Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!
Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!
Przygotuj babkę cytrynową wielkanocną wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.
Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do cytrynowej babki wielkanocnej z majonezem potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
77 min
Krok 1
5 min
Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.
Krok 2
5 min
Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 3
7 min
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.
Krok 4
3 min
Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
45 min
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 7
3 min
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 8
2 min
Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.
Krok 1
z
8
Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.
Krok 2
z
8
Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 3
z
8
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.
Krok 4
z
8
Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.
Krok 5
z
8
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
z
8
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 7
z
8
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 8
z
8
Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1