Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka kokosowa

0
117 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
2 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.5 szklanek
Wiórki kokosowe
1.25 szklanek
Cukier
1 szklanka
Olej
5 
Jajko
1 szklanka
Mleko
1 
Cytryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
23.47 g
Węglowodany
32.19 g
Białko
5.04 g
Wartość energetyczna
348.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

117 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Krok 2
7 min
Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
Krok 3
5 min
Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.
Krok 4
2 min
Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
Krok 5
3 min
Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
2 min
Ciasto przełóż do formy.
Krok 7
80 min
Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.
Krok 8
10 min
Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
Krok 8
5 min
Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.
Babka kokosowa

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Babka kokosowa

Krok 2 z 9

Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.

Babka kokosowa

Krok 3 z 9

Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.

Babka kokosowa

Krok 4 z 9

Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.

Babka kokosowa

Krok 5 z 9

Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka kokosowa

Krok 6 z 9

Ciasto przełóż do formy.

Babka kokosowa

Krok 7 z 9

Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.

Babka kokosowa

Krok 8 z 9

Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.

Babka kokosowa

Krok 8 z 9

Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.

Babka jest tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Może ona przybierać różne formy. Dziś podajemy przepis na babkę kokosową, którą możemy przygotować na bazie mleka krowiego bądź kokosowego. Ważnym dodatkiem jest cytryna, która świetnie przełamuje smak naszego ciasta. Babkę ozdabiamy wiórkami kokosu i listkiem mięty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika