Babka wielkanocna
2 godz 3 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.41 g
Węglowodany
45.37 g
Tłuszcze
13 g
Wartość energetyczna
314.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
Krok 2
3 min
Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
Krok 3
10 min
Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Krok 4
5 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
Krok 5
5 min
Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
Krok 6
30 min
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Krok 7
5 min
Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
Krok 8
15 min
Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
Krok 9
40 min
Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
Krok 10
5 min
Polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Puchata, drożdżowa babka wielkanocna z subtelnym aromatem Cukru wanilinowego WINIARY to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Do ciasta możemy dodać dwie garście rodzynek królewskich i/lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Gotową babkę możemy udekorować fantazyjnie cytrynowym lukrem i polewą czekoladową oraz ozdobić smażonymi w cukrze fiołkami lub po prostu gałązkami bukszpanu.
Komentarze 0