
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Babka z kakao
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Babka z kakao to smaczny wypiek nie tylko na Wielkanoc! Kakaowa babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzą z nią sobie nawet początkujące osoby w kuchni.
Polecamy dodać do babki z kakao Cukier wanilinowy WINIARY, który nadaje ciastu waniliowy aromat. Do babki dodajemy również Majonez dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu ciasto jest pulchne i wilgotne.
Babka z kakao będzie słodsza, jeżeli posmarujesz ją domowym lukrem lub tylko posypiesz cukrem pudrem po upieczeniu.
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
40 minKrok 6
5 minKrok 1 z 6
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
Krok 2 z 6
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.
Krok 3 z 6
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.
Krok 4 z 6
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
Krok 5 z 6
Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.
Krok 6 z 6
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2