Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

(0)
4 godz 23 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Pieczarki świeże
1  szczypta
Suszony tymianek i oregano

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.45 g
Węglowodany
16.3 g
Tłuszcze
1.7 g
Wartość energetyczna
110 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

263 min
Krok 1
5 min
Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).
Krok 2
5 min
Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.
Krok 3
5 min
Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).
Krok 4
120 min
Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.
Krok 5
120 min
Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).
Krok 6
8 min
Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano. Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.
Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 1 z 6

Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 2 z 6

Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 3 z 6

Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 4 z 6

Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 5 z 6

Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).

Aromatyczna przyprawa z suszonych pieczarek

Krok 6 z 6

Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano. Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.

Choć pieczarki nie należą do najbardziej aromatycznych grzybów, ich aromat można z łatwością wydobyć, przygotowując przyprawę z suszonych pieczarek. Aromat pieczarek nabierze mocy, bo wszystko, co najcenniejsze w pieczarkach, zostanie zamknięte w jednym małym pojemniczku. Właśnie dlatego warto suszyć pieczarki, choć są dostępne przez cały rok.

Przyprawa z suszonych pieczarek wzbogaci smak wielu dań z kapustą, takich jak bigos lub kapuśniak. Doskonale sprawdzi się przy aromatyzowaniu krupniku, żurku i kartoflanki i nada wspaniałego aromatu zupom pieczarkowym. Przyprawę z suszonych pieczarek można też wykorzystać do przygotowywania farszu na przykład do drożdżowych bułeczek. Przepis na takie pyszności już wkrótce na blogu.

Zobacz co jeszcze pysznego można zrobić z grzybów:
Pasta grzybowa z suszonymi pomidorami do grzanek
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami
Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
Wigilijny barszcz biały grzybowy
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika