Majonezowa babka gotowana
2 godz 3 min
Łatwy
3
łyżek
1
kostka
Masło
3
Jajko
1
szklanka
Cukier
1
szklanka
Mąka ziemniaczana
1
szklanka
Mąka Tortowa
1
łyżka
1
łyżeczka
Proszek do pieczenia
1
łyżeczka
Ocet
1
łyżka
Skórka z pomarańczy
1
kubek
Sok pomarańczowy
trochę
Cukier puder
trochę
Sok z cytryny
trochę
Kolorowa posypka
.
Wartości odżywcze
Białko
2.09 g
Węglowodany
23.24 g
Tłuszcze
9.97 g
Wartość energetyczna
188.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
5 min
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 2
10 min
W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.
Krok 3
10 min
Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.
Krok 4
5 min
Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.
Krok 5
5 min
Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.
Krok 6
85 min
Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.
Krok 7
3 min
Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.
Majonezowa babka gotowana jest doskonałą alternatywą dla ciasta pieczonego w piekarniku. Wystarczy tylko garnek z wodą oraz foremka do ciasta i nasza babka wyrośnie w garnku jak ta, przygotowywana w piekarniku.
Komentarze 0