Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

(0)
40min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Łosoś wędzony w plastrach
0.5  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
0.5  opakowanie
Ciasto francuskie
trochę
Masło Zobacz naszą wskazówkę
140  g
Pomidorki koktajlowe
0.33  pęczek
Koperek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.87 g
Węglowodany
18.89 g
Tłuszcze
33.47 g
Wartość energetyczna
409.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz przekąski z efektem WOW? Nie przegap przepisu na babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym. Takiej przekąsce trudno się oprzeć. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też super smakuje. A co więcej, jej przygotowanie jest proste i szybkie – poradzą sobie z tym nawet początkujący kucharze.


Wystarczy, że wyłożysz formę lub pojedyncze foremki na muffinki kawałkami ciasta francuskiego, a na nim ułożysz połówki pomidorków koktajlowych. Jeśli chcesz, możesz doprawić je posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane babeczki piecz przez ok. 25 minut, aż ciast będzie zrumienione. Wyjmij je i wystudź. Gdy będą zimne, możesz nałożyć trochę Sosu Chrzanowego WINIARY, a na to kawałki wędzonego łososia i ponownie posiekany koperek (lub inne zioła, jeśli wolisz).


Tak przygotowane wytrawne babeczki możesz podawać swoim gościom. Świetnie sprawdzą się o każdej porze roku. Możesz je zjeść w domu lub zabrać ze sobą jako piknikową przekąskę lub małe co nieco np. w czasie imprezy w ogrodzie. Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj foremkę na muffinki lub na mini babeczki. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty odrobinę większe niż otwory w foremce. Foremkę posmaruj wybranym tłuszczem. W otworach na babeczki ułóż ciasto francuskie, tak aby jego rogi tworzyły brzegi babeczek. Dociśnij lekko ciasto do spodu foremki.
  • Krok 2

    3 min
    Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na środku każdego ciasta ułóż po jednej połówce pomidorka przecięciem ku górze. Dodaj trochę posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    30 min
    Tak przygotowaną formę wstaw o rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz całość ok. 25-30 min (w zależności od wielkości foremki). Babeczki muszą być złociste i chrupiące. Po upieczeniu wystudź.
  • Krok 4

    2 min
    Do każdej „miseczki” z ciasta francuskiego nałóż Sos Chrzanowy WINIARY. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia. Całość posyp posiekanym koperkiem.
Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 1 z 4

Przygotuj foremkę na muffinki lub na mini babeczki. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty odrobinę większe niż otwory w foremce. Foremkę posmaruj wybranym tłuszczem. W otworach na babeczki ułóż ciasto francuskie, tak aby jego rogi tworzyły brzegi babeczek. Dociśnij lekko ciasto do spodu foremki.

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 2 z 4

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na środku każdego ciasta ułóż po jednej połówce pomidorka przecięciem ku górze. Dodaj trochę posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem.

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 3 z 4

Tak przygotowaną formę wstaw o rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz całość ok. 25-30 min (w zależności od wielkości foremki). Babeczki muszą być złociste i chrupiące. Po upieczeniu wystudź.

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Krok 4 z 4

Do każdej „miseczki” z ciasta francuskiego nałóż Sos Chrzanowy WINIARY. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia. Całość posyp posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    Kurczak w złocistym warkoczu z ciasta francuskiego

    1 godz 55 min Łatwy
  • Babeczki z kremem budyniowym

    Babeczki z kremem budyniowym

    1 godz 8 min Średni
  • Babeczki cytrynowe

    Babeczki cytrynowe

    46 min Łatwy
  • Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

    Babeczki z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem.

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu