Babka adwokatowa
95min
Łatwy
5 łyżek
2 łyżeczek
125 g
Mąka pszenna
125 g
Mąka ziemniaczana
220 g
Cukier puder
1 szklanka
Likier jajeczny
5
Jajko
5 kropli
Aromat pomarańczowy
1 łyżka
Masło
1 łyżeczka
Mąka pszenna
150 g
Cukier puder
6 łyżek
Likier jajeczny
.
Wartości odżywcze
Białko
5.09 g
Węglowodany
38.66 g
Tłuszcze
10.01 g
Wartość energetyczna
261.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
5 min
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i Proszek do pieczenia przesiej do miski.
Krok 2
10 min
Dodaj cukier puder, likier, jajka, Majonez i 5 kropel aromatu pomarańczowego. Miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty.
Krok 3
3 min
Formę keksówkę (35 x 12 cm) posmaruj masłem i posyp mąką.
Krok 4
65 min
Przelej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz godzinę.
Krok 5
5 min
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut w formie.
Krok 6
5 min
Cukier puder utrzyj z likierem, aby przygotować lukier. Wyjmij ciasto z formy i polukruj.
Krok 7
2 min
Wyjmij ciasto z formy i polukruj.
Puszysta, ucierana babka adwokatowa z fantazją, bo do ciasta - prócz zwykłych składników (jajka, mąka, cukier puder, Proszek do pieczenia) oraz likieru jajecznego - dodajemy także... Majonez Dekoracyjny WINIARY! Babka jest nie tylko przepyszna, lecz także dziecinnie prosta do przygotowania - poradzą sobie nawet początkujący. Polukrowaną babkę możemy dodatkowo ozdobić posypką z tartej czekolady lub siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Komentarze 0