Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Staropolska zupa cebulowa

(0)
42min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3 
Duża cebula
2  łyżek
Masło do smażenia
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
4  plastrów
Chleb razowy
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Tymianek suszony
4 
Miseczka chlebowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.57 g
Węglowodany
20.88 g
Tłuszcze
6.29 g
Wartość energetyczna
143.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Krok 2
10 min
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
Krok 3
1 min
Doprawiamy suszonym tymiankiem.
Krok 4
20 min
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
4 min
Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6
2 min
Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.
Staropolska zupa cebulowa

Krok 1 z 6

W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 2 z 6

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 3 z 6

Doprawiamy suszonym tymiankiem.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 4 z 6

Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 5 z 6

Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Staropolska zupa cebulowa

Krok 6 z 6

Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.

Staropolska zupa cebulowa podana w pachnących, czosnkowych miseczkach chlebowych smakuje rewelacyjnie. Ta zupa przez dodatnie do niej kromek chleba razowego ma bardziej gęstą konstencję od powszechnie znanej zupy cebulowej i nieco inny kolor. Zupę można też na koniec zabielić śmietanką. Ja jednak przygotowałam ją bez śmietanki i podałam z porcją podsmażonej cebulki, którą odłożyłam wcześniej do dekoracji.

Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.

Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.

Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj: klik

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha