Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Prawdziwki
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
4  łyżek
Gęsta śmietanka
20  g
Masło
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.06 g
Węglowodany
16.02 g
Tłuszcze
14.23 g
Wartość energetyczna
249.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kremowa zupa grzybowa z podduszonymi na maśle prawdziwkami, śmietanką i świeżo posiekaną natką pietruszki to jedna z aromatycznych grzybowych zup, które na progu jesieni pojawiają się na naszym stole. A to przecież dopiero początek sezonu grzybowego, przynajmniej na Dolnym Śląsku. Sprawdź przepis na kremową zupę grzybową i smacznie przywitaj jesień 😉

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.
  • Krok 2

    5 min
    Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.
  • Krok 3

    10 min
    Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.
  • Krok 5

    2 min
    Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.
  • Krok 6

    2 min
    Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.
  • Krok 7

    1 min
    Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 1 z 7

Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 2 z 7

Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 3 z 7

Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 4 z 7

Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 5 z 7

Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 6 z 7

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

Krok 7 z 7

Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów ze śmietaną

    52 min Łatwy
  • Zupa cebulowa krem

    Zupa cebulowa krem

    2 godz 17 min Średni
  • Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    50 min
  • Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    35 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu