
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.
Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.
A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
10 minKrok 5
8 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.

Krok 2 z 6
Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).

Krok 3 z 6
Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.

Krok 4 z 6
Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.

Krok 5 z 6
2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.

Krok 6 z 6
Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0