Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Babka ucierana

Babka ucierana

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mamamysia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
20  dag
Margaryna
20  dag
Cukier puder
4 
Jajko
15  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
10  dag
Mąka ziemniaczana
4  łyżek
Mleko
1 
Sok z cytryny
200  g
Rodzynki
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
50  g
Skórka z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.23 g
Węglowodany
49.06 g
Tłuszcze
15.74 g
Wartość energetyczna
343.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Babka ucierana tradycyjnie gości na naszych wielkanocnych stołach. Sprawdzi się ona również jako codzienny deser. Uzyskaj puszystą babkę przy pomocy Proszku do pieczenia WINIARY. Zadbaj również o słodkie aspekty - rodzynki i Cukier wanilinowy WINIARY. Taki słodki przysmak to prawdziwy rarytas dla wszystkich, obok mazurka i sernika. W kolekcji wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć tego pysznego ciasta jakim jest babka ucierana. Ozdobi świąteczny stół i szybko zniknie ze stołu. Jest lekka i puszysta, a wygląda niebanalnie. Kawałek babki ucieranej można również zabrać do święcenia do koszyczka. Babka wielkanocna jest symbolem dostatku, doskonałości, przemiany czegoś prostego w niecodziennego, wzrastania nadziei. Ten symbol Wielkanocy sprawia, że niektóre rodziny mają swoje specjalne przepisy na babkę. Początki tradycji wypiekania babki w Polsce sięgają XVII wieku, a jej obecność na stole w Wielką Niedzielę gwarantowała dobrobyt w domu.


Jak zrobić babkę ucieraną?

Taka babka ucierana na margarynie jest dość prosta do wykonania, ale trzeba wykonać kilka precyzyjnych czynności. Pierwszy krok do zrobienia doskonałej babki ucieranej to  oddzielenie białek od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka dokładnie utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jednolitą masę. Następnie trzeba przesiać mąki wyszczególnione w przepisie i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Kolejne zadanie to dodanie mleka, piany i soku z cytryny i całość połączyć, delikatnie mieszając. Ciasto, które powstanie, należy podzielić na dwie części, gdzie do jednej dodajemy skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Na koniec ciasto ciemne i jasne nakłada się naprzemiennie do jednej większej formy lub dwóch mniejszych. Ciasto jest gotowe do pieczenia! Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez 45 minut. To czy ciasto jest upieczone, najlepiej sprawdzić patyczkiem, który wbija się do środka. Suchy patyczek to najlepsza oznaka, że babka ucierana z kakao się udała. 


Co jeszcze wiemy o babce ucieranej?

Jak widać babka ucierana przepis ma prosty i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem. Natomiast będzie pasowała do kawy i herbaty, jako deser po wielkanocnym obiedzie. Choć można z powodzeniem przygotować na przykład babkę piaskową czy babkę cytrynową na niedzielny obiad czy na spotkanie rodzinne. Warto dodać, że tradycja babki ucieranej zakłada, że wykonuje się ją własnoręcznie. Niezależnie od tego czy będzie to babka ucierana, drożdżowa, piaskowa czy gryczana, można ją na koniec polać lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem i rodzynkami.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.
  • Krok 2

    10 min
    Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.
  • Krok 4

    45 min
    Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!
Babka ucierana

Krok 1 z 4

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.

Babka ucierana

Krok 2 z 4

Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.

Babka ucierana

Krok 3 z 4

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.

Babka ucierana

Krok 4 z 4

Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik zebra na kruchym spodzie

    Sernik zebra na kruchym spodzie

    2 godz 10 min Trudny
  • Biszkopt z czterech jaj

    Biszkopt z czterech jaj

    55 min Łatwy
  • Murzynek gotowany

    Murzynek gotowany

    1 godz 6 min Łatwy
  • Gofry na maślance

    Gofry na maślance

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu