Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

(1)
46min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Cebula
4 
Ziemniaki
2  ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Świeży rozmaryn
trochę
Świeży tymianek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej roślinny lub oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.78 g
Węglowodany
42.83 g
Tłuszcze
1.99 g
Wartość energetyczna
201.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa cebulowa, jakiej nie znacie

W zależności od inwencji kucharza zupa cebulowa może być ostra, łagodna, gęsta lub kremowa, podana z różnymi dodatkami. Niezależnie czy cenicie ją za smak i prostotę, czy wolicie jej bardziej wyrafinowane oblicze, jedno jest pewne: warto wpisać ją jako stały punkt w menu, szczególnie w te chłodniejsze dni. Jest bardzo zdrowa, pożywna, a jej składniki niewiele kosztują.

Podstawą naszej zupy są: pieczone warzywa korzenne, oczywiście cebulka, ziemniaki oraz bulion warzywny WINIARY. W zależności od stopnia obróbki i użytych ziół, cebulowa będzie miała nieco inny smak – lekko zeszklone warzywa sprawią, że danie pozostanie delikatnie słodkie, mocno przypieczone nadadzą potrawie nieco ostrości. Najciekawszym jednak dodatkiem są łupiny cebuli. Zamiast je wyrzucać, warto na czas gotowania włożyć je do garnka. Podkręcą smak i kolor zupy. Oczywiście przed samym podaniem, należy je wyłowić.

Wielbicielom gęstych potraw na pewno zasmakuje cebulowa w formie kremu. Jej aksamitną formę wzbogacą aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Warto podać do niej domowe grzanki, do których świetnie nada się lekko wyschnięty chleb. Co jeśli nie krem? Zupę cebulową łatwo zmienić w gulasz! Wystarczy wkroić do niej ulubione warzywa i wlać passatę. W ten sposób możesz cieszyć się ulubionym daniem na wiele sposobów. Smacznego.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebule obierz, następnie pokrój je w piórka. Cebulę oraz łupiny, a także pokrojoną drobniej marchewkę i pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie warzywa (wraz z łupinami) wrzuć do garnka, dolej 2 litry wody, dodaj rozmaryn, tymianek i bulion warzywny WINIARY. Zupę gotuj na małej mocy kuchenki.
  • Krok 3

    20 min
    W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, następnie dodaj do gotującej się zupy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut na małej mocy kuchenki.
  • Krok 4

    1 min
    Do ugotowanej zupy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw całość pieprzem i solą (jeśli trzeba).
Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 1 z 4

Cebule obierz, następnie pokrój je w piórka. Cebulę oraz łupiny, a także pokrojoną drobniej marchewkę i pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 2 z 4

Po tym czasie warzywa (wraz z łupinami) wrzuć do garnka, dolej 2 litry wody, dodaj rozmaryn, tymianek i bulion warzywny WINIARY. Zupę gotuj na małej mocy kuchenki.

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 3 z 4

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, następnie dodaj do gotującej się zupy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut na małej mocy kuchenki.

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 4 z 4

Do ugotowanej zupy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw całość pieprzem i solą (jeśli trzeba).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    Żurek z boczkiem wędzonym i ziemniaczkami

    31 min Łatwy
  • Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

    1 godz 30 min Łatwy
  • Ramen - japońska zupa

    Ramen - japońska zupa

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu