Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Majonezowa babka gotowana

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Staśka
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

24 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
75  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  kostka
Masło
3 
Jajko
1  szklanka
Cukier
1  szklanka
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Mąka Tortowa
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  łyżeczka
Ocet
1  łyżka
Skórka z pomarańczy
1  kubek
Sok pomarańczowy
trochę
Cukier puder
trochę
Sok z cytryny
trochę
Kolorowa posypka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.09 g
Węglowodany
23.24 g
Tłuszcze
9.84 g
Wartość energetyczna
187.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Majonezowa babka gotowana jest doskonałą alternatywą dla ciasta pieczonego w piekarniku. Wystarczy tylko garnek z wodą oraz foremka do ciasta i nasza babka wyrośnie w garnku jak ta, przygotowywana w piekarniku.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    5 min
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Krok 2

    10 min
    W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.
  • Krok 4

    5 min
    Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.
  • Krok 5

    5 min
    Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.
  • Krok 6

    85 min
    Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.
  • Krok 7

    3 min
    Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.
Majonezowa babka gotowana

Krok 1 z 7

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Majonezowa babka gotowana

Krok 2 z 7

W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.

Majonezowa babka gotowana

Krok 3 z 7

Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.

Majonezowa babka gotowana

Krok 4 z 7

Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.

Majonezowa babka gotowana

Krok 5 z 7

Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.

Majonezowa babka gotowana

Krok 6 z 7

Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.

Majonezowa babka gotowana

Krok 7 z 7

Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gofry z jogurtem greckim

    27 min Łatwy
  • Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 17 min Łatwy
  • Prosty przepis na biszkopt

    50 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu