Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

0
1 godz 7 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Świeże listki szałwii (garść)
2  łyżek
Masło klarowane
30  dag
Świeże kurki
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
4  ząbków
1  łyżka
Masło
0.25  szklanka
Słodka śmietanka (12 lub 18%)
0.25  szklanka
Śmietana ukwaszona
1  pęczek
Natka pietruszki do dekoracji
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.41 g
Węglowodany
53.14 g
Tłuszcze
30.87 g
Wartość energetyczna
503.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
10 min
Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę. Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażymy kurki odłożone do dekoracji.
Krok 2
5 min
Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 3
10 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.
Krok 4
15 min
Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.
Krok 5
5 min
Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.
Krok 6
15 min
Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 7
2 min
Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.
Krok 8
3 min
Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 9
2 min
Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 1 z 9

Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę. Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażymy kurki odłożone do dekoracji.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 2 z 9

Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 3 z 9

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 4 z 9

Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 5 z 9

Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 6 z 9

Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 7 z 9

Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 8 z 9

Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 9 z 9

Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.

Sierpień obfituje w kurki. Najedzmy się więc nimi do syta, nim borowiki, podgrzybki, maślaki czy też koźlarze zajmą ich miejsce w rondlach i garncach. Zupa krem z kurek podana z dodatkiem smażonej szałwii i podsmażonych grzybków na szałwiowym maśle smakuje wyśmienicie. Nie rezygnujcie z szałwii. Jej smażone listki uwalniają zupełnie inny od świeżych aromat. Kruche i chrupiące są pysznym dodatkiem do kremu z kurek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika