Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

0
47min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Woda
500  g
Ziemniaki
100  ml
Śmietana 18%
1  łyżka
Masło
2  łyżeczek
Chrzan
0.5  łyżeczka
Majeranek
8  ząbków
trochę
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.82 g
Węglowodany
20.74 g
Tłuszcze
7.67 g
Wartość energetyczna
196.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
20 min
Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
Krok 2
15 min
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
Krok 4
1 min
Zawartość opakowania Żurek razowy Jak u Mamy Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
Krok 5
5 min
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
1 min
Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 1 z 6

Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 2 z 6

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw solą i pieprzem.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 3 z 6

Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania Żurek razowy Jak u Mamy Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 5 z 6

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 6 z 6

Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.

Polskie zupy mają wyjątkowy smak. Jedną z takich zup jest żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku. Warto przyrządzać go nie tylko od święta. Bazą mojej zupy jest Żurek Nasza Specjalność WINIARY z razowej mąki żytniej, cebuli, czosnku i majeranku.
Żurek tradycyjnie podawany jest z dodatkiem jajek, kiełbasy lub ziemniaków. Tym razem żurek serwuję z puree chrzanowym. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem podaję z dodatkiem stopionego masła, śmietany i przypraw – soli, pieprzu oraz chrzanu. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję również podsmażony boczek.

Z podanej ilości składników uzyskacie 4 porcje żurku.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika