Babka jogurtowa
40min
Łatwy
2 opakowań
2 łyżeczek
4
Jajko
1 szklanka
Cukier
300 g
Mąka
300 ml
Jogurt naturalny
200 ml
Olej
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
4.19 g
Węglowodany
30.26 g
Tłuszcze
12.5 g
Wartość energetyczna
271.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
3 min
Białka oddziel od żółtek.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i Proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Krok 5
5 min
Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej.
Krok 6
3 min
Dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.
Krok 7
2 min
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez 45 minut.
Krok 8
2 min
Babkę możesz podawać posypaną cukrem pudrem.
Wyjątkowo puszysta i aromatyczna babka jogurtowa dosłownie rozpływa się w ustach! Delikatne ciasto na jogurcie i oleju z dodatkiem Budyniu bananowego WINIARY wyrośnie pięknie, pod warunkiem, że będziemy mieszać je powoli i ostrożnie, by piana nie opadła. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, ale świetnie smakuje także z polewą z deserowej czekolady z odrobiną koniaku lub spirytusu.
Komentarze 0