Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Babka z kakao to smaczny wypiek nie tylko na Wielkanoc! Kakaowa babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, poradzą z nią sobie nawet początkujące osoby w kuchni.
Polecamy dodać do babki z kakao Cukier wanilinowy WINIARY, który nadaje ciastu waniliowy aromat. Do babki dodajemy również Majonez dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu ciasto jest pulchne i wilgotne.
Babka z kakao będzie słodsza, jeżeli posmarujesz ją domowym lukrem lub tylko posypiesz cukrem pudrem po upieczeniu.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
15 min
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
Krok 2
10 min
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.
Krok 4
5 min
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
Krok 5
40 min
Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.
Krok 6
5 min
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
Krok 1
z
6
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno, dodaj cukier, Cukier wanilinowy i ubijaj dalej z cukrem na sztywną pianę, połącz z żółtkami.
Krok 2
z
6
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i stopniowo połącz z masą jajeczną. Masę połącz z Majonezem, dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
6
Formę z kominkiem posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż 3/ 4 masy białej.
Krok 4
z
6
Pozostałą masę wymieszaj z kakao i rozłóż na białej masie, zamieszaj delikatnie widelcem w głąb.
Krok 5
z
6
Piecz 40 minut. w temp. 170°-180° C.
Krok 6
z
6
Przygotuj lukier. Cukier puder utrzyj z wrzącą wiodą i sokiem z cytryny. Posmaruj nim ciepłą babkę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Margaret
Przydalo by sie podawac skladniki w gramach, zamiast w szklankach i lyzeczkach. Trudno caly czas przeliczac z metrycznego na imperialny, i jeszcze w objetosciach.
J
Justyna
co to znaczy 0,5 kubek mąka pszenna? ile to g?
Winiary
Expert
Justyno, poprawiliśmy w przepisie kubek na szklankę. Teraz wszystko powinno być jasne. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, dawaj znać :) Pozdrawiamy.
Komentarze 2