Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka wielkanocna
Dodaj do CookBook

Babka wielkanocna

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.75  szklanka
Mleko
50  g
Drożdże
500  g
Mąka pszenna
150  g
Cukier
150  g
Masło
1 
Jajko
2 
Żółtko
1  szczypta
Sól
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.4 g
Wartość energetyczna
311.3 kcal
Tłuszcze
12.7 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Puchata, drożdżowa babka wielkanocna z subtelnym aromatem Cukru wanilinowego WINIARY to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Do ciasta możemy dodać dwie garście rodzynek królewskich i/lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Gotową babkę możemy udekorować fantazyjnie cytrynowym lukrem i polewą czekoladową oraz ozdobić smażonymi w cukrze fiołkami lub po prostu gałązkami bukszpanu.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
  • Krok 2

    3 min
    Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
  • Krok 3

    10 min
    Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
  • Krok 5

    5 min
    Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
  • Krok 6

    30 min
    Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
  • Krok 8

    15 min
    Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
  • Krok 9

    40 min
    Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
  • Krok 10

    5 min
    Polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Babka wielkanocna

Krok 1 z 10

Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.

Babka wielkanocna

Krok 2 z 10

Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.

Babka wielkanocna

Krok 3 z 10

Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Babka wielkanocna

Krok 4 z 10

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.

Babka wielkanocna

Krok 5 z 10

Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.

Babka wielkanocna

Krok 6 z 10

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Babka wielkanocna

Krok 7 z 10

Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.

Babka wielkanocna

Krok 8 z 10

Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.

Babka wielkanocna

Krok 9 z 10

Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.

Babka wielkanocna

Krok 10 z 10

Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka marmurkowa

    Babka marmurkowa

    1 godz 17 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 11 min Łatwy
  • Babka z kakao

    Babka z kakao

    1 godz 20 min Łatwy
  • Babka marchewkowa z majonezem

    Babka marchewkowa z majonezem

    58 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu