Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka ucierana
Dodaj do CookBook

Babka ucierana

(1)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest mamamysia
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
20  dag
Margaryna
20  dag
Cukier puder
4 
Jajko
15  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
10  dag
Mąka ziemniaczana
4  łyżek
Mleko
1 
Sok z cytryny
200  g
Rodzynki
2  łyżek
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
50  g
Skórka z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.1 g
Wartość energetyczna
343.2 kcal
Tłuszcze
15.7 g
Białko
5.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Babka ucierana tradycyjnie gości na naszych wielkanocnych stołach. Sprawdzi się ona również jako codzienny deser. Uzyskaj puszystą babkę przy pomocy proszku do pieczenia. Zadbaj również o słodkie aspekty - rodzynki i Cukier wanilinowy WINIARY. Taki słodki przysmak to prawdziwy rarytas dla wszystkich, obok mazurka i sernika. W kolekcji wielkanocnych wypieków nie może zabraknąć tego pysznego ciasta jakim jest babka ucierana. Ozdobi świąteczny stół i szybko zniknie ze stołu. Jest lekka i puszysta, a wygląda niebanalnie. Kawałek babki ucieranej można również zabrać do święcenia do koszyczka. Babka wielkanocna jest symbolem dostatku, doskonałości, przemiany czegoś prostego w niecodziennego, wzrastania nadziei. Ten symbol Wielkanocy sprawia, że niektóre rodziny mają swoje specjalne przepisy na babkę. Początki tradycji wypiekania babki w Polsce sięgają XVII wieku, a jej obecność na stole w Wielką Niedzielę gwarantowała dobrobyt w domu.


Jak zrobić babkę ucieraną?

Taka babka ucierana na margarynie jest dość prosta do wykonania, ale trzeba wykonać kilka precyzyjnych czynności. Pierwszy krok do zrobienia doskonałej babki ucieranej to  oddzielenie białek od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka dokładnie utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jednolitą masę. Następnie trzeba przesiać mąki wyszczególnione w przepisie i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Kolejne zadanie to dodanie mleka, piany i soku z cytryny i całość połączyć, delikatnie mieszając. Ciasto, które powstanie, należy podzielić na dwie części, gdzie do jednej dodajemy skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Na koniec ciasto ciemne i jasne nakłada się naprzemiennie do jednej większej formy lub dwóch mniejszych. Ciasto jest gotowe do pieczenia! Pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez 45 minut. To czy ciasto jest upieczone, najlepiej sprawdzić patyczkiem, który wbija się do środka. Suchy patyczek to najlepsza oznaka, że babka ucierana z kakao się udała. 


Co jeszcze wiemy o babce ucieranej?

Jak widać babka ucierana przepis ma prosty i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem. Natomiast będzie pasowała do kawy i herbaty, jako deser po wielkanocnym obiedzie. Choć można z powodzeniem przygotować na przykład babkę piaskową czy babkę cytrynową na niedzielny obiad czy na spotkanie rodzinne. Warto dodać, że tradycja babki ucieranej zakłada, że wykonuje się ją własnoręcznie. Niezależnie od tego czy będzie to babka ucierana, drożdżowa, piaskowa czy gryczana, można ją na koniec polać lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem i rodzynkami.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z margaryną, cukrem pudrem i Cukrem Waniliowym na gładką masę.
  • Krok 2

    10 min
    Dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem. Następnie dodać mleko, pianę i sok z cytryny. Całość delikatnie mieszać, aby składniki się połączyły.
  • Krok 3

    5 min
    Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać skórkę z cytryny, a do drugiej kakao. Cisto ciemne i jasne kłaść na przemian łyżką do jednej dużej formy na babkę lub do dwóch mniejszych.
  • Krok 4

    45 min
    Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy oznacza to, że baba jest gotowa!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka z majonezem i adwokatem

    Babka z majonezem i adwokatem

    1 godz 27 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka śmietanowa z majonezem

    Babka śmietanowa z majonezem

    1 godz 27 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu