Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka drożdżowa to doskonały pomysł na słodki deser, nie tylko na co dzień. Przygotujesz ją już w 15 minut, więc nada się idealnie na spotkania z najbliższymi, choć to także propozycja na Wielkanoc. Na Święta możesz przygotować ją z dodatkami owoców kandyzowanych – możesz je dodać do ciasta lub udekorować babkę drożdżową z wierzchu, posypując owocami kandyzowanymi lukier.
Przygotowanie
61 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
Wyrób ciasto, dodaj masło i olej, wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu ok. 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
z
6
Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej formy.
Krok 5
z
6
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wstaw formę z babką i piecz 40 minut.
Krok 6
z
6
Babkę podawaj udekorowaną lukrem cytrynowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0