Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

0
1 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Młoda kapusta
1  pęczek
Koperek
2 
Cebula
200  g
Boczek wędzony
2  łyżek
Olej
0.5  l
Woda
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Kminek
trochę
Sól
0.5  kg
Schab bez kości
trochę
Bułka tarta
1 
Jajko
trochę
Pieprz
trochę
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.56 g
Węglowodany
51.78 g
Tłuszcze
19.27 g
Wartość energetyczna
495.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
2 min
<b>Zasmażana kapusta</b>: Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz boczek (jeżeli wolisz kapustkę bez boczku – nie dodawaj go).
Krok 3
10 min
Kapustę przekrój na pół, usuń głąb, drobno poszatkuj.
Krok 4
5 min
Gdy boczek i cebula się podsmażą, dodaj kapustę. Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj szklankę bulionu (albo wodę, i pokrusz nad nią kostkę) oraz kminek.
Krok 5
25 min
Przykryj pokrywką i duś 15-25 minut do miękkości.
Krok 6
5 min
Gdy kapusta jest miękka, dodaj masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosyp mąkę pszenną. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Krok 7
10 min
<b>Kotlety schabowe</b>: Mięso pokrój na 4 porcje, lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 8
7 min
Następnie obtocz w mące, zanurz w rozbełtanym jajku, a potem obtocz w bułce tartej.
Krok 9
20 min
Smaż ok. 5 minut na dość małym ogniu z obu stron – aż kotlety będą apetycznie rumiane i chrupiące.
Krok 10
1 min
Schabowe z młodą kapustą podawaj z ziemniakami.
Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 1 z 10

<b>Zasmażana kapusta</b>: Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 2 z 10

Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz boczek (jeżeli wolisz kapustkę bez boczku – nie dodawaj go).

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 3 z 10

Kapustę przekrój na pół, usuń głąb, drobno poszatkuj.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 4 z 10

Gdy boczek i cebula się podsmażą, dodaj kapustę. Gdy cała kapusta jest na patelni, dodaj szklankę bulionu (albo wodę, i pokrusz nad nią kostkę) oraz kminek.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 5 z 10

Przykryj pokrywką i duś 15-25 minut do miękkości.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 6 z 10

Gdy kapusta jest miękka, dodaj masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosyp mąkę pszenną. Spróbuj i ewentualnie dopraw.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 7 z 10

<b>Kotlety schabowe</b>: Mięso pokrój na 4 porcje, lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 8 z 10

Następnie obtocz w mące, zanurz w rozbełtanym jajku, a potem obtocz w bułce tartej.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 9 z 10

Smaż ok. 5 minut na dość małym ogniu z obu stron – aż kotlety będą apetycznie rumiane i chrupiące.

Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Krok 10 z 10

Schabowe z młodą kapustą podawaj z ziemniakami.

Kotlety schabowe z ziemniaczkami z koperkiem i zasmażaną młodą kapustą z wędzonym boczkiem to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych podawanych z ogórkiem kiszonym lub surówką.

Zasmażaną młodą kapustę przygotowujemy m.in. z kminkiem i cebulką, gotujemy w bulionie na bazie Rosołu drobiowego WINIARY – aż kapusta będzie miękka. Młoda kapusta bez boczku będzie pasowała również do kotletów sojowych!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
42.6g / 30%
Węglowodany
51.8g / 37%
Tłuszcze
19.3g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika