Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami
1 godz 15 min
Łatwy
1
opakowanie
40
dag
Łopatka wieprzowa
30
dag
Pieczarki
650
ml
Przecier pomidorowy
1
Cebula
0.5
szklanka
Białe wino półwytrawne
2
ząbków
2
łyżek
Olej
1
łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
17.07 g
Tłuszcze
12.09 g
Wartość energetyczna
252.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
10 min
Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka na rozpuszczone masło, dusimy na wolnym ogniu do chwili, aż pieczarki puszczą sok. Doprawiamy szczyptą soli.
Krok 2
10 min
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek.
Krok 3
15 min
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.Dodajemy partiami do podsmażonej cebuli, smażymy do chwili, aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.
Krok 4
2 min
Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu mniej więcej 1,5 minuty.
Krok 5
5 min
Sos Winiary mieszamy dokładnie w 200 ml wody. Wlewamy do mięsa.
Krok 6
33 min
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wrzucamy odsączone na sicie pieczarki i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami to świetna baza, z której wyczarujesz spaghetti, a po dodaniu kilku przypraw i ziół – danie azjatyckie z ryżem. Sos pomidorowy WINIARY sprawia, że danie nabiera ciekawej konsystencji i idealnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronów.
Komentarze 0