Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka jogurtowa

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
1 szklanka
Cukier
300 g
Mąka
300 ml
Jogurt naturalny
200 ml
Olej
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
12.5 g
Białko
4.19 g
Wartość energetyczna
271.56 kcal
Węglowodany
30.26 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
3 min
Białka oddziel od żółtek.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i Proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Krok 5
5 min
Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej.
Krok 6
3 min
Dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.
Krok 7
2 min
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez 45 minut.
Krok 8
2 min
Babkę możesz podawać posypaną cukrem pudrem.
Babka jogurtowa

Krok 1 z 8

Białka oddziel od żółtek.

Babka jogurtowa

Krok 2 z 8

Żółtka utrzyj z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.

Babka jogurtowa

Krok 3 z 8

Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i Proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszaj.

Babka jogurtowa

Krok 4 z 8

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.

Babka jogurtowa

Krok 5 z 8

Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej.

Babka jogurtowa

Krok 6 z 8

Dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.

Babka jogurtowa

Krok 7 z 8

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez 45 minut.

Babka jogurtowa

Krok 8 z 8

Babkę możesz podawać posypaną cukrem pudrem.

Wyjątkowo puszysta i aromatyczna babka jogurtowa dosłownie rozpływa się w ustach! Delikatne ciasto na jogurcie i oleju z dodatkiem Budyniu bananowego WINIARY wyrośnie pięknie, pod warunkiem, że będziemy mieszać je powoli i ostrożnie, by piana nie opadła. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, ale świetnie smakuje także z polewą z deserowej czekolady z odrobiną koniaku lub spirytusu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika