Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta biała na gorąco

Kapusta biała na gorąco

(4)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pink086

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta biała
2 
Marchewka
2 
Cebula
2  porcji
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  szklanka
Mleko
2  łyżek
Ocet winny
75  dag
Margaryna
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
3  łyżek
Mąka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.42 g
Węglowodany
6.48 g
Tłuszcze
18.1 g
Wartość energetyczna
189.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dla wielu z nas kapusta biała na gorąco to wymarzony dodatek do obiadu. Idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi, ale równie dobrze sprawdzi się jako niezależne danie. Jak sprawić, by kapusta zasmażana była doskonała? Dodajemy do niej pyszny sos z margaryny i mleka, a także aromatyczne przyprawy warzywne. Jeśli wolisz, białą kapustę zasmażaną możesz podawać także na zimno.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    10 min
    Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
  • Krok 3

    8 min
    Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.
  • Krok 4

    9 min
    Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.
  • Krok 5

    2 min
    Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.
  • Krok 6

    10 min
    Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.
  • Krok 7

    5 min
    Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.
  • Krok 8

    15 min
    Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.
  • Krok 9

    1 min
    Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.
Kapusta biała na gorąco

Krok 1 z 9

Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.

Kapusta biała na gorąco

Krok 2 z 9

Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.

Kapusta biała na gorąco

Krok 3 z 9

Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.

Kapusta biała na gorąco

Krok 4 z 9

Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.

Kapusta biała na gorąco

Krok 5 z 9

Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.

Kapusta biała na gorąco

Krok 6 z 9

Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.

Kapusta biała na gorąco

Krok 7 z 9

Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.

Kapusta biała na gorąco

Krok 8 z 9

Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.

Kapusta biała na gorąco

Krok 9 z 9

Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Biała kapusta gotowana na słodko

    Biała kapusta gotowana na słodko

    52 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą i kiełbasą

    Łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy
  • Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

    Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami

    1 godz 18 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu