Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kolorowa babka

Kolorowa babka

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
5 
Jajko
1.25  szklanek
Cukier
1  szklanka
Woda
trochę
Oliwa
1  łyżka
Bułka tarta
2  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Olej
1  łyżka
Kakao
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  opakowanie
Kisiel Wiśniowy Winiary
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
34.21 g
Tłuszcze
13.76 g
Wartość energetyczna
275.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    1 min
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
  • Krok 5

    10 min
    Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
  • Krok 6

    55 min
    Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Kolorowa babka

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Kolorowa babka

Krok 2 z 7

Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.

Kolorowa babka

Krok 3 z 7

Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Kolorowa babka

Krok 4 z 7

Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.

Kolorowa babka

Krok 5 z 7

Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.

Kolorowa babka

Krok 6 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.

Kolorowa babka

Krok 7 z 7

Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tarta cytrynowa z bezą

    Tarta cytrynowa z bezą

    2 godz 45 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Babka piaskowa

    Babka piaskowa

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu