Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kolorowa babka
Dodaj do CookBook

Kolorowa babka

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
5 
Jajko
1.25  szklanek
Cukier
1  szklanka
Woda
trochę
Oliwa
1  łyżka
Bułka tarta
2  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Olej
1  łyżka
Kakao
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1  opakowanie
Kisiel Wiśniowy Winiary
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.2 g
Wartość energetyczna
275.2 kcal
Tłuszcze
13.8 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    1 min
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
  • Krok 5

    10 min
    Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
  • Krok 6

    55 min
    Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Kolorowa babka

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Kolorowa babka

Krok 2 z 7

Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.

Kolorowa babka

Krok 3 z 7

Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Kolorowa babka

Krok 4 z 7

Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.

Kolorowa babka

Krok 5 z 7

Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.

Kolorowa babka

Krok 6 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.

Kolorowa babka

Krok 7 z 7

Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    Babeczki majonezowe z kolorową posypką

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kolorowa zapiekanka makaronowa

    Kolorowa zapiekanka makaronowa

    44 min Łatwy
  • Sałatka z fasoli kolorowa

    Sałatka z fasoli kolorowa

    16 min Łatwy
  • Kolorowa zupa z wołowiną

    Kolorowa zupa z wołowiną

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu