Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka drożdżowa

0
61 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.75 szklanka
Mleko
50 g
Drożdże
500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
150 g
Cukier
100 g
Masło
2 łyżek
Olej
1 
Jajko
2 
Żółtko
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.53 g
Węglowodany
34.03 g
Tłuszcze
8.92 g
Wartość energetyczna
228.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
5 min
Mąkę przesiej, dodaj Cukier wanilinowy, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i sól.
Krok 3
5 min
Wyrób ciasto, dodaj masło i olej, wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu ok. 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej formy.
Krok 5
40 min
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wstaw formę z babką i piecz 40 minut.
Krok 6
1 min
Babkę podawaj udekorowaną lukrem cytrynowym.
Babka drożdżowa

Krok 1 z 6

Mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostaw do wyrośnięcia.

Babka drożdżowa

Krok 2 z 6

Mąkę przesiej, dodaj Cukier wanilinowy, cukier, wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i sól.

Babka drożdżowa

Krok 3 z 6

Wyrób ciasto, dodaj masło i olej, wyrabiaj do wchłonięcia tłuszczu ok. 5 minut, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Babka drożdżowa

Krok 4 z 6

Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej formy.

Babka drożdżowa

Krok 5 z 6

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wstaw formę z babką i piecz 40 minut.

Babka drożdżowa

Krok 6 z 6

Babkę podawaj udekorowaną lukrem cytrynowym.

Babka drożdżowa to doskonały pomysł na słodki deser, nie tylko na co dzień. Przygotujesz ją już w 15 minut, więc nada się idealnie na spotkania z najbliższymi, choć to także propozycja na Wielkanoc. Na Święta możesz przygotować ją z dodatkami owoców kandyzowanych – możesz je dodać do ciasta lub udekorować babkę drożdżową z wierzchu, posypując owocami kandyzowanymi lukier.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika