Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami
Dodaj do CookBook

Zupa cebulowa z grzankami

(0)
1 godz 29 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Tymianek
150  ml
Białe wino wytrawne
3  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
900  ml
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
3  ząbków
Czosnek
1 
Bagietka
trochę
Starty ser
trochę
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.8 g
Wartość energetyczna
264.1 kcal
Tłuszcze
9.1 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Od pewnego czasu przymierzałam się do ugotowania zupy cebulowej. Nie ukrywam, że nieco przerażała mnie niemała ilość cebuli do pokrojenia, ale czasem trzeba się nieco poświęcić dla pysznej zupy. Poza tym jest niezawodny sposób na to aby nie uronić ani jednej kropli łzy podczas krojenia cebuli.Jeśli go jeszcze nie znacie to zapraszam do wpisu, gdzie prezentujemy kilka sposobów na ułatwienie sobie pracy w kuchni.

Zupa cebulowa z grzankami wbrew pozorom jest całkiem prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Jest delikatna w smaku i idealnie łączy się z serową grzanką. Bardzo podoba mi się taka nieco inna forma podania cebulowej, bo niezbyt często serwuję zupy w naczyniach żaroodpornych, ale dzięki temu ta zupa zdecydowanie zyskuje. Jeśli nie macie miseczek żaroodpornych to grzanki serowe można upiec w piekarniku osobno i zaraz po upieczeniu dodać do zupy.

Można też przygotować maleńkie grzanki ziołowe i ciepłą zupę posypać porcją startego sera.

Smacznego :)

Zapraszam też po więcej przepisów na cebulową:

Staropolska zupa cebulowa

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    30 min
    Obraną cebulę kroimy w piórka . W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna lekko zbrązowieć.
  • Krok 2

    5 min
    Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli razem z łyżeczką cukru. Mieszamy i smażymy do momentu aż cukier się skarmelizuje.
  • Krok 3

    7 min
    Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulkę.
  • Krok 4

    30 min
    Gotujemy około 3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
  • Krok 5

    2 min
    Bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem.
  • Krok 6

    3 min
    Do miseczek żaroodpornych wlewamy porcję zupy i wkładamy grzankę z serem. Można też dodatkowo posypać jeszcze serem całą zupę.
  • Krok 7

    1 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na górną półkę.
  • Krok 8

    10 min
    Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści i brzegi grzanki zaczną się przyrumieniać.
  • Krok 9

    1 min
    Do każdej miseczki wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku.
Zupa cebulowa z grzankami

Krok 1 z 9

Obraną cebulę kroimy w piórka . W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna lekko zbrązowieć.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 2 z 9

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli razem z łyżeczką cukru. Mieszamy i smażymy do momentu aż cukier się skarmelizuje.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 3 z 9

Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulkę.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 4 z 9

Gotujemy około 3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 5 z 9

Bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 6 z 9

Do miseczek żaroodpornych wlewamy porcję zupy i wkładamy grzankę z serem. Można też dodatkowo posypać jeszcze serem całą zupę.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 7 z 9

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na górną półkę.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 8 z 9

Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści i brzegi grzanki zaczną się przyrumieniać.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 9 z 9

Do każdej miseczki wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu