Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Staropolska zupa cebulowa
Staropolska zupa cebulowa
Staropolska zupa cebulowa

Staropolska zupa cebulowa

(0)
42min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3 
Duża cebula
2  łyżek
Masło do smażenia
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
4  plastrów
Chleb razowy
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Tymianek suszony
4 
Miseczka chlebowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.57 g
Węglowodany
20.88 g
Tłuszcze
6.29 g
Wartość energetyczna
143.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Staropolska zupa cebulowa podana w pachnących, czosnkowych miseczkach chlebowych smakuje rewelacyjnie. Ta zupa przez dodatnie do niej kromek chleba razowego ma bardziej gęstą konstencję od powszechnie znanej zupy cebulowej i nieco inny kolor. Zupę można też na koniec zabielić śmietanką. Ja jednak przygotowałam ją bez śmietanki i podałam z porcją podsmażonej cebulki, którą odłożyłam wcześniej do dekoracji.

Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.

Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.

Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj: klik

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
  • Krok 3

    1 min
    Doprawiamy suszonym tymiankiem.
  • Krok 4

    20 min
    Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    4 min
    Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 6

    2 min
    Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.
Staropolska zupa cebulowa

Krok 1 z 6

W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 3 z 6

Doprawiamy suszonym tymiankiem.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 4 z 6

Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 5 z 6

Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 6 z 6

Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

    Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

    1 godz 49 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu