Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest BernadettaP
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
40  dag
Łopatka wieprzowa
30  dag
Pieczarki
650  ml
Przecier pomidorowy
1 
Cebula
0.5  szklanka
Białe wino półwytrawne
2  ząbków
2  łyżek
Olej
1  łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.07 g
Tłuszcze
12.09 g
Wartość energetyczna
252.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka na rozpuszczone masło, dusimy na wolnym ogniu do chwili, aż pieczarki puszczą sok. Doprawiamy szczyptą soli.
Krok 2
10 min
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek.
Krok 3
15 min
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.Dodajemy partiami do podsmażonej cebuli, smażymy do chwili, aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.
Krok 4
2 min
Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu mniej więcej 1,5 minuty.
Krok 5
5 min
Sos Winiary mieszamy dokładnie w 200 ml wody. Wlewamy do mięsa.
Krok 6
33 min
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wrzucamy odsączone na sicie pieczarki i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 6

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka na rozpuszczone masło, dusimy na wolnym ogniu do chwili, aż pieczarki puszczą sok. Doprawiamy szczyptą soli.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 6

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 6

Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.Dodajemy partiami do podsmażonej cebuli, smażymy do chwili, aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 6

Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu mniej więcej 1,5 minuty.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 6

Sos Winiary mieszamy dokładnie w 200 ml wody. Wlewamy do mięsa.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 6

Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wrzucamy odsączone na sicie pieczarki i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami to świetna baza, z której wyczarujesz spaghetti, a po dodaniu kilku przypraw i ziół – danie azjatyckie z ryżem. Sos pomidorowy WINIARY sprawia, że danie nabiera ciekawej konsystencji i idealnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha