Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!
Przygotowanie
87 min
Krok 1
1 min
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
Krok 3
10 min
Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Krok 4
5 min
Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
Krok 5
10 min
Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
Krok 6
55 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
Krok 7
1 min
Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Krok 1
z
7
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
7
Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
Krok 3
z
7
Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Krok 4
z
7
Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
Krok 5
z
7
Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
Krok 6
z
7
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
Krok 7
z
7
Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0