Babka cytrynowa z majonezem
77min
Łatwy
1 łyżeczka
4
Jajka
0.75 kubek
Cukier
1
Cytryna
4 płaskich łyżek
0.5 kubek
Mąka ziemniaczana
0.5 kubek
Mąka pszenna
200 g
Cukier puder
0.1 l
Woda
0.5
Cytryna
.
Wartości odżywcze
Białko
3.3 g
Węglowodany
39.75 g
Tłuszcze
8.04 g
Wartość energetyczna
240.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
77 min
Krok 1
7 min
Obie mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
Krok 2
6 min
Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
Krok 3
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zmiksuj.
Krok 4
3 min
Połącz masę jajeczną z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, sok z połowy cytryny i wymieszaj delikatnie łyżką.
Krok 5
1 min
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
45 min
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 7
3 min
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 8
2 min
Przygotuj lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę utrzyj. Tak przygotowanym lukrem posmaruj gorącą babkę.
Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!
Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!
Przygotuj babkę cytrynową wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.
Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do babki cytrynowej potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.
Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!
Przygotuj babkę cytrynową wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.
Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do babki cytrynowej potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.
Komentarze 0