Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wyjątkowo puszysta i aromatyczna babka jogurtowa dosłownie rozpływa się w ustach! Delikatne ciasto na jogurcie i oleju z dodatkiem Budyniu bananowego WINIARY wyrośnie pięknie, pod warunkiem, że będziemy mieszać je powoli i ostrożnie, by piana nie opadła. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, ale świetnie smakuje także z polewą z deserowej czekolady z odrobiną koniaku lub spirytusu.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
3 min
Białka oddziel od żółtek.
Krok 2
10 min
Żółtka utrzyj z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i Proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 4
10 min
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Krok 5
5 min
Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej.
Krok 6
3 min
Dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.
Krok 7
2 min
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez 45 minut.
Krok 8
2 min
Babkę możesz podawać posypaną cukrem pudrem.
Krok 1
z
8
Białka oddziel od żółtek.
Krok 2
z
8
Żółtka utrzyj z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia. Dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
8
Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i Proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy żółtkowej i bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 4
z
8
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj białka do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Krok 5
z
8
Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej.
Krok 6
z
8
Dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C.
Krok 7
z
8
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz babkę przez 45 minut.
Krok 8
z
8
Babkę możesz podawać posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
b
babcia
3 i 5 krok coś sie komuś pomieszało
A
Anna
PRZEPIS JEST TROCHĘ NIE SKŁADNY PROSZĘ PRZECZYTAĆ POKOLEI DWA RAZY SYPIEMY MĄKĘ ITD...
Komentarze 2