Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka kokosowa

Babka kokosowa

(0)
1 godz 57 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5  szklanek
Wiórki kokosowe
1.25  szklanek
Cukier
1  szklanka
Olej
5 
Jajko
1  szklanka
Mleko
1 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.04 g
Węglowodany
32.19 g
Tłuszcze
23.47 g
Wartość energetyczna
348.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babka jest tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Może ona przybierać różne formy. Dziś podajemy przepis na babkę kokosową, którą możemy przygotować na bazie mleka krowiego bądź kokosowego. Ważnym dodatkiem jest cytryna, która świetnie przełamuje smak naszego ciasta. Babkę ozdabiamy wiórkami kokosu i listkiem mięty.

Przygotowanie

117 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  • Krok 2

    7 min
    Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.
  • Krok 4

    2 min
    Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
  • Krok 5

    3 min
    Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Krok 6

    2 min
    Ciasto przełóż do formy.
  • Krok 7

    80 min
    Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.
  • Krok 8

    10 min
    Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
  • Krok 8

    5 min
    Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.
Babka kokosowa

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Babka kokosowa

Krok 2 z 9

Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.

Babka kokosowa

Krok 3 z 9

Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.

Babka kokosowa

Krok 4 z 9

Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.

Babka kokosowa

Krok 5 z 9

Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka kokosowa

Krok 6 z 9

Ciasto przełóż do formy.

Babka kokosowa

Krok 7 z 9

Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.

Babka kokosowa

Krok 8 z 9

Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.

Babka kokosowa

Krok 8 z 9

Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka z majonezem i adwokatem

    Babka z majonezem i adwokatem

    1 godz 27 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babeczki cytrynowe

    Babeczki cytrynowe

    46 min Łatwy
  • Babka śmietankowa

    Babka śmietankowa

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu