Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

(0)
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
2  ząbków
50  g
Serek topiony
60  ml
Białe wino półwytrawne
1 
Bagietka
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.1 g
Węglowodany
47.63 g
Tłuszcze
17.63 g
Wartość energetyczna
372.9 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
8 min
Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
20 min
Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.
Krok 3
5 min
W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.
Krok 4
1 min
W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Krok 5
5 min
Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.
Krok 6
3 min
W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
7 min
Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.
Krok 8
1 min
Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.
Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki oraz selera obrać i pokroić na mniejsze części.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 2 z 8

Pora dokładnie umyć i wraz z przygotowanymi warzywami umieścić w większym garnku. Warzywa zalać wodą (tak, aby je przykryła), dodać liść laurowy i na wolnym ogniu gotować bulion.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 3 z 8

W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Całość zeszklić na oliwie.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 4 z 8

W trakcie szklenia cebule oraz czosnek doprawić kurkumą, tymiankiem oraz solą i pieprzem.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 5 z 8

Gotowy bulion przecedzić, zostawiając marchewki i pietruszki. Do garnka dodać zeszkloną z czosnkiem cebulę (odłożyć trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę serki topione. Zupę gotować aż serki się roztopią.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 6 z 8

W kolejnym kroku dolać wino, a całość zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 7 z 8

Bagietkę pokroić na grubsze kromki, a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć grzanki.

Zupa cebulowa z serkiem topionym i grzankami

Krok 8 z 8

Zupę cebulową udekorować zeszklonymi piórkami z cebuli. Podawać z chrupiącymi grzankami.

Przepis na prostą i wyjątkowa tanią zupę cebulową! Taka zupa cebulowa z serkiem jest wyjątkowo aksamitna. Sekret jej konsystencji tkwi – jak sama nazwa wskazuje – w serku topionym, który dodany do gotujących się warzyw nada im delikatności. Do tego chrupiące grzanki i odrobina białego wina, które nada aromatu. Lepszego i ciekawszego smaku zupie dodaje też wymieszanie dwóch rodzajów cebuli – białej i czerwonej.

Jeśli zupę chcemy podać także najmłodszym, pomińmy po prostu dodatek wina (choć w trakcie gotowania alkohol i tak odparowuje). Zupa cebulowa z serkiem topionym będzie nieco bardziej łagodna, nie straci jednak wiele na smaku.

Serek topiony sprawdza się również w innych zupach. Zobacz przepisy:

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Zupa krem z białych szparagów z serkiem topionym i orzeszkami

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z gałką muszkatołową

Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Staropolska zupa cebulowa
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika