Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
0.75  szklanka
Mleko
50  g
Drożdże
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
150  g
Cukier
150  g
Masło
1 
Jajko
2 
Żółtko
1  szczypta
Sól
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.37 g
Węglowodany
45.38 g
Tłuszcze
12.69 g
Wartość energetyczna
311.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Puchata, drożdżowa babka wielkanocna z subtelnym aromatem Cukru wanilinowego WINIARY to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Do ciasta możemy dodać dwie garście rodzynek królewskich i/lub łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Gotową babkę możemy udekorować fantazyjnie cytrynowym lukrem i polewą czekoladową oraz ozdobić smażonymi w cukrze fiołkami lub po prostu gałązkami bukszpanu.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.
  • Krok 2

    3 min
    Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.
  • Krok 3

    10 min
    Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.
  • Krok 5

    5 min
    Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.
  • Krok 6

    30 min
    Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
  • Krok 8

    15 min
    Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
  • Krok 9

    40 min
    Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.
  • Krok 10

    5 min
    Polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Babka wielkanocna

Krok 1 z 10

Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz.

Babka wielkanocna

Krok 2 z 10

Do mleka dodaj drożdże, po łyżeczce cukru i mąki.

Babka wielkanocna

Krok 3 z 10

Pozostaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Babka wielkanocna

Krok 4 z 10

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, Cukier wanilinowy, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól.

Babka wielkanocna

Krok 5 z 10

Wyrabiaj ciasto przez 5 minut.

Babka wielkanocna

Krok 6 z 10

Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Babka wielkanocna

Krok 7 z 10

Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej masłem formy.

Babka wielkanocna

Krok 8 z 10

Pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.

Babka wielkanocna

Krok 9 z 10

Wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Piecz przez 40 minut. Wyjmij z formy na ściereczką do góry dnem.

Babka wielkanocna

Krok 10 z 10

Polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Babka drożdżowa

    Babka drożdżowa

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu