Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
16
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!
Przygotowanie
87 min
Krok 1
1 min
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
Krok 3
10 min
Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Krok 4
5 min
Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
Krok 5
10 min
Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
Krok 6
55 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
Krok 7
1 min
Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Krok 1
z
7
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
7
Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
Krok 3
z
7
Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Krok 4
z
7
Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
Krok 5
z
7
Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
Krok 6
z
7
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
Krok 7
z
7
Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0