Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem

(5)
1 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
4 
Jajka
0.75  szklanka
Cukier
1 
Cytryna
4  płaskich łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5  szklanka
Mąka pszenna
200  g
Cukier puder
0.5 
Cytryna
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.49 g
Węglowodany
42.61 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartość energetyczna
259.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!

Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!

Przygotuj babkę cytrynową wielkanocną wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.

Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do cytrynowej babki wielkanocnej z majonezem potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.

Przygotowanie

77 min
  • Krok 1

    5 min
    Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.
  • Krok 2

    5 min
    Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  • Krok 3

    7 min
    Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.
  • Krok 4

    3 min
    Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.
  • Krok 5

    1 min
    Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Krok 6

    45 min
    Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.
  • Krok 8

    2 min
    Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.
Babka cytrynowa z majonezem

Krok 1 z 8

Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 3 z 8

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 4 z 8

Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 5 z 8

Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 6 z 8

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 7 z 8

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 8 z 8

Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka z majonezem i adwokatem

    Babka z majonezem i adwokatem

    1 godz 27 min Łatwy
  • Prosta babka budyniowa

    Prosta babka budyniowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu