Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa z grzankami

0
1 godz 29 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Cebula
2  łyżek
Masło klarowane
1  łyżeczka
Cukier
0.5  łyżeczka
Tymianek
150  ml
Białe wino wytrawne
900  ml
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
3  ząbków
1 
Bagietka
trochę
Starty ser
trochę
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.13 g
Węglowodany
33.82 g
Tłuszcze
9.14 g
Wartość energetyczna
264.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

89 min
Krok 1
30 min
Obraną cebulę kroimy w piórka . W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna lekko zbrązowieć.
Krok 2
5 min
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli razem z łyżeczką cukru. Mieszamy i smażymy do momentu aż cukier się skarmelizuje.
Krok 3
7 min
Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulkę.
Krok 4
30 min
Gotujemy około 3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
Krok 5
2 min
Bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem.
Krok 6
3 min
Do miseczek żaroodpornych wlewamy porcję zupy i wkładamy grzankę z serem. Można też dodatkowo posypać jeszcze serem całą zupę.
Krok 7
1 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na górną półkę.
Krok 8
10 min
Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści i brzegi grzanki zaczną się przyrumieniać.
Krok 9
1 min
Do każdej miseczki wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku.
Zupa cebulowa z grzankami

Krok 1 z 9

Obraną cebulę kroimy w piórka . W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna lekko zbrązowieć.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 2 z 9

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do cebuli razem z łyżeczką cukru. Mieszamy i smażymy do momentu aż cukier się skarmelizuje.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 3 z 9

Zwiększamy ogień i dodajemy wino. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy drewnianą łyżką zeskrobując z dna przyklejoną cebulkę.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 4 z 9

Gotujemy około 3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 5 z 9

Bagietkę kroimy na kawałki i posypujemy startym serem.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 6 z 9

Do miseczek żaroodpornych wlewamy porcję zupy i wkładamy grzankę z serem. Można też dodatkowo posypać jeszcze serem całą zupę.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 7 z 9

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na górną półkę.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 8 z 9

Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści i brzegi grzanki zaczną się przyrumieniać.

Zupa cebulowa z grzankami

Krok 9 z 9

Do każdej miseczki wsypujemy łyżkę posiekanego szczypiorku.

Od pewnego czasu przymierzałam się do ugotowania zupy cebulowej. Nie ukrywam, że nieco przerażała mnie niemała ilość cebuli do pokrojenia, ale czasem trzeba się nieco poświęcić dla pysznej zupy. Poza tym jest niezawodny sposób na to aby nie uronić ani jednej kropli łzy podczas krojenia cebuli.Jeśli go jeszcze nie znacie to zapraszam do wpisu, gdzie prezentujemy kilka sposobów na ułatwienie sobie pracy w kuchni.

Zupa cebulowa z grzankami wbrew pozorom jest całkiem prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Jest delikatna w smaku i idealnie łączy się z serową grzanką. Bardzo podoba mi się taka nieco inna forma podania cebulowej, bo niezbyt często serwuję zupy w naczyniach żaroodpornych, ale dzięki temu ta zupa zdecydowanie zyskuje. Jeśli nie macie miseczek żaroodpornych to grzanki serowe można upiec w piekarniku osobno i zaraz po upieczeniu dodać do zupy.

Można też przygotować maleńkie grzanki ziołowe i ciepłą zupę posypać porcją startego sera.

Smacznego :)

Zapraszam też po więcej przepisów na cebulową:

Staropolska zupa cebulowa

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika