Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Majonezowa babka gotowana
Dodaj do CookBook

Majonezowa babka gotowana

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
75  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  kostka
Masło
3 
Jajko
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Mąka Tortowa
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  łyżeczka
Ocet
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
1  kubek
Sok pomarańczowy
trochę
Cukier puder
trochę
Sok z cytryny
trochę
Kolorowa posypka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.2 g
Wartość energetyczna
187.5 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Majonezowa babka gotowana jest doskonałą alternatywą dla ciasta pieczonego w piekarniku. Wystarczy tylko garnek z wodą oraz foremka do ciasta i nasza babka wyrośnie w garnku jak ta, przygotowywana w piekarniku.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Krok 2

    10 min
    W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.
  • Krok 4

    5 min
    Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.
  • Krok 5

    5 min
    Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.
  • Krok 6

    85 min
    Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.
  • Krok 7

    3 min
    Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.
Majonezowa babka gotowana

Krok 1 z 7

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Majonezowa babka gotowana

Krok 2 z 7

W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.

Majonezowa babka gotowana

Krok 3 z 7

Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.

Majonezowa babka gotowana

Krok 4 z 7

Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.

Majonezowa babka gotowana

Krok 5 z 7

Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.

Majonezowa babka gotowana

Krok 6 z 7

Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.

Majonezowa babka gotowana

Krok 7 z 7

Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Mariola

Bardzo ciekawy przepis ale kubek soku pomarańczowego ile to mililitrów?
Anonim (niezweryfikowany) 03/18/2024-03:15 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka majonezowa z czekoladą i malinami

    Babka majonezowa z czekoladą i malinami

    1 godz Łatwy
  • Babka majonezowa

    Babka majonezowa

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu