Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka piaskowa
Dodaj do CookBook

Babka piaskowa

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku czekoladowym WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
200  g
Masło
5 
Jajko
200  g
Cukier puder
100  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100  g
Mąka ziemniaczana
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.2 g
Wartość energetyczna
301.3 kcal
Tłuszcze
16.5 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Babka piaskowa jest jedną z lubianych potraw wielkanocnych. Niewielki kawałek babki wkłada się także do koszyczka wielkanocnego, razem z malowanymi jajkami (oznaczającymi nowe życie), maślanym barankiem (symbolizującym śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa), wędliną, chlebem i solą. Pokarmy z koszyczka są błogosławione w Wielką Sobotę oraz spożywane w wielkanocne śniadanie w niedzielę. Babka piaskowa ma charakterystyczny otwór po środku oraz grubą warstwę lukru. Jej urozmaicone zdobienie ma podkreślać zakończenie okresu Wielkiego Postu.


Skąd pochodzi nazwa babki?

Nazwa babki najprawdopodobniej pochodzi od jej kształtu, przypominającego szeroką na dole i węższą u góry spódnicę noszoną przez kobiety. Według innych, nazwa pochodzi od popularnej wśród wiejskich gospodyń fryzury – wysokiego koka.

Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu (Litwy i Białorusi). W czasach Stanisława Augusta Poniatowskiego, babki piaskowe stały się znane w całej Europie, a zwłaszcza we Francji.


Jak przygotowywano babkę w dawnych czasach?

Według podań, przepis na babkę piaskową był znany już w XV-wiecznej Polsce. Według tradycji, głównym składnikiem wilgotnej babki piaskowej jest duża ilość jaj. Przepis na babkę znały tylko kobiety, natomiast mężczyźni mieli zakaz pojawiania się w domu, gdy ciasto piekło się w piekarniku. Wierzono wtedy, że mężczyzna w pobliżu wypiekanej babki spowoduje, że ciasto opadnie.


Przepis na babkę piaskową

Babka wielkonocna jest przysmakiem, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Do jej przygotowania potrzebne są powszechnie dostępne składniki. Przygotowanie ciasta na babkę jest mało czasochłonne i dość proste. Jedynym utrudnieniem jest konieczność posiadania odpowiedniej formy, dzięki której ciasto uzyska charakterystyczny kształt. Marmurkowa babka piaskowa przygotowywana jest z jasnego i ciemnego ciasta. Wylane na wierzch ciemne ciasto jest cięższe, więc podczas pieczenia będzie opadało na dół, tworząc w środku dekoracyjne wzory. Do jasnego ciasta możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego, a do ciemnego ciasta z Budyniem czekoladowym - czekoladowe kuleczki do pieczenia.

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj formę z kominkiem - wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
  • Krok 2

    10 min
    Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.
  • Krok 3

    5 min
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz Proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  • Krok 4

    8 min
    Białka ubij na sztywną pianę.
  • Krok 5

    3 min
    Do masy maślanej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 6

    3 min
    Następnie dodaj przesianą mąkę i również wymieszaj.
  • Krok 7

    3 min
    Połowę ciasta wyłóż do formy.
  • Krok 8

    4 min
    Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody - dokładnie wymieszaj.
  • Krok 9

    2 min
    Masę budyniową wyłóż na jasną masę w formie.
  • Krok 10

    40 min
    Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40 minut.
Babka piaskowa

Krok 1 z 10

Przygotuj formę z kominkiem - wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.

Babka piaskowa

Krok 2 z 10

Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.

Babka piaskowa

Krok 3 z 10

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz Proszek do pieczenia przesiej przez sito.

Babka piaskowa

Krok 4 z 10

Białka ubij na sztywną pianę.

Babka piaskowa

Krok 5 z 10

Do masy maślanej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Babka piaskowa

Krok 6 z 10

Następnie dodaj przesianą mąkę i również wymieszaj.

Babka piaskowa

Krok 7 z 10

Połowę ciasta wyłóż do formy.

Babka piaskowa

Krok 8 z 10

Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody - dokładnie wymieszaj.

Babka piaskowa

Krok 9 z 10

Masę budyniową wyłóż na jasną masę w formie.

Babka piaskowa

Krok 10 z 10

Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka ziemniaczana

    Babka ziemniaczana

    2 godz 7 min Łatwy
  • Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    7 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu