Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka śmietanowa z majonezem

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5 szklanka
Mąka pszenna
4 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
1 trochę
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.37 g
Węglowodany
25.66 g
Tłuszcze
9.21 g
Wartość energetyczna
201.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
Krok 2
5 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Połącz z żółtkami.
Krok 3
5 min
Masę jajeczną połącz z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj majonez i mieszaj delikatnie łyżką.
Krok 4
5 min
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 5
45 min
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 6
3 min
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 7
2 min
Zimną babkę posyp cukrem pudrem.
Babka śmietanowa z majonezem

Krok 1 z 7

Mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.

Babka śmietanowa z majonezem

Krok 2 z 7

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Połącz z żółtkami.

Babka śmietanowa z majonezem

Krok 3 z 7

Masę jajeczną połącz z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj majonez i mieszaj delikatnie łyżką.

Babka śmietanowa z majonezem

Krok 4 z 7

Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Babka śmietanowa z majonezem

Krok 5 z 7

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.

Babka śmietanowa z majonezem

Krok 6 z 7

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.

Babka śmietanowa z majonezem

Krok 7 z 7

Zimną babkę posyp cukrem pudrem.

Majonez w deserze? Nie kojarzy się specjalnie słodko, prawda? Nic bardziej mylnego! To nietypowe połączenie pozwala stworzyć wyjątkową babkę śmietanową o puszystym i wilgotnym wnętrzu. Ten prosty przepis możesz wypróbować w okresie świąt Wielkiej Nocy, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser na zwykły dzień, czy leniwą niedzielę w gronie rodziny. Tak czy inaczej – zakochasz się w tej recepturze! Świetnie skomponuje się z lukrem, ale też z polewą czekoladową. Nie tylko Wielkanoc jest dobrą okazją, by wypróbować przepis na babkę z majonezem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika