Babka z kakao
80min
Łatwy
1 opakowanie
1 łyżeczka
4
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 kubek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Mąka ziemniaczana
10 g
Kakao, suchy proszek, niesłodzone
200 g
Cukier puder
3 łyżek
Sok z cytryny
4 łyżek
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
3.6 g
Węglowodany
42.67 g
Tłuszcze
11.91 g
Wartość energetyczna
286.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
15 min
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
Krok 2
10 min
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.
Krok 4
5 min
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
Krok 5
40 min
Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.
Krok 6
5 min
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
Babka z kakao to smaczny wypiek nie tylko na Wielkanoc! Kakaowa babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzą z nią sobie nawet początkujące osoby w kuchni.
Polecamy dodać do babki z kakao Cukier wanilinowy WINIARY, który nadaje ciastu waniliowy aromat. Do babki dodajemy również Majonez dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu ciasto jest pulchne i wilgotne.
Babka z kakao będzie słodsza, jeżeli posmarujesz ją domowym lukrem lub tylko posypiesz cukrem pudrem po upieczeniu.
Komentarze 0