Aromatyczna francuska zupa rybna
22min
Łatwy
2 kostek
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1
Por (biała część)
2 ząbków
Czosnek
1 l
Woda
1 szklanka
Passata pomidorowa
1 trochę
Tymianek
2
Liść laurowy
1 trochę
Chili
500 g
Filet z morszczuka
120 g
Krewetki surowe
500 g
Chleb biały
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
26.61 g
Węglowodany
46.42 g
Tłuszcze
7.23 g
Wartość energetyczna
356.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
22 min
Krok 1
5 min
W sporym garnku rozgrzej trochę oliwy. Podsmaż posiekanego pora (tylko białą część) i czosnek przez około dwie, trzy minuty.
Krok 2
5 min
Dodaj litr wody, passatę pomidorową, tymianek, liście laurowe, chili, trochę pieprzu oraz dwie kostki Bulionu drobiowego WINIARY.
Krok 3
5 min
Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut, aż smaki się połączą.
Krok 4
5 min
Po tym czasie dodaj ryby i krewetki, gotuj przez ok. 2 minuty.
Krok 5
2 min
Rozlej zupę do misek i podawaj z pieczywem, przystrojone koperkiem.
Francuska zupa rybna to danie, które przywodzi na myśl smaki i aromaty Marsylii. Tradycyjna, francuska zupa rybna zawierać powinna świeże filety ryb morskich oraz owoce morza. Aby dodać jej jeszcze bardziej niepowtarzalnego smaku, przyrządzaj ją z passatą pomidorową. Aromatu zaś nadasz jej, dodając do wywaru por, czosnek i pieprz. Gotową, aromatyczną francuską zupę rybną podawaj posypaną koperkiem, i ze świeżym pieczywem, np. tostami.
Komentarze 0