Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka kokosowa
Dodaj do CookBook

Babka kokosowa

(0)
1 godz 57 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  szklanek
Wiórki kokosowe
1.25  szklanek
Cukier
1  szklanka
Olej
5 
Jajko
1  szklanka
Mleko
1 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.2 g
Wartość energetyczna
348.2 kcal
Tłuszcze
23.5 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babka jest tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Może ona przybierać różne formy. Dziś podajemy przepis na babkę kokosową, którą możemy przygotować na bazie mleka krowiego bądź kokosowego. Ważnym dodatkiem jest cytryna, która świetnie przełamuje smak naszego ciasta. Babkę ozdabiamy wiórkami kokosu i listkiem mięty.

Przygotowanie

117 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  • Krok 2

    7 min
    Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.
  • Krok 4

    2 min
    Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
  • Krok 5

    3 min
    Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Krok 6

    2 min
    Ciasto przełóż do formy.
  • Krok 7

    80 min
    Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.
  • Krok 8

    10 min
    Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
  • Krok 8

    5 min
    Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.
Babka kokosowa

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Babka kokosowa

Krok 2 z 9

Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.

Babka kokosowa

Krok 3 z 9

Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.

Babka kokosowa

Krok 4 z 9

Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.

Babka kokosowa

Krok 5 z 9

Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka kokosowa

Krok 6 z 9

Ciasto przełóż do formy.

Babka kokosowa

Krok 7 z 9

Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.

Babka kokosowa

Krok 8 z 9

Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.

Babka kokosowa

Krok 8 z 9

Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy
  • Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    7 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu