.
Krok 2
10 min
Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.
Krok 3
5 min
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.
Krok 4
45 min
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!
Babka ucierana

Krok 1 z 4

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.

Babka ucierana

Krok 2 z 4

Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.

Babka ucierana

Krok 3 z 4

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.

Babka ucierana

Krok 4 z 4

Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!

Babka ucierana tradycyjnie gości na naszych wielkanocnych stołach. Sprawdzi się ona również jako codzienny deser. Uzyskaj puszystą babkę przy pomocy Proszku do pieczenia WINIARY. Zadbaj również o słodkie aspekty - rodzynki i Cukier wanilinowy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha