Babka śmietanowa z majonezem
1 godz 27 min
Łatwy
4
łyżek
1
opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
1
łyżeczka
0.5
szklanka
Mąka ziemniaczana
0.5
szklanka
Mąka pszenna
4
Jajka
0.75
szklanka
Cukier
trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
3.58 g
Węglowodany
26.68 g
Tłuszcze
8.5 g
Wartość energetyczna
196.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
12 min
Mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem przesiej do miski. Żółtka oddziel od białek.
Krok 2
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach przez 1-2 minuty. Połącz z żółtkami.
Krok 3
10 min
Masę jajeczną połącz z mąkami, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaj majonez i mieszaj delikatnie łyżką.
Krok 4
5 min
Formę do babki posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Krok 5
45 min
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz 45 minut.
Krok 6
3 min
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty w formie, następnie odwróć formę do góry dnem i pozostaw do odparowania.
Krok 7
2 min
Zimną babkę posyp cukrem pudrem.
Majonez w deserze? Nie kojarzy się specjalnie słodko, prawda? Nic bardziej mylnego! To nietypowe połączenie pozwala stworzyć wyjątkową babkę śmietanową o puszystym i wilgotnym wnętrzu. Ten prosty przepis możesz wypróbować w okresie świąt Wielkiej Nocy, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser na zwykły dzień, czy leniwą niedzielę w gronie rodziny. Tak czy inaczej – zakochasz się w tej recepturze!
Przygotowanie tej babki zajmie Ci około 40 minut, drugie tyle musisz przeznaczyć na jej pieczenie. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski razem z budyniem o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Białka jajek ubij na sztywną pianę z cukrem, a następnie połącz z żółtkami. Tak uzyskaną masę jajeczną wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką z suchymi składnikami. Na koniec dodaj Majonez dekoracyjny WINIARY i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ją do posmarowanej masłem foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika warto zostawić ją na kilka minut, a następnie odwrócić formę do góry dnem i zostawić do odparowania. Wtedy ciasto bez problemu odejdzie od foremki i ukaże się Twoim kształtna babka.
Po ostygnięciu możesz udekorować ją cukrem pudrem albo dowolną polewą. Świetnie skomponuje się z lukrem, ale też z polewą czekoladową. Nie tylko Wielkanoc jest dobrą okazją, by wypróbować przepis na babkę z majonezem.
Przygotowanie tej babki zajmie Ci około 40 minut, drugie tyle musisz przeznaczyć na jej pieczenie. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski razem z budyniem o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY. Białka jajek ubij na sztywną pianę z cukrem, a następnie połącz z żółtkami. Tak uzyskaną masę jajeczną wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką z suchymi składnikami. Na koniec dodaj Majonez dekoracyjny WINIARY i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ją do posmarowanej masłem foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika warto zostawić ją na kilka minut, a następnie odwrócić formę do góry dnem i zostawić do odparowania. Wtedy ciasto bez problemu odejdzie od foremki i ukaże się Twoim kształtna babka.
Po ostygnięciu możesz udekorować ją cukrem pudrem albo dowolną polewą. Świetnie skomponuje się z lukrem, ale też z polewą czekoladową. Nie tylko Wielkanoc jest dobrą okazją, by wypróbować przepis na babkę z majonezem.
Komentarze 0