Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Dodaj do CookBook

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

(0)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże listki szałwii (garść)
2  łyżek
Masło
30  dag
Świeże kurki
1  łyżka
Bulion warzywny WINIARY
2 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
4  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Masło
0.25  szklanka
Słodka śmietanka (12 lub 18%)
0.25  szklanka
Śmietana ukwaszona
1  pęczek
Natka pietruszki do dekoracji
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  l
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38 g
Wartość energetyczna
326.7 kcal
Tłuszcze
17.7 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sierpień obfituje w kurki. Najedzmy się więc nimi do syta, nim borowiki, podgrzybki, maślaki czy też koźlarze zajmą ich miejsce w rondlach i garncach. Zupa krem z kurek podana z dodatkiem smażonej szałwii i podsmażonych grzybków na szałwiowym maśle smakuje wyśmienicie. Nie rezygnujcie z szałwii. Jej smażone listki uwalniają zupełnie inny od świeżych aromat. Kruche i chrupiące są pysznym dodatkiem do kremu z kurek.

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    10 min
    Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę. Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażymy kurki odłożone do dekoracji.
  • Krok 2

    5 min
    Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    10 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.
  • Krok 4

    15 min
    Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.
  • Krok 6

    15 min
    Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.
  • Krok 7

    2 min
    Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.
  • Krok 8

    3 min
    Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 9

    2 min
    Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 1 z 9

Listki szałwii delikatnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Smażymy listki na lekko rozgrzanym maśle, aż staną się chrupkie, od czasu do czasu delikatnie przewracając je na drugą stronę. Usmażonymi listkami dekorujemy nalaną do miseczek zupę krem z kurek. Na maśle, które nabrało szałwiowego aromatu delikatnie podsmażymy kurki odłożone do dekoracji.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 2 z 9

Masło topimy w rondlu o grubym dnie. Na wolnym ogniu powoli dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, od czasu do czasu mieszając. Im dłużej, tym lepiej. W tym czasie dokładnie czyścimy kurki z piasku. Większe egzemplarze kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 3 z 9

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy, aż czosnek odda aromat.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 4 z 9

Dodajemy do rondla oczyszczone kurki, odkładając część do dekoracji (wybieramy małe kurki, które nie wymagają krojenia). Dusimy ok. 15 minut.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 5 z 9

Doprawiamy kurki solą, dodajemy słodką śmietankę, jeszcze chwilę dusimy.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 6 z 9

Dodajemy do kurek pokrojone w kostkę ziemniaki, podlewamy wywarem, gotujemy 10-15 minut do miękkości ziemniaków.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 7 z 9

Zestawiamy rondel z kuchenki, miksujemy na krem.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 8 z 9

Dodajemy ukwaszoną śmietanę, mieszamy lub krótko miksujemy na mniejszych obrotach. Zupę krem z kurek doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii

Krok 9 z 9

Zupę krem z kurek podajemy z smażoną szałwią i podsmażonymi na maśle szałwiowym kurkami. Posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Gotowanie w garnku
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu