Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Staropolska zupa cebulowa
Staropolska zupa cebulowa
Staropolska zupa cebulowa
Dodaj do CookBook

Staropolska zupa cebulowa

(2)
42 min
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion wołowy WINIARY
1  l
Woda
3 
Duża cebula
2  łyżek
Masło do smażenia
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
4  plastrów
Chleb razowy
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Tymianek suszony
4 
Miseczka chlebowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.9 g
Wartość energetyczna
175.3 kcal
Tłuszcze
9 g
Białko
3.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Staropolska zupa cebulowa podana w pachnących, czosnkowych miseczkach chlebowych smakuje rewelacyjnie. Ta zupa przez dodatnie do niej kromek chleba razowego ma bardziej gęstą konstencję od powszechnie znanej zupy cebulowej i nieco inny kolor. Zupę można też na koniec zabielić śmietanką. Ja jednak przygotowałam ją bez śmietanki i podałam z porcją podsmażonej cebulki, którą odłożyłam wcześniej do dekoracji.

Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.

Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.

Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj: klik

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiamy suszonym tymiankiem.
  • Krok 4

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    4 min
    Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 6

    2 min
    Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 out of 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Staropolska zupa orzechowa z pomidorową nutą  buraczanym makaronem

    Staropolska zupa orzechowa z pomidorową nutą buraczanym makaronem

    1 godz Łatwy
  • Garus – staropolska zupa owocowa

    Garus – staropolska zupa owocowa

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu