Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka z kakao

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
4 
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
10 g
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
200 g
Cukier puder
3 łyżek
Sok z cytryny
4 łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.6 g
Wartość energetyczna
286.33 kcal
Tłuszcze
28.54 g
Węglowodany
26.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
15 min
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
Krok 2
10 min
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.
Krok 4
5 min
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
Krok 5
40 min
Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.
Krok 6
5 min
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
Babka z kakao

Krok 1 z 6

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.

Babka z kakao

Krok 2 z 6

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.

Babka z kakao

Krok 3 z 6

Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.

Babka z kakao

Krok 4 z 6

Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.

Babka z kakao

Krok 5 z 6

Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.

Babka z kakao

Krok 6 z 6

Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.


Babka z kakao to smaczny wypiek nie tylko na Wielkanoc! Kakaowa babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzą z nią sobie nawet początkujące osoby w kuchni.


Polecamy dodać do babki z kakao Cukier wanilinowy WINIARY, który nadaje ciastu waniliowy aromat. Do babki dodajemy również Majonez dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu ciasto jest pulchne i wilgotne.


Babka z kakao będzie słodsza, jeżeli posmarujesz ją domowym lukrem lub tylko posypiesz cukrem pudrem po upieczeniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika