Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka jest tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Może ona przybierać różne formy. Dziś podajemy przepis na babkę kokosową, którą możemy przygotować na bazie mleka krowiego bądź kokosowego. Ważnym dodatkiem jest cytryna, która świetnie przełamuje smak naszego ciasta. Babkę ozdabiamy wiórkami kokosu i listkiem mięty.
Przygotowanie
117 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Krok 2
7 min
Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
Krok 3
5 min
Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.
Krok 4
2 min
Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
Krok 5
3 min
Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
2 min
Ciasto przełóż do formy.
Krok 7
80 min
Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.
Krok 8
10 min
Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
Krok 8
5 min
Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.
Krok 1
z
9
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Krok 2
z
9
Cukier z olejem i Cukrem wanilinowym zmiksuj, następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, cały czas miksuj. Masa powinna być jasna.
Krok 3
z
9
Następnie dodaj część mąki z wiórkami kokosowymi, część mleka, i tak do wyczerpania składników.
Krok 4
z
9
Dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj.
Krok 5
z
9
Formę do babki (30x12 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
z
9
Ciasto przełóż do formy.
Krok 7
z
9
Piekarnik rozgrzej do 160°C, piecz babkę przez ok. 80 minut.
Krok 8
z
9
Przestudź w formie, wyjmij i wystudź.
Krok 8
z
9
Babkę posyp cukrem pudrem lub posmaruj polewą cytrynową.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0