Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć pieczarki nie należą do najbardziej aromatycznych grzybów, ich aromat można z łatwością wydobyć, przygotowując przyprawę z suszonych pieczarek. Aromat pieczarek nabierze mocy, bo wszystko, co najcenniejsze w pieczarkach, zostanie zamknięte w jednym małym pojemniczku. Właśnie dlatego warto suszyć pieczarki, choć są dostępne przez cały rok.
Przyprawa z suszonych pieczarek wzbogaci smak wielu dań z kapustą, takich jak bigos lub kapuśniak. Doskonale sprawdzi się przy aromatyzowaniu krupniku, żurku i kartoflanki i nada wspaniałego aromatu zupom pieczarkowym. Przyprawę z suszonych pieczarek można też wykorzystać do przygotowywania farszu na przykład do drożdżowych bułeczek. Przepis na takie pyszności już wkrótce na blogu.
Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).
Krok 2
5 min
Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.
Krok 3
5 min
Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).
Krok 4
120 min
Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.
Krok 5
120 min
Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).
Krok 6
8 min
Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano.
Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.
Krok 1
z
6
Pieczarki dokładnie czyścimy miękką ściereczką, nie myjemy (jeśli są mocno zabrudzone, można je delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak staramy się za bardzo pieczarek nie moczyć).
Krok 2
z
6
Odcinamy nóżki. Kapelusze kroimy w cienkie plasterki, podobnie nóżki – jednak odkładamy je na bok, żeby nie wymieszały się z plasterkami kapeluszy.
Krok 3
z
6
Układamy pokrojone grzyby na dwóch kratkach wyłożonych papierem do pieczenia (oddzielnie kapelusze i oddzielnie nóżki – te będą wymagały dłuższego czasu suszenia).
Krok 4
z
6
Wstawiamy obie kratki do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, zostawiamy uchylone drzwiczki. Pozostawiamy grzyby przez 2 godziny.
Krok 5
z
6
Zwiększamy temperaturę do 70 st. C, zostawiamy pieczarki do całkowitego wysuszenia (kapelusze wysuszą się szybciej, niż nóżki).
Krok 6
z
6
Wysuszone plasterki wrzucamy do blendera, rozdrabniamy. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniczku. Możemy do przyprawy z suszonych pieczarek dodać szczyptę suszonego tymianku i oregano.
Z 0,5 k pieczarek otrzymamy ok. 25 g suszu pieczarkowego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0