75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.4g / 9%
Węglowodany
42.1g / 53%
Tłuszcze
13g / 38%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

(0)
17min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest deriegelan

Składniki

-
2 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Pieczarki
400  g
Ziemniaki
50  g
Cebula dymka
24  ml
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.4 g
Węglowodany
42.11 g
Tłuszcze
12.99 g
Wartość energetyczna
299.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne wegetariańskie danie z dodatkiem Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY. Takie danie to gratka dla każdego, kto lubi grzyby. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
3 min
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz wykorzystać również ziemniaki wcześniej ugotowane. Cebulę dymkę pokrój w krążki, oddzielając białą i zieloną część. Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ziemniaki ok. 10 minut, aż będą chrupiące. Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami
Krok 3
3 min
Do smażonych ziemniaków dodaj pieczarki i cebulę (biała część) i podsmaż ok. 3 minuty. Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami
Krok 4
1 min
Następnie dodaj Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników) i wymieszaj. Ziemniaki smażone na patelni doskonale smakują posypane zieloną częścią cebulki dymki. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw. Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami
Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

Krok 1 z 4

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz wykorzystać również ziemniaki wcześniej ugotowane. Cebulę dymkę pokrój w krążki, oddzielając białą i zieloną część.

Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ziemniaki ok. 10 minut, aż będą chrupiące.

Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

Krok 3 z 4

Do smażonych ziemniaków dodaj pieczarki i cebulę (biała część) i podsmaż ok. 3 minuty.

Smażone ziemniaki na patelni z pieczarkami

Krok 4 z 4

Następnie dodaj Pastę do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem WINIARY (1 łyżka na każde 150 g składników) i wymieszaj. Ziemniaki smażone na patelni doskonale smakują posypane zieloną częścią cebulki dymki. Tak przygotowane danie nie wymaga dodawania żadnych innych przypraw.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika