Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką
Dodaj do CookBook

Kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami i śmietanką

(1)
35 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Prawdziwki
1  opakowanie
Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Bukiet świeżych ziół (rozmaryn, zielona pietruszka, lubczyk, tymianek)
4  łyżek
Gęsta śmietanka
20  g
Masło
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16 g
Wartość energetyczna
249.8 kcal
Tłuszcze
14.2 g
Białko
10.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kremowa zupa grzybowa z podduszonymi na maśle prawdziwkami, śmietanką i świeżo posiekaną natką pietruszki to jedna z aromatycznych grzybowych zup, które na progu jesieni pojawiają się na naszym stole. A to przecież dopiero początek sezonu grzybowego, przynajmniej na Dolnym Śląsku. Sprawdź przepis na kremową zupę grzybową i smacznie przywitaj jesień 😉

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby delikatnie oczyszczamy, krótko myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oddzielamy kapelusze od trzonków, wszystko kroimy w mniejsze kawałki i podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą (nie musi być pokrojona ładnie, zupa zostanie zmiksowana) i gałązką tymianku.
  • Krok 2

    5 min
    Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki. Dodajemy do podduszonych grzybów, chwilę dusimy, aż czosnek uwolni aromat.
  • Krok 3

    10 min
    Zawartość torebki dokładnie rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody, przelewamy do garnka. Świeże zioła mocno ugniatamy w rękach, związujemy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    Część podduszonych grzybów i gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę prawdziwków dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności dodajemy nieco wody.
  • Krok 5

    2 min
    Zdejmujemy zupę z kuchenki, wyciągamy zioła, miksujemy.
  • Krok 6

    2 min
    Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i ewentualnie solą morską.
  • Krok 7

    1 min
    Kremową zupę grzybową podajemy z kleksem śmietanki, podduszonymi prawdziwkami i świeżo posiekaną zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowa zupa brokułowa

    Kremowa zupa brokułowa

    37 min Łatwy
  • Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    Kremowa zupa szpinakowa z serem feta

    47 min Łatwy
  • Kremowa kapusta z kolendrą, kminem, chilli i zieloną soczewicą

    Kremowa kapusta z kolendrą, kminem, chilli i zieloną soczewicą

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kremowa zupa warzywna z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu :)

    Kremowa zupa warzywna z soczewicy, grochu i wszystkiego po trochu :)

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu