Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kolorowa babka

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
1.25 szklanek
Cukier
1 szklanka
Woda
1 trochę
Oliwa
1 łyżka
Bułka tarta
2 szklanek
Mąka pszenna
0.75 szklanka
Olej
1 łyżka
Kakao
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 paczka
Kisiel Wiśniowy Winiary

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
13.76 g
Białko
4.15 g
Węglowodany
34.21 g
Wartość energetyczna
275.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
1 min
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
Krok 3
10 min
Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Krok 4
5 min
Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
Krok 5
10 min
Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
Krok 6
55 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
Krok 7
1 min
Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.
Kolorowa babka

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Kolorowa babka

Krok 2 z 7

Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.

Kolorowa babka

Krok 3 z 7

Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.

Kolorowa babka

Krok 4 z 7

Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.

Kolorowa babka

Krok 5 z 7

Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.

Kolorowa babka

Krok 6 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.

Kolorowa babka

Krok 7 z 7

Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.

Babka to wypiek dobry nie tylko od święta! A zwłaszcza kiedy upieczemy kolorową babkę, skutecznie poprawiającą humor zwłaszcza w jesienne i zimowe dni. Kolorowa babka to puszyste ciasto w trzech kolorach, a do tego z pysznym dodatkiem kakao i Kisielu o smaku wiśniowym WINIARY. Słowem - babka jak malowana!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika