Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Kalafior
trochę
Fasolka szparagowa (u mnie żółta, ale może być też zielona)
120  g
Młode marchewki
2 
Młode pietruszki
0.5 
Seler
0.25 
Kalarepka
4 
Ziemniaki
1 
Biała część pora
1  pęczek
Świeże zioła (gałązka lubczyku, gałązka selera naciowego, kilka gałązek natki pietruszki)
1  szczypta
Sól morska
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
2  łyżek
Zupa Jarzynowa Winiary Nasza Specjalność (lub 2 łyżki mąki pszennej)
1  szczypta
Sól morska
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.54 g
Węglowodany
38.09 g
Tłuszcze
1.41 g
Wartość energetyczna
182.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa jarzynowa. Niby nic takiego, ale zupa jarzynowa w środku lata to już całe bogactwo tej najcudowniejszej pory roku i to na dodatek w jednej miseczce. Zupa jarzynowa nigdy nie smakuje tak wyśmienicie, jak latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i pewnie też najszczęśliwsze, bo mogą od rana wygrzewać się w gorącym słońcu, by pod koniec upalnego dnia ochłodzić się w strugach deszczu wieczornej burzy.

Aromatyczna zupa jarzynowa swój niepowtarzalny letni charakter zawdzięcza wciąż młodym warzywom i zielenince, której nie może latem w zupie brakować. W sezonie na świeży lubczyk ogrodowy zawsze do garnka dodaję sporą jego gałązkę, do tego jeszcze gałązkę selera i kilka gałązek zielonej pietruszki. Od razu zupa nabiera cudownego aromatu, pachnie po prostu latem i tym wszystkim, co lato ma do zaoferowania.

Zupę jarzynową uwielbiam nie tylko za bogaty aromat i smak, ale także bogactwo składników. Marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, groszek cukrowy, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepka. Zawsze, kiedy gotuję taką zupę jarzynową, wybieram jeden z większych garnków, bo lista składników długa i choćbym dawała wszystkiego po trochu, to i tak zbierze się dużo zupy. I bardzo dobrze, bo każdy chce dokładkę.

A do zupy jarzynowej świetnie pasują pulpety indycze z natką pietruszki. Smacznego!

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).
  • Krok 3

    10 min
    Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.
  • Krok 5

    8 min
    2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 1 z 6

Warzywa myję, por kroję w półtalarki, ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę w kostkę.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 2 z 6

Fasolkę szparagową kroję w kawałki, groszek cukrowy łuskam z łupinek (łupinki groszku cukrowego można także pokroić i dodać do zupy).

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 3 z 6

Do garnka wlewam 1,5 l wody, dodaję pokrojone warzywa, zagotowuję.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 4 z 6

Dodaję do garnka lubczyk, gałązkę selera i gałązki pietruszki, gotuję na małej mocy płyty pod przykryciem 10 minut.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 5 z 6

2 łyżki zupy jarzynowej Winiary rozprowadzam w 1/8 szklanki zimnej wody, dolewam do gotującej się zupy, mieszam i gotuję jeszcze 5 minut na małej mocy płyty, od czasu do czasu mieszając.

Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata

Krok 6 z 6

Pod koniec gotowania w razie konieczności doprawiam odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa grochowa z łuskanego grochu

    Zupa grochowa z łuskanego grochu

    1 godz 21 min Średni
  • Krupnik drobiowy

    Krupnik drobiowy

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

    Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

    49 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu