Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka piaskowa

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
2  łyżeczek
200  g
Masło
5 
Jajko
200  g
Cukier puder
100  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
100  g
Mąka ziemniaczana
trochę
Masło
trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.64 g
Węglowodany
32.13 g
Tłuszcze
16.5 g
Wartość energetyczna
301.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
5 min
Przygotuj formę z kominkiem - wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.
Krok 2
10 min
Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.
Krok 3
5 min
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz Proszek do pieczenia przesiej przez sito.
Krok 4
8 min
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 5
3 min
Do masy maślanej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Krok 6
3 min
Następnie dodaj przesianą mąkę i również wymieszaj.
Krok 7
3 min
Połowę ciasta wyłóż do formy.
Krok 8
4 min
Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody - dokładnie wymieszaj.
Krok 9
2 min
Masę budyniową wyłóż na jasną masę w formie.
Krok 10
40 min
Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40 minut.
Babka piaskowa

Krok 1 z 10

Przygotuj formę z kominkiem - wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.

Babka piaskowa

Krok 2 z 10

Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym.

Babka piaskowa

Krok 3 z 10

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz Proszek do pieczenia przesiej przez sito.

Babka piaskowa

Krok 4 z 10

Białka ubij na sztywną pianę.

Babka piaskowa

Krok 5 z 10

Do masy maślanej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Babka piaskowa

Krok 6 z 10

Następnie dodaj przesianą mąkę i również wymieszaj.

Babka piaskowa

Krok 7 z 10

Połowę ciasta wyłóż do formy.

Babka piaskowa

Krok 8 z 10

Do pozostałej masy dodaj Budyń (proszek) i łyżkę wody - dokładnie wymieszaj.

Babka piaskowa

Krok 9 z 10

Masę budyniową wyłóż na jasną masę w formie.

Babka piaskowa

Krok 10 z 10

Piekarnik rozgrzej do 180 ° C. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40 minut.

Marmurkowa babka piaskowa z jasnego i ciemnego ciasta. Wylane na wierzch ciemne ciasto jest cięższe, więc podczas pieczenia będzie opadało na dół, tworząc w środku dekoracyjne wzory. Do jasnego ciasta możemy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego, a do ciemnego ciasta z Budyniem czekoladowym - czekoladowe kuleczki do pieczenia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha