Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek
4 godz 23 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
15.45 g
Węglowodany
16.3 g
Tłuszcze
1.7 g
Wartość energetyczna
110 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
263 min
Krok 1
5 min
Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).
Krok 2
5 min
Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.
Krok 3
5 min
Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).
Krok 4
120 min
Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.
Krok 5
120 min
Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).
Krok 6
8 min
Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano.
Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.
Choć pieczarki nie należą do najbardziej aromatycznych grzybów, ich aromat można z łatwością wydobyć, przygotowując przyprawę z suszonych pieczarek. Aromat pieczarek nabierze mocy, bo wszystko, co najcenniejsze w pieczarkach, zostanie zamknięte w jednym małym pojemniczku. Właśnie dlatego warto suszyć pieczarki, choć są dostępne przez cały rok.
Przyprawa z suszonych pieczarek wzbogaci smak wielu dań z kapustą, takich jak bigos lub kapuśniak. Doskonale sprawdzi się przy aromatyzowaniu krupniku, żurku i kartoflanki i nada wspaniałego aromatu zupom pieczarkowym. Przyprawę z suszonych pieczarek można też wykorzystać do przygotowywania farszu na przykład do drożdżowych bułeczek. Przepis na takie pyszności już wkrótce na blogu.
Zobacz co jeszcze pysznego można zrobić z grzybów:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Wigilijny barszcz biały grzybowy
Przyprawa z suszonych pieczarek wzbogaci smak wielu dań z kapustą, takich jak bigos lub kapuśniak. Doskonale sprawdzi się przy aromatyzowaniu krupniku, żurku i kartoflanki i nada wspaniałego aromatu zupom pieczarkowym. Przyprawę z suszonych pieczarek można też wykorzystać do przygotowywania farszu na przykład do drożdżowych bułeczek. Przepis na takie pyszności już wkrótce na blogu.
Zobacz co jeszcze pysznego można zrobić z grzybów:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Wigilijny barszcz biały grzybowy
Komentarze 0