Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przekąski z efektem WOW? Nie przegap przepisu na babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym. Takiej przekąsce trudno się oprzeć. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też super smakuje. A co więcej, jej przygotowanie jest proste i szybkie – poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze.
Wystarczy, że wyłożysz formę lub pojedyncze foremki na muffinki kawałkami ciasta francuskiego, a na nim ułożysz połówki pomidorków koktajlowych. Jeśli chcesz, możesz doprawić je posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane babeczki piecz przez ok. 25 minut, aż ciast będzie zrumienione. Wyjmij je i wystudź. Gdy będą zimne, możesz nałożyć trochę Sosu Chrzanowego WINIARY, a na to kawałki wędzonego łososia i ponownie posiekany koperek (lub inne zioła, jeśli wolisz).
Tak przygotowane wytrawne babeczki możesz podawać swoim gościom. Świetnie sprawdzą się o każdej porze roku. Możesz je zjeść w domu lub zabrać ze sobą jako piknikową przekąskę lub małe co nieco np. w czasie imprezy w ogrodzie. Smacznego!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Przygotuj foremkę na muffinki lub na mini babeczki. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty odrobinę większe niż otwory w foremce. Foremkę posmaruj wybranym tłuszczem. W otworach na babeczki ułóż ciasto francuskie, tak aby jego rogi tworzyły brzegi babeczek. Dociśnij lekko ciasto do spodu foremki.
Krok 2
3 min
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na środku każdego ciasta ułóż po jednej połówce pomidorka przecięciem ku górze. Dodaj trochę posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
30 min
Tak przygotowaną formę wstaw o rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz całość ok. 25-30 min (w zależności od wielkości foremki). Babeczki muszą być złociste i chrupiące. Po upieczeniu wystudź.
Krok 4
2 min
Do każdej „miseczki” z ciasta francuskiego nałóż Sos Chrzanowy WINIARY. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia. Całość posyp posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
4
Przygotuj foremkę na muffinki lub na mini babeczki. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty odrobinę większe niż otwory w foremce. Foremkę posmaruj wybranym tłuszczem. W otworach na babeczki ułóż ciasto francuskie, tak aby jego rogi tworzyły brzegi babeczek. Dociśnij lekko ciasto do spodu foremki.
Krok 2
z
4
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na środku każdego ciasta ułóż po jednej połówce pomidorka przecięciem ku górze. Dodaj trochę posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
z
4
Tak przygotowaną formę wstaw o rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz całość ok. 25-30 min (w zależności od wielkości foremki). Babeczki muszą być złociste i chrupiące. Po upieczeniu wystudź.
Krok 4
z
4
Do każdej „miseczki” z ciasta francuskiego nałóż Sos Chrzanowy WINIARY. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia. Całość posyp posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0