
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Staropolska zupa cebulowa

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.
Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.
Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj: klik
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
1 minKrok 4
20 minKrok 5
4 minKrok 6
2 min
Krok 1 z 6
W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Krok 2 z 6
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.

Krok 3 z 6
Doprawiamy suszonym tymiankiem.

Krok 4 z 6
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 5 z 6
Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Krok 6 z 6
Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0