Kapusta biała na gorąco
70min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.27 g
Węglowodany
32.36 g
Tłuszcze
91.74 g
Wartość energetyczna
958.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
10 min
Kapustę płuczemy, następnie szatkujemy na drobno i zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Krok 2
10 min
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce.
Krok 3
8 min
Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy.
Krok 4
9 min
Gdy kapusta zmięknie, zdejmujemy ją z ognia. Odcedzamy ugotowaną kapustę, pozostawiając na dnie odrobinę wody. Skrapiamy octem winnym.
Krok 5
2 min
Dodajemy wszystkie powyższe składniki i mieszamy dokładnie.
Krok 6
10 min
Dodajemy margarynę i podsmażamy na małym ogniu.
Krok 7
5 min
Wszystkie składniki mieszamy z mlekiem i mieszamy na jednolity, gładki sos.
Krok 8
15 min
Sos wlewamy do podsmażanej kapusty. Podsmażamy aż sos odparuje a kapusta zgęstnieje.
Krok 9
1 min
Tak przygotowaną kapustę możemy jeść na gorąco jak również na zimno. Smak niezapomniany.
Dla wielu z nas kapusta biała na gorąco to wymarzony dodatek do obiadu. Idealnie skomponuje się z kotletami mielonymi, ale równie dobrze sprawdzi się jako niezależne danie. Jak sprawić, by kapusta zasmażana była doskonała? Dodajemy do niej pyszny sos z margaryny i mleka, a także aromatyczne przyprawy warzywne. Jeśli wolisz, białą kapustę zasmażaną możesz podawać także na zimno.
Komentarze 0