Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Majonezowa babka gotowana

0
123 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kostka
Masło
3 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka ziemniaczana
1 szklanka
Mąka Tortowa
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Ocet
1 łyżka
Skórka z pomarańczy
1 kubek
Sok pomarańczowy
1 trochę
Cukier puder
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Kolorowa posypka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.83 g
Białko
2.09 g
Wartość energetyczna
188.76 kcal
Tłuszcze
10.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
5 min
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 2
10 min
W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.
Krok 3
10 min
Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.
Krok 4
5 min
Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.
Krok 5
5 min
Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.
Krok 6
85 min
Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.
Krok 7
3 min
Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.
Majonezowa babka gotowana

Krok 1 z 7

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.

Majonezowa babka gotowana

Krok 2 z 7

W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodać żółtka jaj i dalej ucierać.

Majonezowa babka gotowana

Krok 3 z 7

Dodać majonez, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy oraz ocet (wódkę).<br/>Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz tortową i ponownie zmiksować.

Majonezowa babka gotowana

Krok 4 z 7

Połączyć ubite białka jaj z masą ale już nie mikserem tylko delikatnie wymieszać łopatką.

Majonezowa babka gotowana

Krok 5 z 7

Nasmarować formę do babki tłuszczem. Można użyć specjalnej formy do babki gotowanej z pokrywką lub zwykłej formy do pieczenia, lecz wtedy należy zabezpieczyć blaszkę od góry (po przelaniu ciasta) folią aluminiową.

Majonezowa babka gotowana

Krok 6 z 7

Do głębokiego garnka, szerszego niż nasza blaszka, należy wlać wodę do wysokości ok 1/2 blaszki i zagotować ją. Włożyć do garnka z wodą blaszkę z ciastem, ustawić gaz na minimalny i gotować babkę w kąpieli wodnej przez ok. 80 minut na małym ogniu, z zakrytą lub delikatnie uchyloną (w zależności od garnka) pokrywką. Po tym czasie babkę od razu wyjąć z foremki, żeby mogła odparować.

Majonezowa babka gotowana

Krok 7 z 7

Po przestygnięciu zrobić lukier z cukru pudru i wyciśniętego soku z cytryny w takiej ilości, żeby lukier miał dosyć gęstą konsystencję. Polać nim babkę i posypać kolorową posypką.

Majonezowa babka gotowana jest doskonałą alternatywą dla ciasta pieczonego w piekarniku. Wystarczy tylko garnek z wodą oraz foremka do ciasta i nasza babka wyrośnie w garnku jak ta, przygotowywana w piekarniku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika