Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka wielkanocna

0
123 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.75 szklanka
Mleko
50 g
Drożdże
500 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
150 g
Cukier
150 g
Masło
1 
Jajko
2 
Żółtko
1 szczypta
Sól
1 trochę
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
13 g
Wartość energetyczna
314.21 kcal
Węglowodany
45.37 g
Białko
7.41 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
Krok 2
3 min
Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
Krok 3
10 min
Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Krok 4
5 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
Krok 5
5 min
Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
Krok 6
30 min
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Krok 7
5 min
Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
Krok 8
15 min
Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 9
40 min
Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
Krok 10
5 min
Polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Babka wielkanocna

Krok 1 z 10

Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.

Babka wielkanocna

Krok 2 z 10

Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.

Babka wielkanocna

Krok 3 z 10

Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Babka wielkanocna

Krok 4 z 10

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.

Babka wielkanocna

Krok 5 z 10

Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.

Babka wielkanocna

Krok 6 z 10

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Babka wielkanocna

Krok 7 z 10

Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.

Babka wielkanocna

Krok 8 z 10

Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.

Babka wielkanocna

Krok 9 z 10

Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.

Babka wielkanocna

Krok 10 z 10

Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Puchata, drożdżowa babka wielkanocna z subtelnym aromatem Cukru wanilinowego WINIARY to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Do ciasta możemy dodać dwie garście rodzynek królewskich i/lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Gotową babkę możemy udekorować fantazyjnie cytrynowym lukrem i polewą czekoladową oraz ozdobić smażonymi w cukrze fiołkami lub po prostu gałązkami bukszpanu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika