Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

(0)
46 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Cebula
4 
Ziemniaki
2  ząbków
Czosnek
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Świeży rozmaryn
trochę
Świeży tymianek
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej roślinny lub oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
42.8 g
Wartość energetyczna
201.6 kcal
Tłuszcze
2 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa cebulowa, jakiej nie znacie

W zależności od inwencji kucharza zupa cebulowa może być ostra, łagodna, gęsta lub kremowa, podana z różnymi dodatkami. Niezależnie czy cenicie ją za smak i prostotę, czy wolicie jej bardziej wyrafinowane oblicze, jedno jest pewne: warto wpisać ją jako stały punkt w menu, szczególnie w te chłodniejsze dni. Jest bardzo zdrowa, pożywna, a jej składniki niewiele kosztują.

Podstawą naszej zupy są: pieczone warzywa korzenne, oczywiście cebulka, ziemniaki oraz bulion warzywny WINIARY. W zależności od stopnia obróbki i użytych ziół, cebulowa będzie miała nieco inny smak – lekko zeszklone warzywa sprawią, że danie pozostanie delikatnie słodkie, mocno przypieczone nadadzą potrawie nieco ostrości. Najciekawszym jednak dodatkiem są łupiny cebuli. Zamiast je wyrzucać, warto na czas gotowania włożyć je do garnka. Podkręcą smak i kolor zupy. Oczywiście przed samym podaniem, należy je wyłowić.

Wielbicielom gęstych potraw na pewno zasmakuje cebulowa w formie kremu. Jej aksamitną formę wzbogacą aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, ziele angielskie i świeżo zmielony pieprz. Warto podać do niej domowe grzanki, do których świetnie nada się lekko wyschnięty chleb. Co jeśli nie krem? Zupę cebulową łatwo zmienić w gulasz! Wystarczy wkroić do niej ulubione warzywa i wlać passatę. W ten sposób możesz cieszyć się ulubionym daniem na wiele sposobów. Smacznego.

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebule obierz, następnie pokrój je w piórka. Cebulę oraz łupiny, a także pokrojoną drobniej marchewkę i pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie warzywa (wraz z łupinami) wrzuć do garnka, dolej 2 litry wody, dodaj rozmaryn, tymianek i bulion warzywny WINIARY. Zupę gotuj na małej mocy kuchenki.
  • Krok 3

    20 min
    W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, następnie dodaj do gotującej się zupy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut na małej mocy kuchenki.
  • Krok 4

    1 min
    Do ugotowanej zupy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw całość pieprzem i solą (jeśli trzeba).
Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 1 z 4

Cebule obierz, następnie pokrój je w piórka. Cebulę oraz łupiny, a także pokrojoną drobniej marchewkę i pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min.

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 2 z 4

Po tym czasie warzywa (wraz z łupinami) wrzuć do garnka, dolej 2 litry wody, dodaj rozmaryn, tymianek i bulion warzywny WINIARY. Zupę gotuj na małej mocy kuchenki.

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 3 z 4

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, następnie dodaj do gotującej się zupy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut na małej mocy kuchenki.

Zupa cebulowa z pieczonymi warzywami

Krok 4 z 4

Do ugotowanej zupy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki, dopraw całość pieprzem i solą (jeśli trzeba).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z puszki na boczku

    Zupa fasolowa z puszki na boczku

    48 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu