Zupa cebulowa, jakiej nie znacie
W zależności od inwencji kucharza zupa cebulowa może być ostra, łagodna, gęsta lub kremowa, podana z różnymi dodatkami. Niezależnie czy cenicie ją za smak i prostotę, czy wolicie jej bardziej wyrafinowane oblicze, jedno jest pewne: warto wpisać ją jako stały punkt w menu, szczególnie w te chłodniejsze dni. Jest bardzo zdrowa, pożywna, a jej składniki niewiele kosztują.
Podstawą naszej zupy są: pieczone warzywa korzenne, oczywiście cebulka, ziemniaki oraz bulion warzywny WINIARY. W zależności od stopnia obróbki i użytych ziół, cebulowa będzie miała nieco inny smak – lekko zeszklone warzywa sprawią, że danie pozostanie delikatnie słodkie, mocno przypieczone nadadzą potrawie nieco ostrości. Najciekawszym jednak dodatkiem są łupiny cebuli. Zamiast je wyrzucać, warto na czas gotowania włożyć je do garnka. Podkręcą smak i kolor zupy. Oczywiście przed samym podaniem, należy je wyłowić.
Wielbicielom gęstych potraw na pewno zasmakuje cebulowa w formie kremu. Jej aksamitną formę wzbogacą aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Warto podać do niej domowe grzanki, do których świetnie nada się lekko wyschnięty chleb. Co jeśli nie krem? Zupę cebulową łatwo zmienić w gulasz! Wystarczy wkroić do niej ulubione warzywa i wlać passatę. W ten sposób możesz cieszyć się ulubionym daniem na wiele sposobów. Smacznego.
Komentarze 0