Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Łopatka wieprzowa
30 dag
Pieczarki
650 ml
Przecier pomidorowy
1 
Cebula
0.5 szklanka
Białe wino półwytrawne
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Olej
1 łyżka
Masło
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
16.7 g
Węglowodany
14.04 g
Tłuszcze
11.81 g
Wartość energetyczna
235.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka na rozpuszczone masło, dusimy na wolnym ogniu do chwili, aż pieczarki puszczą sok. Doprawiamy szczyptą soli.
Krok 2
10 min
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek.
Krok 3
15 min
Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.Dodajemy partiami do podsmażonej cebuli, smażymy do chwili, aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.
Krok 4
2 min
Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu mniej więcej 1,5 minuty.
Krok 5
5 min
Sos Winiary mieszamy dokładnie w 200 ml wody. Wlewamy do mięsa.
Krok 6
33 min
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wrzucamy odsączone na sicie pieczarki i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 6

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka na rozpuszczone masło, dusimy na wolnym ogniu do chwili, aż pieczarki puszczą sok. Doprawiamy szczyptą soli.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 6

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 6

Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.Dodajemy partiami do podsmażonej cebuli, smażymy do chwili, aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 6

Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu mniej więcej 1,5 minuty.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 6

Sos Winiary mieszamy dokładnie w 200 ml wody. Wlewamy do mięsa.

Sos do makaronu z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 6

Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wrzucamy odsączone na sicie pieczarki i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika