Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka śmietankowa

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 szklanka
Mąka pszenna
1 szklanka
Cukier puder
4 
Jajko
0.5 szklanka
Olej
0.5 
Cytryna
1 trochę
Bułka tarta
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.8 g
Węglowodany
10.92 g
Tłuszcze
19.97 g
Wartość energetyczna
191.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
5 min
Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 175 °C.
Krok 2
10 min
Budyń, Proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier puder, jajka, olej i sok z cytryny zmiksuj.
Krok 3
5 min
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 4
50 min
Piecz 45-50 minut.
Krok 5
2 min
Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować przed podaniem.
Babka śmietankowa

Krok 1 z 5

Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 175 °C.

Babka śmietankowa

Krok 2 z 5

Budyń, Proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier puder, jajka, olej i sok z cytryny zmiksuj.

Babka śmietankowa

Krok 3 z 5

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Babka śmietankowa

Krok 4 z 5

Piecz 45-50 minut.

Babka śmietankowa

Krok 5 z 5

Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować przed podaniem.

Smakołyk na podwieczorek: dziecinnie prosta i błyskawiczna do przygotowania babka śmietankowa. Wszystkie składniki miksujemy razem w jednym naczyniu, przekładamy do formy i pieczemy. Kto lubi, może zetrzeć do ciasta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Po wystudzeniu ozdabiamy babkę polewą cytrynową lub czekoladową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika