Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Łatwa babka a’la panettone

Łatwa babka a’la panettone

(0)
4 godz 10 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Drożdże suszone
170  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
100  g
Cukier
150  ml
Mleko
3 
Jajka
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mąka pszenna
0.5  łyżeczka
Sól
300  g
Ulubione bakalie (np. rodzynki, orzechy, łatki migdałowe, żurawina, kandyzowane skórki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.82 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
26.44 g
Wartość energetyczna
399.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Panettone to nieco inna wersja doskonale nam znanej i lubianej babki drożdżowej, która często pojawia się na naszych stołach. To wysokie ciasto zachwyca i zaskakuje nie tylko swoim wyglądem, ale też smakiem. To coś, co polubią wszyscy miłośnicy słodkości. Chcesz upiec to ciasto dla swoich bliskich? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Tradycyjne panettone pochodzi z Włoch, a sama nazwa jest tłumaczona jako „duży chleb”. Zwykle przygotowuje się je na Boże Narodzenie i Nowy Rok. W niektórych regionach Włoch podaje się to ciasto z kremem przygotowanym na bazie mascarpone, jajek i likier. 

To wysokie, słodkie ciasto z dużą ilością bakalii swoim wyglądem nieco przypomina cylinder. Żeby odpowiednio wyrosnąć i mieć właściwą konsystencję i wygląd po upieczeniu ciasto potrzebuje trochę czasu. Smak drożdżowej babki panettone można urozmaicać, dodając ulubione bakalie i skórę z cytrusów.

Takie puszyste ciasto z mnóstwem bakalii z pewnością urozmaici Twoje słodkie menu. Przygotuj je razem z nami – to wcale nie takie trudne, jak może Ci się wydawać! A będzie bardzo smacznie – nie mamy wątpliwości!

Przygotowanie

250 min
  • Krok 1

    2 min
    Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajka, cukier waniliowy WINIARY, cukier, sól oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj mąkę i wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie przez min. 5 min.
  • Krok 3

    60 min
    Po tym czasie ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • Krok 4

    3 min
    Po tym czasie ciasto zagnieć raz jeszcze. (Jeśli masz taką możliwość możesz ciasto wstawić do lodówki na 6-12h – krok opcjonalny)
  • Krok 5

    90 min
    Formę do babki lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia - tak aby powstała wysoka foremka (ok. 20cm). Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
  • Krok 6

    90 min
    Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5 h lub do suchego patyczka.
Łatwa babka a’la panettone

Krok 1 z 6

Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajka, cukier waniliowy WINIARY, cukier, sól oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Łatwa babka a’la panettone

Krok 2 z 6

Dodaj mąkę i wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie przez min. 5 min.

Łatwa babka a’la panettone

Krok 3 z 6

Po tym czasie ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Łatwa babka a’la panettone

Krok 4 z 6

Po tym czasie ciasto zagnieć raz jeszcze. (Jeśli masz taką możliwość możesz ciasto wstawić do lodówki na 6-12h – krok opcjonalny)

Łatwa babka a’la panettone

Krok 5 z 6

Formę do babki lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia - tak aby powstała wysoka foremka (ok. 20cm). Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1,5-2 h w ciepłe miejsce.

Łatwa babka a’la panettone

Krok 6 z 6

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5 h lub do suchego patyczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Kopiec kreta

    Kopiec kreta

    3 godz Średni
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu