Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta biała na gorąco

0
57 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 główka
Kapusta biała
2 
Marchewka
2 
Cebula
2 porcji
Szczypiorek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 szklanka
Mleko
2 łyżek
Ocet winny
75 dag
Margaryna
1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
3 łyżek
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
91.73 g
Wartość energetyczna
958.1 kcal
Węglowodany
32.24 g
Białko
7.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
10 min
Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Krok 2
10 min
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
Krok 3
5 min
Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.
Krok 4
5 min
Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.
Krok 5
2 min
Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.
Krok 6
4 min
Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.
Krok 7
5 min
Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.
Krok 8
15 min
Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.
Krok 9
1 min
Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.
Kapusta biała na gorąco

Krok 1 z 9

Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.

Kapusta biała na gorąco

Krok 2 z 9

Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.

Kapusta biała na gorąco

Krok 3 z 9

Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.

Kapusta biała na gorąco

Krok 4 z 9

Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.

Kapusta biała na gorąco

Krok 5 z 9

Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.

Kapusta biała na gorąco

Krok 6 z 9

Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.

Kapusta biała na gorąco

Krok 7 z 9

Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.

Kapusta biała na gorąco

Krok 8 z 9

Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.

Kapusta biała na gorąco

Krok 9 z 9

Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.

Dla wielu z nas kapusta biała na gorąco to wymarzony dodatek do obiadu. Idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi, ale równie dobrze sprawdzi się jako niezależne danie. Jak sprawić, by kapusta zasmażana była doskonała? Dodajemy do niej pyszny sos z margaryny i mleka, a także aromatyczne przyprawy warzywne. Jeśli wolisz, białą kapustę zasmażaną możesz podawać także na zimno.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika