Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Panettone to nieco inna wersja doskonale nam znanej i lubianej babki drożdżowej, która często pojawia się na naszych stołach. To wysokie ciasto zachwyca i zaskakuje nie tylko swoim wyglądem, ale też smakiem. To coś, co polubią wszyscy miłośnicy słodkości. Chcesz upiec to ciasto dla swoich bliskich? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Tradycyjne panettone pochodzi z Włoch, a sama nazwa jest tłumaczona jako „duży chleb”. Zwykle przygotowuje się je na Boże Narodzenie i Nowy Rok. W niektórych regionach Włoch podaje się to ciasto z kremem przygotowanym na bazie mascarpone, jajek i likier.
To wysokie, słodkie ciasto z dużą ilością bakalii swoim wyglądem nieco przypomina cylinder. Żeby odpowiednio wyrosnąć i mieć właściwą konsystencję i wygląd po upieczeniu ciasto potrzebuje trochę czasu. Smak drożdżowej babki panettone można urozmaicać, dodając ulubione bakalie i skórę z cytrusów.
Takie puszyste ciasto z mnóstwem bakalii z pewnością urozmaici Twoje słodkie menu. Przygotuj je razem z nami – to wcale nie takie trudne, jak może Ci się wydawać! A będzie bardzo smacznie – nie mamy wątpliwości!
Przygotowanie
250 min
Krok 1
2 min
Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajka, cukier waniliowy WINIARY, cukier, sól oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
5 min
Dodaj mąkę i wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie przez min. 5 min.
Krok 3
60 min
Po tym czasie ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Krok 4
3 min
Po tym czasie ciasto zagnieć raz jeszcze. (Jeśli masz taką możliwość możesz ciasto wstawić do lodówki na 6-12h – krok opcjonalny)
Krok 5
90 min
Formę do babki lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia - tak aby powstała wysoka foremka (ok. 20cm). Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
Krok 6
90 min
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5 h lub do suchego patyczka.
Krok 1
z
6
Drożdże rozpuść w mleku. Dodaj jajka, cukier waniliowy WINIARY, cukier, sól oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
z
6
Dodaj mąkę i wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego z hakiem lub ręcznie przez min. 5 min.
Krok 3
z
6
Po tym czasie ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Krok 4
z
6
Po tym czasie ciasto zagnieć raz jeszcze. (Jeśli masz taką możliwość możesz ciasto wstawić do lodówki na 6-12h – krok opcjonalny)
Krok 5
z
6
Formę do babki lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia - tak aby powstała wysoka foremka (ok. 20cm). Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na min. 1,5-2 h w ciepłe miejsce.
Krok 6
z
6
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 1,5 h lub do suchego patyczka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0