Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Staropolska zupa cebulowa podana w pachnących, czosnkowych miseczkach chlebowych smakuje rewelacyjnie. Ta zupa przez dodatnie do niej kromek chleba razowego ma bardziej gęstą konstencję od powszechnie znanej zupy cebulowej i nieco inny kolor. Zupę można też na koniec zabielić śmietanką. Ja jednak przygotowałam ją bez śmietanki i podałam z porcją podsmażonej cebulki, którą odłożyłam wcześniej do dekoracji.
Staropolska zupa cebulowa jest bardzo sycąca, szczególnie jeśli serwujemy ją w jadalnych miseczkach chlebowych. Będzie też świetnie smakować podana z wędzonym boczkiem, startym serem i szczypiorkiem.
Zupę ugotowałam na bazie bulionu wołowego , ale w wersji wegetariańskiej można wykorzystać bulion warzywny a cebulę i chleb podsmażyć na oleju roślinnym, choć zdecydowanie zmieni to smak zupy.
Przepis na czosnkowe miseczki chlebowe znajdziecie tutaj: klik
W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Krok 2
10 min
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
Krok 3
1 min
Doprawiamy suszonym tymiankiem.
Krok 4
20 min
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
4 min
Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6
2 min
Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.
Krok 1
z
6
W garnku gotujemy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Krok 2
z
6
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na maśle na złoty kolor i dorzucamy do bulionu ( część cebuli zostawiamy do dekoracji ). Z kromek chleba odcinamy skórkę i resztę kroimy w kostkę. Rumienimy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Dodajemy do gotującej się zupy.
Krok 3
z
6
Doprawiamy suszonym tymiankiem.
Krok 4
z
6
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5
z
6
Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 6
z
6
Ciepłą zupę nalewamy do miseczek chlebowych i dekorujemy podsmażoną cebulką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0