Babka ucierana

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest mamamysia

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżeczek
1  opakowanie
20  dag
Margaryna
20  dag
Cukier puder
4 
Jajko
15  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
10  dag
Mąka ziemniaczana
4  łyżek
Mleko
1 
Sok z cytryny
200  g
Rodzynki
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
50  g
Skórka z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.23 g
Węglowodany
49.06 g
Tłuszcze
15.74 g
Wartość energetyczna
343.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babka ucierana tradycyjnie gości na naszych wielkanocnych stołach. Sprawdzi się ona również jako codzienny deser. Uzyskaj puszystą babkę przy pomocy Proszku do pieczenia WINIARY. Zadbaj również o słodkie aspekty - rodzynki i Cukier wanilinowy WINIARY.
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
10 min
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.
Krok 2
10 min
Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.
Krok 3
5 min
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.
Krok 4
45 min
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!
Babka ucierana

Krok 1 z 4

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.

Babka ucierana

Krok 2 z 4

Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.

Babka ucierana

Krok 3 z 4

Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.

Babka ucierana

Krok 4 z 4

Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika