Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka cytrynowa z majonezem

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
4 
Jajko
0.75 kubek
Cukier
1.5 
Cytryna
4 płaskich łyżek
0.5 kubek
Mąka ziemniaczana
0.5 kubek
Mąka pszenna
200 g
Cukier puder
0.1 l
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.3 g
Wartość energetyczna
240.86 kcal
Tłuszcze
24.67 g
Węglowodany
23.12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
5 min
Obie mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
Krok 2
2 min
Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.
Krok 3
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zmiksuj.
Krok 4
3 min
Połącz masę jajeczną z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, sok z połowy cytryny i wymieszaj delikatnie łyżką.
Krok 5
1 min
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
25 min
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 7
5 min
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 8
2 min
Przygotuj lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę utrzyj. Tak przygotowanym lukrem posmaruj gorącą babkę.
Babka cytrynowa z majonezem

Krok 1 z 8

Obie mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 3 z 8

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj żółtka i skórkę z cytryny, zmiksuj.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 4 z 8

Połącz masę jajeczną z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY, sok z połowy cytryny i wymieszaj delikatnie łyżką.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 5 z 8

Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 6 z 8

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 7 z 8

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 8 z 8

Przygotuj lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder i wrzącą wodę utrzyj. Tak przygotowanym lukrem posmaruj gorącą babkę.

Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem. Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!Przygotuj babkę cytrynową wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza. Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do babki cytrynowej potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika