Babka cytrynowa z majonezem

(5)
1 godz 17 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajka
0.75  szklanka
Cukier
1 
Cytryna
4  płaskich łyżek
0.5  szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5  szklanka
Mąka pszenna
200  g
Cukier puder
0.5 
Cytryna
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.49 g
Węglowodany
42.61 g
Tłuszcze
8.74 g
Wartość energetyczna
259.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Święta wielkanocne to wspaniały czas, który możesz przeznaczyć dla rodziny. Zaproś swoich bliskich do wspólnego pichcenia w kuchni i przygotujcie wyjątkowe ciasto, takie jak np. babka cytrynowa z majonezem!

Przepis jest niecodzienny, więc może zaskakiwać, ale jak się okazuje, dodanie odrobiny majonezu do babki cytrynowej sprawia, że staje się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Choć słodkości to raczej ostania rzecz, z jakimi kojarzy się zastosowanie majonezu, nie bój się eksperymentów i śmiało poszerzaj kulinarne horyzonty. Efekt końcowy będzie dla Ciebie miłą i pyszną niespodzianką!

Przygotuj babkę cytrynową wielkanocną wedle tradycyjnego przepisu, dodając do ciasta przed pieczeniem kilka łyżek majonezu. Dokładnie połącz wszystkie składniki, wylej ciasto na formę i upiecz w piekarniku. Gotową, ostudzoną babkę możesz dowolnie udekorować, na przykład polewą lub lukrem i dodatkami. Możliwości jest bardzo wiele i tak naprawdę nic Cię nie ogranicza.

Babka cytrynowa z majonezem to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Jest to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które dobrze sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub gdy np. goście zapowiedzą się z niewielkim wyprzedzeniem i nie znajdziesz już czasu na to, by wybrać się na większe zakupy. Do cytrynowej babki wielkanocnej z majonezem potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj dostępne są w domu.
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
5 min
Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.
Krok 2
5 min
Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Krok 3
7 min
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.
Krok 4
3 min
Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 6
45 min
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 7
3 min
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 8
2 min
Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.
Babka cytrynowa z majonezem

Krok 1 z 8

Obydwa rodzaje mąki oraz Proszkiem do pieczenia WINIARY przesiej do miski. Oddziel żółtka jajek od białek.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 2 z 8

Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 3 z 8

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach 1-2 minuty. Następnie dodaj żółtka oraz skórkę z cytryny i zmiksuj ponownie.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 4 z 8

Połącz suche i mokre składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Do masy dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i połowę soku z cytryny, ponownie wymieszaj.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 5 z 8

Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 6 z 8

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 7 z 8

Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, ale zostaw jeszcze przez 2-3 minuty w formie. Następnie odwróć ją do góry dnem i pozostaw do odparowania.

Babka cytrynowa z majonezem

Krok 8 z 8

Przygotuj lukier. Połącz ze sobą cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dolej gorącej, przegotowanej wody - do uzyskania płynnej, ale gęstej konsystencji. Zdejmij formę z babki i polej ją cytrynowym lukrem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika