Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bożonarodzeniowa babka a'la panettone
Dodaj do CookBook

Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

(0)
4 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Drożdże suszone
170  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
100  g
Cukier
150  ml
Mleko
3 
Jajka
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mąka pszenna
0.5  łyżeczka
Sól
300  g
Ulubione bakalie (np. rodzynki, orzechy, łatki migdałowe, żurawina, kandyzowane skórki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.6 g
Wartość energetyczna
399.3 kcal
Tłuszcze
26.4 g
Białko
7.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Panettone to nieco inna wersja doskonale nam znanej i lubianej babki drożdżowej, która często pojawia się na naszych stołach. To wysokie ciasto zachwyca i zaskakuje nie tylko swoim wyglądem, ale też smakiem. To coś, co polubią wszyscy miłośnicy słodkości. Chcesz upiec to ciasto dla swoich bliskich? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Tradycyjne panettone pochodzi z Włoch, a sama nazwa jest tłumaczona jako „duży chleb”. Zwykle przygotowuje się je na Boże Narodzenie i Nowy Rok. W niektórych regionach Włoch podaje się to ciasto z kremem przygotowanym na bazie mascarpone, jajek i likier. 

To wysokie, słodkie ciasto z dużą ilością bakalii swoim wyglądem nieco przypomina cylinder. Żeby odpowiednio wyrosnąć i mieć właściwą konsystencję i wygląd po upieczeniu ciasto potrzebuje trochę czasu. Smak drożdżowej babki panettone można urozmaicać, dodając ulubione bakalie i skórę z cytrusów.

Takie puszyste ciasto z mnóstwem bakalii z pewnością urozmaici Twoje słodkie menu. Przygotuj je razem z nami – to wcale nie takie trudne, jak może Ci się wydawać! A będzie bardzo smacznie – nie mamy wątpliwości!

Przygotowanie

250 min
  • Krok 1

    2 min
    Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajka, cukier waniliowy WINIARY, cukier, sól oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj mąkę i wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie przez min. 5 min.
  • Krok 3

    60 min
    Po tym czasie ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
  • Krok 4

    3 min
    Po tym czasie ciasto zagnieć raz jeszcze. (Jeśli masz taką możliwość możesz ciasto wstawić do lodówki na 6-12h – krok opcjonalny)
  • Krok 5

    90 min
    Formę do babki lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia - tak aby powstała wysoka foremka (ok. 20cm). Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
  • Krok 6

    90 min
    Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5 h lub do suchego patyczka.
Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

Krok 1 z 6

Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajka, cukier waniliowy WINIARY, cukier, sól oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.

Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

Krok 2 z 6

Dodaj mąkę i wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie przez min. 5 min.

Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

Krok 3 z 6

Po tym czasie ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

Krok 4 z 6

Po tym czasie ciasto zagnieć raz jeszcze. (Jeśli masz taką możliwość możesz ciasto wstawić do lodówki na 6-12h – krok opcjonalny)

Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

Krok 5 z 6

Formę do babki lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia - tak aby powstała wysoka foremka (ok. 20cm). Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1,5-2 h w ciepłe miejsce.

Bożonarodzeniowa babka a'la panettone

Krok 6 z 6

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5 h lub do suchego patyczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu