Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka cytrynowa z majonezem
Dodaj do CookBook

Babka cytrynowa z majonezem

(6)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
4 
Jajka
0.75  szklanka
Cukier
1 
Cytryna
4  płaskich łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5  szklanka
Mąka pszenna
200  g
Cukier puder
0.5 
Cytryna
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.6 g
Wartość energetyczna
259 kcal
Tłuszcze
8.7 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!

Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!

Przygotuj babkę cytrynową wielkanocną wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.

Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do cytrynowej babki wielkanocnej z majonezem potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    5 min
    Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.
  • Krok 2

    5 min
    Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  • Krok 3

    7 min
    Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.
  • Krok 4

    3 min
    Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.
  • Krok 5

    1 min
    Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Krok 6

    45 min
    Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.
  • Krok 8

    2 min
    Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.
Babka cytrynowa z majonezem

Krok 1 z 8

Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 3 z 8

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 4 z 8

Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 5 z 8

Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 6 z 8

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 7 z 8

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 8 z 8

Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
44
11
11
00
00

Opinie

4

Magdalena

Może być olej zamiast majonezu?
Anonim (niezweryfikowany) 04/05/2023-08:41 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-02:12 CEST
Magdaleno, olej nie będzie najlepszym zamiennikiem. Zalecamy jednak dodanie majonezu 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Ciasto
  • Danie główne
  • Danie z resztek
  • Deser
  • Drób
  • Inne
  • Inne
  • Inny
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia fusion
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Na zimno
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Owoc
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Slow cooking
  • środek do polerowania kuchni
  • Tanie gotowanie
  • Torty / Słodkie tarty
  • Tradycyjny przepis
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy
  • Babka marchewkowa z majonezem

    Babka marchewkowa z majonezem

    58 min Średni
  • Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

    Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu