Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dla wielu z nas kapusta biała na gorąco to wymarzony dodatek do obiadu. Idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi, ale równie dobrze sprawdzi się jako niezależne danie. Jak sprawić, by kapusta zasmażana była doskonała? Dodajemy do niej pyszny sos z margaryny i mleka, a także aromatyczne przyprawy warzywne. Jeśli wolisz, białą kapustę zasmażaną możesz podawać także na zimno.
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Krok 2
10 min
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
Krok 3
8 min
Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.
Krok 4
9 min
Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.
Krok 5
2 min
Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.
Krok 6
10 min
Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.
Krok 7
5 min
Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.
Krok 8
15 min
Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.
Krok 9
1 min
Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.
Krok 1
z
9
Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Krok 2
z
9
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
Krok 3
z
9
Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.
Krok 4
z
9
Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.
Krok 5
z
9
Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.
Krok 6
z
9
Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.
Krok 7
z
9
Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.
Krok 8
z
9
Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.
Krok 9
z
9
Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0